Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Εξετάζεται η προοπτική της συνεργασίας των συνεταιρισμών της περιοχής της Σητείας στην πώληση ελαιολάδου

Στη διαμορφούμενη κατάσταση εν όψει και της αναμενόμενης πρόωρης έναρξης της νέας ελαιοκομικής περιόδου και στην περιοχή της Σητείας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Σταφιδικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Σητείας Σταύρος Κολυδάκης.

Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Συνεταιρισμού συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την «αλλοπρόσαλλη», όπως χαρακτηρίστηκε, ως προς τις τιμές πώλησης του ελαιολάδου σαιζόν που πέρασε. Όπως επισημάνθηκε, δημιουργήθηκε ένα «μπάχαλο» και στην περιοχή της Σητείας. Μάλιστα εμφανίστηκαν από κάποιους συνεταιρισμούς τιμές που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα ούτε και δόθηκαν αντίστοιχα χρήματα σε παραγωγούς. Επιπρόσθετα υπήρξαν μεγάλες διαφορές σε πωλήσεις ελαιολάδου από Συνεταιρισμούς κατά την ίδια περίοδο. Για παράδειγμα πωλήσεις στη τιμή των 3,02 από έναν Συνεταιρισμό και 3,20 από άλλο την ίδια περίοδο, γεγονός που προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά λόγω της μεγάλης απόκλισης (18 λεπτών) στις τιμές. Οι καλές τιμές επίσης πώλησης του προϊόντος κατά τις τελευταίες περυσινές πωλήσεις -είχαν φθάσει στα 4,24, έως 4,32- δημιούργησαν προσδοκίες υψηλές στους παραγωγούς και πολλοί θεώρησαν ότι οι ίδιες ή και καλύτερες θα ήταν φέτος, κάτι που βέβαια δεν επαληθεύτηκε.
Αντίθετα σημειώθηκε πτώση των τιμών στην πορεία, στασιμότητα στις πωλήσεις για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και τελικά έμεινε αδιάθετη μέχρι και πρότινος -ακολούθησαν και συνεχίζονται σταδιακά πωλήσεις- μία μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου.
Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι αδιάθετη παραμένει μία ποσότητα περίπου 250 με 300 τόνων στην περιοχή, αλλά εκτιμάται ότι θα διατεθεί -υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον- το επόμενο χρονικό διάστημα.

Συνεργασία για ενιαία τιμή
Βάσει των όσων προαναφέρθηκαν συζήτηση έγινε και για την προοπτική της συνεργασίας των συνεταιρισμών της περιοχής της Σητείας στην πώληση ελαιολάδου. Πρόκειται για μία προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, έχουν γίνει συζητήσεις, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση.
«Έχει γίνει συζήτηση για την προοπτική σύμπτυξης όλων των συνεταιρισμών της επαρχίας μας και την παρουσίαση μίας ενιαίας τιμής στην αγορά. Δεν έχει καταλήξει κάπου αυτή η συζήτηση. Κάποιοι συνεταιρισμοί αντέδρασαν, ενώ άλλοι, μεγάλοι, όπως ο Αγροτικός Σταφιδικός, η Ζάκρος, το Παλαίκαστρο, η Σκοπή συναίνεσαν σε αυτήν την προοπτική. Μελλοντικά δεν ξέρω τί μπορεί να γίνει. Αν πηγαίναμε σε μία ενιαία τιμή, θα ήταν διαφορετικά πιστεύω τα πράγματα. Δηλαδή να συγκεντρώνεται όλο το λάδι των συνεταιρισμών, να υπάρχει μία διαχείριση και να βγαίνουν σε μία ενιαία πώληση. Για παράδειγμα για 200 τόνους η τιμή είναι αυτή, εγκρίνεται ή όχι και προχωράει η διαδικασία. Η συγκεκριμένη είναι μία προσπάθεια που συνεχίζεται -θα υπάρξει επόμενη συνάντηση και συζήτηση- και θα δούμε αν και πού θα καταλήξει», ανέφερε ο κ. Κολυδάκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Συνολικες προβολες σελιδας