Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Πολύ μειωμένη αναμένεται φέτος η ελαιοπαραγωγή στην περιοχή της Σητείας

O Πρόεδρος του Αγροτικού Σταφιδικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Σητείας Σταύρος Κολυδάκης ερωτηθείς για τη νέα ελαιοκομική χρονιά, που σε λίγες ημέρες αρχίζει, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του.
«Προβλέπεται δύσκολη χρονιά. Οι καιρικές συνθήκες είναι χειρότερες ίσως από κάθε άλλη χρονιά», τόνισε και εστίασε στην μεγάλη ανομβρία. «Έχουμε 27, 28 βαθμούς θερμοκρασίες και είμαστε στις αρχές του Νοέμβρη! Είναι αφύσικο. Σε συνδυασμό με την ανομβρία της άνοιξης, του καλοκαιριού και μέχρι τώρα, η κατάσταση είναι απελπιστική. Περίπου εδώ και εννέα μήνες δεν έχει βρέξει ουσιαστικά στην περιοχή μας! Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα.
Λόγω της διαμορφούμενης κατάστασης η ελαιοσυγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από άλλες χρονιές, μάλιστα δεν αποκλείεται κι εντός της εβδομάδας κάποιοι παραγωγοί να ξεκινήσουν το λιομάζωμα σε λυγαρές».
Η φετινή παραγωγή δυστυχώς εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με την περυσινή, μόλις στους 2.300 τόνους για την περιοχή της επαρχίας Σητείας, δηλαδή το ένα τρίτο της περυσινής! Χαρακτηριστικά όπως αναφέρεται περιοχές όπως τα Κρυά, η Δάφνη, η Χρυσοπηγή κι άλλες δεν έχουν παραγωγή φέτος.
Άλλοι σημαντικοί παράγοντες είναι η ποιότητα του προϊόντος και κατά πόσον θα επηρεαστεί από τις διαμορφούμενες συνθήκες.
Ως προς τις φετινές τιμές είναι νωρίς για ασφαλείς προβλέψεις. Η εμπορία εξάλλου για την φετινή σαιζόν θα αρχίσει μετά το τέλος Νοεμβρίου.
Ωστόσο φέτος αναμένεται υπερπαραγωγή στην Ισπανία, που εκτιμάται ότι θα συμβάλει στο να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές.

Το ΠΟΠ
Βέβαια η περιοχή της Σητείας λόγω και του ΠΟΠ ελαιολάδου λαμβάνει καλύτερες τιμές σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πέρυσι κατά την έναρξη, η διαφορά ήταν της τάξης των περίπου 60 λεπτών. Ενδεχομένως και φέτος να σημειωθεί μία διαφορά, όχι όμως μεγάλη.
«Ας μην ξεχνάμε ότι κινούμαστε σε μία παγκόσμια σκακιέρα όσον αφορά το ελαιόλαδο. Είναι χρηματιστηριακό προϊόν. Επηρεάζεται από την προσφορά και την ζήτηση που υπάρχει. Εμείς είμαστε μία σταγόνα στον ωκεανό. Έχουμε λόγο σαν επαρχία Σητείας, αλλά δυστυχώς μικρό όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή. Το θετικό είναι ότι ένα μεγάλο τμήμα του λαδιού και ειδικά του ΠΟΠ άρχισε και εμφιαλώνεται στην Κρήτη. Αν αξιοποιήσουμε την όλη κατάσταση θα είναι προς όφελος του παραγωγού», κατέληξε ο κ. Κολυδάκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας