Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Εσπερίδα στη Σητεία για τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην υγεία του ανθρώπου και στο περιβάλλον

Αρκετοί πολίτες παρακολούθησαν την 4η επιστημονική εσπερίδα με θέμα «Οι επιπτώσεις της έκθεσης φυτοφαρμάκων στην υγεία και το περιβάλλον», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στο «Πολύκεντρο» Σητείας.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ακαδημαϊκού, Καθηγητή και Διευθυντή Τομέα Μορφολογίας και Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αριστείδη Τσατσάκη. Συντόνισε από το Δήμο Σητείας ο κ. Αριστοτέλης Μεραμβελιωτάκης.
Συμπερασματικά, σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει θέμα από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων με συνέπεια να δημιουργούνται προβλήματα στην υγεία των καταναλωτών και στο περιβάλλον. Αλλά και οικονομικά, αφού η επιβάρυνση υποβαθμίζει το περιβάλλον, άρα και την αναμενόμενη αύξηση παραγωγής. Σε ελλαδικό επίπεδο, αν και μειωμένα, τα προβλήματα, εξακολουθούν να υπάρχουν και πιο πολύ με την μορφή της νιτροποίησης του εδάφους, της αδράνειας του και της επιμόλυνσης των επιφανειακών και των υπόγειων νερών, που έχει ανιχνευτεί σε ορισμένες περιοχές όμως της Ελλάδας. Σε επίπεδο Κρήτης έχουν ανιχνευθεί -στατιστικά πάντα- περιπτώσεις σύνδεσης ασθενειών με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων, ιδιαίτερα σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες με αναφορές σε προηγούμενα χρόνια. Σήμερα, αν και δεν υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες επικαιροποιημένες, το πρόβλημα δεν είναι τεράστιο.

Το σητειακό διατροφικό πρότυπο
Στην περιοχή της Σητείας δεν υπάρχει έντονο πρόβλημα, αλλά αυτό, όπως τονίστηκε, δεν πρέπει να καθησυχάζει κανένα. Θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολή και να γίνεται συνετή χρήση βάση όλων όσων προβλέπονται για την ορθή χρήση φυτοφαρμάκων, κατάλληλη ποσότητα, προφύλαξη του χρήστη κλπ.
Η περιοχή της Σητείας παράγει εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα όπως επισημάνθηκε. Οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να διαφυλάξουν αυτόν τον τοπικό θησαυρό και το τοπικό διατροφικό πρότυπο, προστατεύοντας τα προϊόντα, τους καταναλωτές και το περιβάλλον από την αλόγιστη, επιπόλαια ή άσκοπη χρήση φυτοφαρμάκων. Είναι θετικό, όπως επίσης επισημάνθηκε, ότι αυξάνεται η συνειδητοποίηση των αγροτών και ιδιαίτερα των νέων σε όλα αυτά τα θέματα που αφορούν την χρήση φυτοφαρμάκων.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή :  Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας