Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Ανακοίνωση της Επιτροπής αγώνα αγροτών Σητείας

Η επιτροπή αγώνα αγροτών Σητείας χαιρετίζει τις δεκάδες συναδέλφων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και συμμετείχαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήσαμε στις 9 Οκτωβρίου 2018.
Είχαν προηγηθεί πολυάριθμες συσκέψεις όλο το προηγούμενο διάστημα σε χωριά του Δήμου μας και στην πόλη μας με θέματα: το απούλητο λάδι, τις χαμηλές τιμές του, την υπέρογκη φορολογία, το ασφαλιστικό και τον ΕΦΚΑ και τον ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει την ζημιά από την αφρικανική σκόνη ή τις ζημιά που προκαλείται από τις υψηλές θερμοκρασίες κ.α.
Σε όλες αυτές τι συσκέψεις του προηγούμενου διαστήματος εκφράστηκε η κοινή αγωνία της πλειοψηφίας των μικρών ελαιοπαραγωγών ότι δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι, ότι χρειάζεται να σηκώσουμε ανάστημα και να διεκδικήσουμε την επιβίωση μας, την αξιοπρέπεια μας.
Η Συγκέντρωση της Τρίτης 9 Οκτώβρη είναι σταθμός της κλιμάκωσης που πρέπει να υπάρξει και θα υπάρξει. Το ψήφισμα της συγκέντρωσης το οποίο έχουμε δώσει στην δημοσιότητα την ίδια μέρα, το επιδώσαμε στους:
-Δήμαρχο Σητείας
-Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
-Περιφέρεια Κρήτης
-Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
-Υπουργείο Οικονομικών
-Προέδρους Συνεταιρισμών
-Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων
-Φορείς και Συλλόγους της πόλης
Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Σητείας


ΨΗΦΙΣΜΑ
Εμείς οι αγρότες ελαιοπαραγωγοί του Δήμου Σητείας που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Τρίτη 9/10/18 στον χώρο έξω από το δημαρχείο , διαμαρτυρόμαστε για την απαράδεκτη κατάσταση που  επικρατεί στους ελαιοπαραγωγούς του Δήμου μας.
Είμαστε απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι γιατί μήνα Οκτώβρη, το περισσότερο λάδι παραμένει απούλητο, ενώ οι τιμές που δίνονται από τους μεγαλέμπορους είναι χαμηλές,  κάτω από το κόστος παραγωγής. Επίσης η προοπτική παραγωγής για την επόμενη χρονιά είναι μηδενική.
Από την άλλη, και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, πιστή στην πολιτική της «ελεύθερης αγοράς» και τους νόμους της Ε.Ε. αφήνει ασύδοτους τους μεγαλοεπιχειρηματίες-μεγαλοκαρχαρίες να κάνουν απανωτές εισαγωγές και προσμίξεις λαδιού, για να παίζουν παιχνίδια πίσω από τις πλάτες των παραγωγών και να εκβιάζουν για χαμηλές τιμές.
Είμαστε αντιμέτωποι με τον αγώνα της επιβίωσής μας , ενώ καλούμαστε να πληρώσουμε φόρους, ΕΝΦΙΑ, αυξημένα ασφάλιστρα ΟΓΑ και δάνεια.
Ζητούμε να παρθούν μέτρα για να επιβιώσουμε στον τόπο μας και να μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τη γη μας.
ΖΗΤΟΥΜΕ:
  1. Προστασία του προϊόντοςμε κατώτατη εγγυημένη τιμή 3,60 ευρώ ανά κιλό λαδιού που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και ν` αφήνει ένα εισόδημα για την επιβίωση και τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.
Να σταματήσει η πολιτική της «ελεύθερης αγοράς» της ΕΕ, που είναι ελεύθερη μόνο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Να απαγορευτούν οι εισαγωγές και οι προσμίξεις , εφόσον το δικό μας λάδι παραμένει απούλητο στις δεξαμενές.
  1. Αποζημίωση από τονΕΛΓΑ που τον χρυσοπληρώνουμε, της καταστροφής της παραγωγής μας που οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες και την Αφρικανική σκόνη την περίοδο της  καρπόδεσης.
Να αλλάξει ο νόμος για τις αποζημιώσεις και να συμπεριλάβει τις υψηλές θερμοκρασίες, την Αφρικανική σκόνη κατά την περίοδο ανθοφορίας και καρπόδεσης και την παρατεταμένη ανομβρία.
  1. Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.
  2. Καμιά κατάσχεση πρώτης ή δεύτερης κατοικίαςή χωραφιού. Καμιά  κατάσχεση  λογαριασμού κάτω των 12.000 ευρώ.
  3. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
6.Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.
  1. Να μην ισχύσουν οι περικοπές επιδοτήσεων πουπροβλέπονται από την ΚΑΠ 2014-2020
Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας