Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΣΤΑΥΡ.ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

STAUROULA KARABELAΤο κύριο για τους ΦΟΔΣΑ  δεν είναι ο αριθμός τους σε κάθε περιοχή και ειδικότερα στην Κρήτη αλλά  από ποιόν  δημιουργούνται και για ποιόν σκοπό.

Το νομικό πλαίσιο που υπάρχει για την λειτουργεία τους από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και επεκτάθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει σαν στόχο την λειτουργία τους σαν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια , να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις με διάφορες μορφές μακριά από έλεγχο δημοτικών δημ.συμβουλίων και του λαού. Δημοτικές ή διαδημοτικούς συνδέσμους , Α.Ε χωρίς ή με την συμμετοχή μεγαλοεπενδυτών  π.χ Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης κλπ
Η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση φέρνει κέρδη που πάνε στην τσέπη των επιχειρηματιών . Μπορούν να έχουν πρώτη ύλη τσάμπα ενώ ο κόσμος  τα πληρώνει 2 φορές μια όταν τα αγοράζει και μια όταν τα πετάει και συγχρόνως του γίνεται πλύση εγκεφάλου ότι η καθαριότητα πρέπει να είναι ανταποδοτική ή εμπόρευμα δλδ ο ωφελούμενος δημότης να πληρώνει εξ ολοκλήρου χωρίς να βάζει δεκάρα το κράτος ή ο δήμος ή ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ίδιες πολυεθνικές που είναι στην παραγωγή προϊόντων είναι και στην διαχείριση απορριμμάτων. Η ανάκτηση χρησίμων υλικών , η ανακύκλωση αλουμινίου , γυαλιού και χαρτιού μπορεί να δώσει άμεσα κέρδη όπως έχει γίνει με τις εταιρείες ανακύκλωσης που δημιουργήθηκαν με κεφάλαια δήμων και αλυσίδων πολυεθνικών καταστημάτων. Η εμπλοκή των πολυεθνικών καλύπτεται πίσω από το φωτοστέφανο ότι ασχολούνται με κοινωφελές έργο και προστατεύουν το περιβάλλον.
Η πίτα είναι μεγάλη και γι αυτό εμφανίστηκαν  ανταγωνισμοί και τριβές  μεταξύ των δήμων και με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες  αν θα υπάρχει ένας ή περισσότεροι ΦΟΔΣΑ.
Η Λαϊκή Συσπείρωση υπερασπίζεται  πάντα την θέση ότι η καθαριότητα γενικά , η διαχείριση απορριμμάτων , η ανακύκλωση ειδικότερα ως υπηρεσίες είναι υποχρέωση  του κράτους, ο εργαζόμενος έχει πληρώσει για αυτήν με την φορολογία χωρίς το κράτος να του έχει ανταποδώσει τις αντίστοιχες υπηρεσίες ποιοτικά και ποσοτικά. Όχι μόνο δεν πρέπει να δεχτεί να ξαναπληρώσει αλλά να απαιτήσει πλήρεις υπηρεσίες και μερίδιο από τα κέρδη της διαχείρισης απορριμμάτων με μείωση μέχρι και πλήρη κατάργηση των ανταποδοτικών τελών.
Οι δημοτικές αρχές όπως και της Σητείας έχουν ευθύνη για τον αντιλαϊκό ρόλο που έχουν παίξει φορτώνοντας τις λαϊκές οικογένειες με οικονομικά βάρη για την καθαριότητα και στερώντας τους εργαζομένους στις υπηρεσίες καθαριότητας  από τα δικαιώματα που θα έπρεπε να είχαν σε βαριές και ανθυγιεινές συνθήκες.
Οι αντιπαραθέσεις των Δήμων για πόσοι θα είναι οι ΦΟΔΣΑ στην Κρήτη  αποκαλύπτουν την αφοσίωσή τους στην επιχειρηματικότητα και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ξεπουλάνε τα λαϊκά συμφέροντα μπροστά στα συμφέροντα των επενδυτών που θέλουν να αρπάξουν. Επιβάλλουν λύσεις που δεν σέβονται ούτε το περιβάλλον , ούτε τον άνθρωπο και τις τοπικές κοινωνίες . Ένα στόχο έχουν μόνο , την ασύδοτη κερδοφορία των επενδυτών
Ούτε ένας ούτε 3 ΦΟΔΣΑ είναι λύση για τα λαϊκά στρώματα.
Σαν Λαϊκή συσπείρωση πιστεύουμε ότι η λύση βρίσκεται στα χέρια των λαϊκών στρωμάτων που πρέπει να οργανωθούν και να παλέψουν ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων ώστε να σταματήσει η μετατόπιση βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη.

Πηγή : Style 100fm

Συνολικες προβολες σελιδας