Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Αίσθηση στην Κρήτη προκάλεσε η μεγάλη έρευνα για τις συμβάσεις έργων και του ΟΤΑ

ΟΤΑ - Έργα
Η αλήθεια των αριθμών... που παρουσίασε η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας που δημοσιεύτηκε, αποτυπώνοντας με αριθμούς τα έργα των δημάρχων της Κρήτης τους τελευταίους 15 μήνες, έχει πυροδοτήσει συζητήσεις μεταξύ των αυτοδιοικητικών αφενός για τη διαφάνεια, και αφετέρου για την αποτελεσματικότητα των ΟΤΑ!


Μάλιστα, υπήρξαν δήμαρχοι οι οποίοι με σχεδόν απολογητικό τρόπο θέλησαν να δικαιολογήσουν τις συμβάσεις τους, παρά το γεγονός ότι όλες είχαν γίνει με νόμιμο τρόπο.
Σε άλλη περίπτωση, δήμαρχος απευθύνθηκε στην εφημερίδα ρωτώντας αν υπάρχει κάτι μεμπτό από τη διοίκησή του που στηλιτεύεται από το δημοσίευμα της “Ν.Κ.”, ενώ σε άλλη περίπτωση ακόμη και ανάδοχοι που είδαν τα ονόματά τους με τα συγκεντρωτικά των έργων τους... δεν πίστευαν στα μάτια τους!
Την ίδια ώρα, η έρευνα εντόπισε και λάθη που έχουν δημοσιευτεί στη “Διαύγεια”, όπως για παράδειγμα η αναγραφή άλλων τιμών στο σύστημα και άλλη τιμή να αναγράφεται στη σύμβαση που εμπεριέχεται.
Για παράδειγμα, μια ανάπλαση στην πλατεία των Τσικαλαριών στα Χανιά φάνηκε στη “Διαύγεια” ως έργο με κόστος 7,2 εκατομμύρια ευρώ και, όταν κάποιος άνοιγε τη σύμβαση, έβλεπε ότι στην πραγματικότητα το κόστος ήταν μόλις 7,2 χιλιάδες ευρώ! Ανάλογη περίπτωση το περίφημο στέγαστρο της πλατείας Λιβάδι στον Κρουσώνα, που η “Διαύγεια” δίνει κόστος 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ πρόκειται για έργο 24 χιλιάδων ευρώ, που διορθώθηκε από τον Δήμο Μαλεβιζίου.
Άλλο παράδειγμα αποτελεί η επαναλαμβανόμενη δαπάνη για καύσιμα των δημοτικών οχημάτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.
Σε ό,τι αφορά τους ισολογισμούς που έχουν υποχρέωση να δημοσιεύουν οι Δήμοι, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο Δήμος Ανωγείων δήλωσε ότι δημοσίευσε σε εφημερίδα του Ρεθύμνου τους ισολογισμούς, καθώς και ο Δήμος Χερσονήσου με αποδεικτικό δημοσίευσης.
Ο μοναδικός αριθμός
Ωστόσο, αυτά τα λάθη της “Διαύγειας” ανέδειξαν το πλεονέκτημα της διαφάνειας και του αδιάβλητου που υπάρχει στο σύστημα, καθώς ναι μεν στην εξωτερική περιγραφή μπορεί να υπάρχει λάθος, όμως όταν διορθώνεται δεν αλλάζει ο ΑΔΑ, δηλαδή ο Αριθμός Δημοσίευσής Απόφασης. Πρόκειται για έναν αριθμό που είναι μοναδικός για κάθε σύμβαση της “Διαύγειας”. Αν τυχόν χρειάζεται τροποποίηση ή αλλαγή της εν λόγω απόφασης, η αλλαγή γίνεται στον ίδιο Αριθμό Δημοσίευσης Απόφασης. Έτσι, δεν αναρτά ο καθένας ό,τι θέλει, όποτε θέλει και σε όποια θέση της “Διαύγειας” θέλει. Ωστόσο, ορισμένα εκ των λαθών δε φτάνουν ποτέ να δημοσιευτούν στο σύστημα, ούτε καν με την ένδειξη “τροποποίηση”.
“Πλυντήριο” Δημοτικών Επιχειρήσεων
Τα στοιχεία που παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες η “Νέα Κρήτη” από τη μεγάλη έρευνα με τις συμβάσεις των έργων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κρήτης (α’ και β’ βαθμού) είναι άκρως εντυπωσιακά. Μέσα σε 15 μήνες, από τον Ιούνιο του 2017 ως τον Νοέμβριο του 2018, οι συμβάσεις που υπογράφτηκαν στην Κρήτη από τους Δήμους και την Περιφέρεια φτάνουν τις 9.000, με άθροισμα που δίνει 350 εκατ. ευρώ!
Από αυτά, ένα σημαντικό μερίδιο αφορά στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, που προχωρούν σε αναθέσεις όχι κατ’ ανάγκην απευθείας, που όμως ανάγονται... σε “πλυντήρια”, αφού ό,τι δεν περνάει από αλλού, οι δημοτικοί παράγοντες το περνούν ακόμη και χωρίς έλεγχο ή μη, αναρτώντας στη “Διαύγεια” τις αποφάσεις από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Έτσι, για παράδειγμα, μια εργολαβία τη “σπάνε” σε πολλές μικρές, ώστε να περάσει απ’ όλες τις Δημοτικές Επιχειρήσεις ενός Δήμου και να αποφευχθεί ο διαγωνισμός. Στοχευμένα λοιπόν υπάρχει περίπτωση να προ-επιλέγεται ο ανάδοχος με αυτόν τον τρόπο, γεγονός που σημαίνει ότι ναι μεν νοθεύεται ο υγιής ανταγωνισμός, αλλά κυρίως το δημοτικό χρήμα... οδηγείται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Η συνολική εικόνα:
Στο Ηράκλειο
Η συνολική εικόνα των συμβάσεων άνω των 100.000 ευρώ που αναρτήθηκαν από τους Δήμους της Κρήτης στη “Διαύγεια” το διάστημα από 1/6/2017 έως 5/11/2018 είναι η ακόλουθη:
Στον νομό Ηρακλείου συνάφθηκαν οι 62 εξής συμβάσεις, συνολικής αξίας 32,6 εκατ. ευρώ:
α) Στον Δήμο Ηρακλείου 22 συμβάσεις για 13 εκατ. ευρώ, β) Στον Δήμο Μαλεβιζίου 13 συμβάσεις για 5,9 εκατ. ευρώ, γ) Στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας 6 συμβάσεις για 782.076 ευρώ, δ) Στον Δήμο Χερσονήσου 8 συμβάσεις για 7,8 εκατ. ευρώ, ε) Στον Δήμο Αστερουσίων 10 συμβάσεις για 3,39 εκατ. ευρώ, στ) Στον Δήμο Γόρτυνας 1 σύμβαση για 199 χιλ. ευρώ και ζ) Στον Δήμο Φαιστού δύο συμβάσεις για 1,3 εκατ. ευρώ.
 Οι συμβάσεις και τα ποσά στα Χανιά
 Στον νομό Χανίων οι συμβάσεις, όπως αναφέραμε, είναι 64 και αγγίζουν συνολικά τα 41.285.559 ευρώ. Αναλυτικότερα, στον Δήμο Χανίων συνάφθηκαν 38 συμβάσεις συνολικού ποσού 29.932.169 ευρώ, στον Δήμο Πλατανιά 12 συμβάσεις των 4.296.040 ευρώ και στον Δήμο Αποκορώνου 11 συμβάσεις των 2.889.849 ευρώ. Ο Δήμος Κισσάμου έχει δύο συμβάσεις των 611.751 ευρώ, ενώ ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου μία σύμβαση των 3.431.750 ευρώ. Τέλος, ο Δήμος Σφακίων έχει μία σύμβαση των 124.000 ευρώ.

Στο Ρέθυμνο
Στο Ρέθυμνο συνολικά έχουμε 48 συμβάσεις των 24.911.524 ευρώ. Πιο αναλυτικά, στον Δήμο Ρεθύμνου καταγράφονται 26 συμβάσεις των 8.534.057 ευρώ, στον Δήμο Μυλοποτάμου 12 συμβάσεις των 14.057.406 ευρώ, στον Δήμο Αμαρίου μία σύμβαση των 172.189 ευρώ και στον Δήμο Αγίου Βασιλείου εννέα συμβάσεις των 2.147.873 ευρώ.
Στο Λασίθι
Συνολικά στον νομό Λασιθίου καταγράφονται 17 συμβάσεις των 4.007.279 ευρώ. Στον Δήμο Αγίου Νικολάου σημειώνονται έξι συμβάσεις των 1.380.891 ευρώ, στον Δήμο Ιεράπετρας έξι συμβάσεις των 1.786.862 ευρώ και στον Δήμο Σητείας πέντε συμβάσεις των 839.526 ευρώ.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας