Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Ενημέρωση για το Κτηματολόγιο, η διαδικασία, τα δικαιολογητικά και το χρονοδιάγραμμα

Εσπερίδα ανοικτή προς το κοινό για τη διαδικασία και τη συλλογή δηλώσεων της μελέτης κτηματογράφησης στα πλαίσια του εθνικού κτηματολογίου
διοργάνωσαν ο Δήμος Σητείας και ο Επιστημονικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Μηχανικών Σητείας. Η αυξημένη συμμετοχή ανέδειξε και την σημασία του συγκεκριμένου θέματος καθώς και την αναγκαιότητα πληροφόρησης πολιτών και επαγγελματιών που σχετίζονται με την δράση.
Τους παριστάμενους καλωσόρισε από την πλευρά του Συλλόγου ο κ. Μάνος Νικολαΐδης. Τα θέματα της ενημέρωσης αφορούσαν μεταξύ άλλων τις φάσεις και το χρονοδιάγραμμα της μελέτης, τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για να υποβληθεί η δήλωση, τις ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι η χρησικτησία και η κτήση δικαιώματος από κληρονομιά σε περίπτωση που δεν έχει γίνει αποδοχή της, οι τρόποι εντοπισμού, προσδιορισμού ενός ακινήτου και η λειτουργία των γραφείων της κτηματογράφησης
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών κ. Νίκος Ραπάνης τόνισε ότι «σκοπός της εκδήλωσης ήταν να έρθει σε επαφή ο κόσμος, οι πολίτες, αλλά και οι επαγγελματίες που θα ασχοληθούν με το κτηματολόγιο με την κοινοπραξία που ανέλαβε την διαδικασία προκειμένου να τεθούν ερωτήματα και να απαντηθούν, να λυθούν βασικά θέματα, για τα οποία ο κόσμος δεν έχει γνώση, αφ’  ενός γιατί τώρα ανοίγει το κτηματολόγιο στην περιοχή μας κι αφ’ ετέρου να ενημερωθούν και οι επαγγελματίες του κλάδου σε πιο εξειδικευμένα θέματα που άπτονται στην ιδιότητα του καθένα, μηχανικοί, δικηγόροι, λογιστές κλπ».

Ο κ. Γιώργος Παπαβασιλείου συμμετέχει στην κοινοπραξία μελετητικών εταιριών, που έχει αναλάβει την μελέτη κτηματολογίου όλου του Νομού Λασιθίου.
Όπως είπε, «οι εταιρίες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία έχουν κατανεμηθεί σε κάθε καλλικρατικό Δήμο και μία εταιρία. Ο ίδιος εκπροσωπεί την εταιρία Anisma που έχει την ευθύνη της Σητείας. Άλλη εταιρία θα δουλέψει στον Άγιο Νικόλαο, άλλη στην Ιεράπετρα και θα υπάρχουν επίσης γραφεία στο Οροπέδιο και στη Νεάπολη, που θα μπορούν να εξυπηρετούν τον κόσμο και να παραλαμβάνουν δηλώσεις.
Η δουλειά μας έχει ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου και συγκεκριμένα 8 Μαρτίου. Όλο αυτό το διάστημα συγκεντρώσαμε ο,τιδήποτε χαρτογραφικό στοιχείο υπάρχει, αεροφωτογραφίες, εγκεκριμένα σχέδια πόλεων, διανομές του Υπουργείου Γεωργίας, απαλλοτριώσεις, οποιαδήποτε πράξη εφαρμογής, επιδοτούμενες καλλιέργειες από τον ΟΣΔΕ, που έχουμε βάλει σε ένα υπόβαθρο. Η επόμενη, δεύτερη φάση, αφορά την έναρξη λειτουργίας των γραφείων για την υποδοχή των δηλώσεων».

Προθεσμίες και δικαιολογητικά
«Οι δηλώσεις των πολιτών», συνέχισε, «θα ανοίξουν 17 Δεκεμβρίου, κάτι όμως που αναμένεται να ανακοινωθεί δημόσια από το ελληνικό κράτος. Από την ημερομηνία αυτή θα υπάρχει προθεσμία τριών μηνών για τους κατοίκους του εσωτερικού να υποβάλλουν τις δηλώσεις. Οι κάτοικοι του εξωτερικού έχουν έξι μήνες προθεσμία. Επειδή μπορεί να υπάρξει και μία συγκέντρωση πολιτών, επειδή δυστυχώς όλοι τρέχουν την τελευταία στιγμή, θα εξεταστούν κάποιες πιθανές παρατάσεις, οι οποίες όμως ποτέ -γιατί δεν επιτρέπεται από το νόμο- δεν μπορούν να υπερβούν το εξάμηνο.
Οι πολίτες πρέπει να φέρουν τους τίτλους τους, το ΑΦΜ τους, την ταυτότητά τους και να συμπληρώσουν διάφορα έντυπα, που είναι τα προσωπικά τους στοιχεία και επίσης η περιγραφή των ακινήτων που δηλώνουν και τέλος η κατοχύρωση των ακινήτων. Έχουμε ήδη στείλει με τους λογαριασμούς ύδρευσης του Δήμου Σητείας -μας έχει βοηθήσει η ΔΕΥΑΣ και ο Δήμαρχος- ενημερωτικό φυλλάδιο προς τους πολίτες».

Οι ενστάσεις
«Στο επόμενο στάδιο του κτηματολογίου, μετά την συγκέντρωση των δηλώσεων και περίπου για ένα χρόνο, θα πρέπει να μελετηθούν όλα τα συμβόλαια και τα τοπογραφικά και να ταυτιστούν ιδιοκτησίες. Μετά να ενημερωθούν οι πολίτες τί ακριβώς έχει καταγραφεί.
Αν είναι όλα καλά, συμφωνεί ο πολίτης, προχωράμε χωρίς προβλήματα. Αν έχει διαφωνίες γιατί κάτι δεν του αναγνωρίζουμε εμείς από αυτά που ζητάει, θα έχει το δικαίωμα ένστασης, θα ενημερωθεί και ξεκινήσει η επόμενη φάση που θα μελετήσουμε τις ενστάσεις και θα πάνε για επίλυση», εξήγησε ο κ. Παπαβασιλείου
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας