Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Γιατί καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Σητείας

https://radiolasithi.gr/wp-content/uploads/2017/06/1200px-Sitia_R01.jpgΣτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σητείας  ήρθε για έγκριση το τεχνικό πρόγραμμα του 2019 το οποίο εισηγήθηκε η Δημοτική αρχή του κ.Πατεράκη  και ψήφισε θετικά και η μείζων αντιπολίτευση με επικεφαλής τον κ.Δημητροπουλάκη .
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε το συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα γιατί οι προτεραιότητες που βάζει είναι μακριά από τις στοιχειώδεις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.
Η  τοποθέτηση της δημοτικής συμβούλου της Λαϊκής  Συσπείρωσης Σταυρούλας Καράμπελα
« Για μια ακόμη φορά έρχεται για έγκριση ένα τεχνικό πρόγραμμα που θα μείνει στο μεγαλύτερο μέρος του στα χαρτιά όπως και το προηγούμενο.  Τα περισσότερα έργα μεταφέρονται από προηγούμενα προγράμματα αφού δεν υλοποιούνται. Από την άλλη θα ήταν πραγματικά αποκαλυπτικό να μάθουμε τι ποσοστό του τεχνικού προγράμματος θα καλυφθεί από τις τσέπες των δημοτών μέσω των δημοτικών τελών ή μέσω των δανείων που πάλι οι δημότες θα πληρώσουν και τι μέρος καλύπτεται από το κεντρικό κράτος  που διαχρονικά φοροληστεύει εργαζόμενους και συνταξιούχους μέσω της έμμεσης και άμεσης φορολογίας .
Στο τεχνικό πρόγραμμα απουσιάζουν παντελώς έργα για αντισεισμική προστασία, για αντισεισμικό έλεγχο των δημοτικών κτιρίων , των σχολικών κτιρίων και την εξασφάλιση της αντισεισμικής τους επάρκειας.
Για την αντιπυρική προστασία προϋπολογίζεται το σαφώς ανεπαρκές ποσό των 35000 ευρώ για καθαρισμό και βελτίωση του οδικού δικτύου. Δεν προβλέπεται κανένα ουσιαστικό σχέδιο προστασίας πληθυσμού και υποδομών. Μετά τα γεγονότα με τραγικές συνέπειες σε πολύτιμες ανθρώπινες  ζωές τελευταία σε περιοχές της Αττικής και παλαιότερα στην Πελοπόννησο θα έπρεπε η αντιπυρική προστασία να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα ειδικά σε ένα Δήμο σαν την Σητεία με έντονη ξηρασία.
Δεν υπάρχει πρόβλεψη για αντιπλημμυρικά έργα . Μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός λόγω της χαμηλής βροχόπτωσης στην περιοχή μας όμως τα καιρικά φαινόμενα είναι απρόβλεπτα και θα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος  σε μια τέτοια περίπτωση για την Σητεία στην οποία μια μικρή νεροποντή αρκεί για να πλημμυρίσουν οι κεντρικοί δρόμοι.
Ένα άλλο σημείο που δείχνει αν το τεχνικό πρόγραμμα στοχεύει την κάλυψη των λαϊκών αναγκών  είναι ο προϋπολογισμός για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων . Δίνετε το ποσό των 120.000 ευρώ την στιγμή που για τα παλιά κλειστά δημοτικά σχολεία και τα κλειστά κοινοτικά καταστήματα των χωριών δίνετε 160.000 ευρώ. Ξέρετε πολύ καλά τα μεγάλα προβλήματα που έχουν τα κτίρια του ΕΠΑΛ , του 2ου Δημοτικού , του 1ου Δημοτικού κλπ. παρόλα  αυτά δεν εξασφαλίζετε να μπορούν τα παιδιά μας να φοιτούν σε ασφαλή κτίρια.  Είναι καλό να υπάρχουν αστεροσχολεία στα οποία δίνετε 160.000ευρώ και οι πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών να έχουν χώρους αλλά αυτά δεν μπορούν  είναι προτεραιότητα εις βάρος της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών.
Ξέρουμε όλοι ότι η κρατική επιχορήγηση προς τους Δήμους συνεχώς μειώνεται αλλά αυτό δεν απαλλάσσει  την τωρινή δημοτική αρχή από τις σοβαρές ευθύνες της γιατί έχει αποδεχθεί αυτή την μείωση , να πληρώνουν  τα λαϊκά στρώματα, έχει αποδεχτεί να επεκτείνεται η ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών , δεν αντιτίθεται στην πολιτική του κεντρικού κράτους  με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις , αντίθετα έχει βάλει πλάτη για να εξειδικευτεί αύτη η αντιλαϊκή πολιτική στον Δήμο μας.  Οι ανάγκες για σύγχρονες υποδομές συνεχώς αυξάνονται και αντί η ικανοποίησή τους να μπαίνουν σαν στόχος αγωνιστικής διεκδίκησης από τον Δήμο , συγκαλύπτονται οι αιτίες  της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης έργων.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων  μειώνει την κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους και μέσω του Κλεισθένη του νέου νόμου επεκτείνει την επιχειρηματική λειτουργία των δήμων και την ανταποδοτικότητα . Το αποτέλεσμα είναι όλο και μεγαλύτερο βάρος για την λειτουργία του δήμου να περνάει στις πλάτες των δημοτών, να αυξάνονται δημοτικά τέλη και φόροι  και να περισσεύουν χρήματα στο κράτος για να επιδοτεί μεγαλοεπιχειρηματίες .
Οι λαϊκές οικογένειες  της Σητείας πρέπει να αγωνιστούν ενάντια σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική είτε εφαρμόζεται στο κεντρικό κράτος  είτε στην περιοχή μας και να γυρίσουν την πλάτη σε όσους την υπηρετούν. Να διεκδικήσουν την κάλυψη των αυξανόμενων σύγχρονων αναγκών τους και σε επίπεδο δήμου . Σε μια τέτοια πορεία  ως ΛΑΣΥ Σητείας θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας.»

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας