Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Εκπαίδευση στη Σητεία, μεταφορά τραυματισμένων ατόμων από δύσβατα σημεία και σπήλαια

Εκπαίδευση σε τεχνικές σπηλαιοδιάσωσης πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 4 Νοεμβρίου στο Καρύδι Σητείας. Το τριήμερο διοργάνωσαν το Σπηλαιολογικό Τμήμα του Φυσιολατρικού Ορειβατικού Συλλόγου Σητείας, ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης και η Σπηλαιολογική Εταιρία Χανίων.
Η εκπαίδευση διεξήχθη με την στήριξη του Γεωπάρκου Σητείας, στις υποδομές του οποίου φιλοξενήθηκαν συνολικά 50 άτομα από όλη την Κρήτη, αλλά και την Αθήνα.
Πρόκειται για μία συνάντηση σπηλαιολόγων και γενικότερα ανθρώπων που ασχολούνται με τα σπήλαια. Είθισται να λαμβάνει χώρα στην περιοχή της Σητείας κάθε χρόνο λόγω των δομών του Γεωπάρκου, που βοηθούν στην υλοποίηση της διοργάνωσης, αλλά και του μεγάλου αριθμού σπηλαίων στην επικράτειά του. Είναι γεγονός εξάλλου ότι η περιοχή της Σητείας αποτελεί ένα σπηλαιολογικό παράδεισο.
Το τριήμερο περιελάμβανε θεωρητική εκπαίδευση και τεχνικές σπηλαιοδιάσωσης στον ξενώνα του Καρυδίου και πρακτική στα «βραχάκια» πάνω από το Καρύδι, για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα εκπαίδευσης όλων των συμμετεχόντων ανά ομάδες.
Η ενημέρωση αφορούσε τεχνικές για την διάσωση ενός τραυματία και την έξοδό του με φορείο από ένα σπήλαιο, αφού πρώτα έχουν δοθεί οι πρώτες βοήθειες. Διάσωση περίπλοκη και δύσκολη, όμως άκρως σημαντική, εάν προκύψει ένα τέτοιο θέμα.
Εξάλλου, όπως είπε το μέλος του Δ.Σ. του Φ.ΟΡ.Σ. και υπεύθυνος εκπαίδευσης κ. Νίκος Πασπαλιάρης, «δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της διάσωσης, αφού ζητούμενο πάντα είναι η πρόληψη, που είναι η καλύτερη αντιμετώπιση και θεωρείται πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα σπήλαια να έχουν τις κατάλληλες γνώσεις για να διαχειριστούν σωστά ένα ενδεχόμενο περιστατικό».
Το τριήμερο ήταν άκρως αποδοτικό για όλους τους συμμετέχοντες. Μάλιστα εκφράστηκε η άποψη να πραγματοποιούνται αντίστοιχες δράσεις όχι μόνο μία φορά, αλλά δύο ή και τρεις, εάν είναι εφικτό στην διάρκεια του έτους.
Ικανοποίηση επέφερε και η τοπική φιλοξενία. Ο κ. Πασπαλιάρης ευχαρίστησε θερμά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυδίου για την παραχώρηση του χώρου του Δημοτικού Σχολείου για να διαμείνουν συμμετέχοντες, καθώς λόγω του μεγάλου αριθμού τους οι σπηλαιολόγοι που συμμετείχαν στη συνάντηση δεν κατέστη δυνατό στο σύνολό να φιλοξενηθούν στον ξενώνα του Καρυδίου. Επίσης ευχαριστίες απηύθυνε και για την όμορφη βραδιά του καζανέματος.
Η συνάντηση αποτέλεσε και μία ευκαιρία για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των μελών όλων των συλλόγων, που έτσι κι αλλιώς είναι -όπως αναφέρθηκε- πολύ καλές. Έχουν αναπτυχθεί στη διάρκεια του χρόνου πολύ φιλικές σχέσεις, αλλά και εξαιρετική συνεργασία, όπως επισημάνθηκε.
Για το σκοπό της συνάντησης το μέλος του Δ.Σ. του Φ.ΟΡ.Σ. κ. Παύλος Καπετανάκης τόνισε: «Να είναι πάντα σε εγρήγορση η συγκεκριμένη ομάδα, να μπορεί να προσφέρει την βοήθεια της όταν της ζητηθεί. Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται και εφαρμόζουν τεχνικές -και νέες φυσικά- και στην κατεύθυνση αυτή η συνάντηση αφορούσε τεχνικές μεταφοράς τραυματισμένων ατόμων σε δύσβατα σημεία και σπήλαια. Είναι μία συνάντηση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Σητεία και δίδει επίσης την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συζητήσουν και να αναλύσουν και τις εμπειρίες που έχουν αποκομίσει βάσει των οποίων εφαρμόζονται και τεχνικές. Τίθενται επίσης ζητήματα πρώτων βοηθειών σε συνθήκες, όπου η πρόσβαση σε κάποιο κέντρο τραύματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη δεδομένης της δυσκολίας που έχει η σπηλαιοδιάσωση».

Το Σπηλαιολογικό Τμήμα
Ερωτηθείς για τη δράση του Φ.ΟΡ.Σ. και το Σπηλαιολογικό Τμήμα του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι πριν περίπου δύο εβδομάδες ξεκίνησε το Σχολείο Β΄ επιπέδου σπηλαιολογίας. Κατά το Α΄ δίδεται έμφαση στην αυτονομία του εκπαιδευμένου εντός του σπηλαίου. Το Β΄ εστιάζει στον Ομαδάρχη, για να μπορεί κάποιος δηλαδή έχοντας φυσικά την κατάλληλη εκπαίδευση να συνοδεύσει μία ομάδα σε ένα σπήλαιο. Στην εν εξελίξει εκπαίδευση Σχολείου Β΄ επιπέδου συμμετέχουν τέσσερα άτομα.
Γενικότερα το Σπηλαιολογικό Τμήμα του Φ.ΟΡ.Σ. βρίσκεται σε διαρκή κινητικότητα συνδιοργανώνοντας δράσεις και συμμετέχοντας σε εξερευνήσεις σπηλαίων σε συνεργασία με άλλους συλλόγους και ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται εξερευνήσεις σπηλαίων και το επόμενο χρονικό διάστημα.
«Μέσα από αυτήν την προσπάθεια», τόνισε ο κ. Πασπαλιάρης, «σκοπός είναι η ανάδειξη των σπηλαίων, της σπουδαιότητάς τους σε κάθε επίπεδο -γεωλογικό κλπ., της αναγκαιότητας προστασίας τους και φυσικά την ενημέρωση του κόσμου».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας