Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Αρκετά τμήματα τάξεων δεν μπορούν να λειτουργήσουν στο νομό Λασιθίου

Αρκετά παραμένουν, ακόμα, τα κενά στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Λασιθίου, με αποτέλεσμα αρκετά τμήματα τάξεων σε σχολεία να μην έχουν ξεκινήσει ακόμη ορισμένα μαθήματα και να σχολούν νωρίς, αφού δεν υπάρχουν καθηγητές για να κάνουν πλήρες ημερήσιο πρόγραμμα.

Σε 34 προσδιόρισε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Αϊβαλιώτης τις κενές θέσεις αναπληρωτών που εξακολουθούν να υπάρχουν στα σχολεία του νομού. Παρά τις αρχικές προβλέψεις, μόνο 13 καθηγητές διορίστηκαν κατά τη δεύτερη φάση τοποθετήσεων από το υπουργείο. Δεν διορίστηκε μέχρι σήμερα κανένας βιολόγος (χρειάζονται 5-6), κανένας θεολόγος, κανένας καλλιτεχνικών, κανένας μουσικός…

Καλούνται, αλλά δεν παρουσιάζονται
Ένας από τους δύο καθηγητές Νοσηλευτικής που χρειάζονται στα ΕΠΑ.Λ. Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας, που διορίστηκε, δεν παρουσιάστηκε να καλύψει τη θέση… Φέτος διαπιστώνεται έντονο και το πρόβλημα, ενώ επιλέγονται από το υπουργείο Παιδείας καθηγητές, να μην παρουσιάζονται στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, αποποιούμενοι των θέσεων, που αποστέλλονται να καλύψουν ως αναπληρωτές.
Το πρόβλημα επιβεβαίωσε και ο κ. Αϊβαλιώτης, ο οποίος είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι εκτός από τα κενά που είχαν καταγραφεί και στην πρώτη φάση, προέκυψαν και άλλα, από καθηγητές που έλαβαν άδειες άνευ αποδοχών ή για ανατροφή τέκνων κ.ά.
Τέλος Οκτωβρίου αναμένεται η τρίτη φάση διορισμού αναπληρωτών, οπότε και προσδοκάται ότι θα καλυφθούν τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως είπε ο κ. Αϊβαλιώτης.
Ένα στοιχείο, που κάνει τον Διευθυντή να αισιοδοξεί γι’ αυτό είναι ότι από Νοέμβριο, πλέον, το Υπουργείο Παιδείας θα αποκλείει από επιλογή όχι μόνο για τη φετινή χρονιά, αλλά και για την επόμενη, όποιον επιλέξει ως αναπληρωτή και δεν παρουσιαστεί να αναλάβει υπηρεσία.
Ο κ. Αϊβαλιώτης εξήγησε ότι ήταν μια ρύθμιση που ίσχυε παλαιότερες χρονιές, το άλλαξε η νέα κυβέρνηση, επειδή είχαν εκδηλωθεί συνδικαλιστικές αντιδράσεις των αναπληρωτών, γιατί όταν αποκλείονταν και την επόμενη χρονιά έχαναν μόρια. Τώρα επανενεργοποιείται  η σχετική διάταξη, η οποία, όμως, δεν θα ισχύει από τις πρώτες προσλήψεις (Σεπτεμβρίου -Οκτωβρίου). Δηλαδή ο αναπληρωτής καθηγητής θα μπορεί ακόμη να αποποιείται το διορισμό του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου χωρίς να έχει καμία επίπτωση. Αν επιλεγεί όμως από Νοέμβριο και μετά και δεν παρουσιαστεί να εργαστεί, τότε θα υφίσταται τις κυρώσεις, που προβλέπουν αποκλεισμό του και από τους διορισμούς της επόμενης σχολικής χρονιάς. Έτσι, όπως ανέφερε ο κ. Αϊβαλιώτης, υπάρχει ελπίδα ότι στους επόμενους διορισμούς δε θα υπάρχουν καθηγητές που δε θα παρουσιαστούν.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας