Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Σητείας με αφορμή την πρόσφατη άρνηση δημοτικής αρχής και μείζονος αντιπολίτευσης να συζητησει και να πάρει θέση στο ψήφισμα μας.

Συγκέντρωση-διαμαρτυρίας-αγροτών-Σητεία-696x392
Στις 9 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποίησαμε συγκέντρωση με μεγάλη συμμετοχή συνδημοτών μας έξω από το Δημαρχείο Σητείας όπου καταλήξαμε σε ένα συγκεκριμένο ψήφισμα που το καταθέσαμε σε πάμπολλους φορείς και συλλόγους, ανάμεσα τους και στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου ώστε στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας να συζητηθεί και να πάρει θέση. Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις στις 15 Οκτώβριου η Δημοτική αρχή και η μείζονα αντιπολίτευση όχι μόνο αρνήθηκαν να συζητήσουν το ψήφισμα αλλά παράλληλα προέβησαν σε απαξίωση της δράσης μας και των πρωτοβουλιών μας αφού “ως μη θεσμοθετημένο όργανο” είμαστε ανύπαρκτοι.
Ε, λοιπόν δυστυχώς για αυτούς, είμαστε ελαιοπαραγωγοί, δημότες της Σητείας και αυτό που μας ενώνει είναι τα δίκαια αιτήματα μας και η κοινή μας πάλη για την επιβίωση μας. Δεν χρειαζόμαστε την έγκριση κανενός για αγωνιζόμαστε, είμαστε παρόντες με τους αγώνες μας. Το κάλεσμα μας είτε στις συσκέψεις που προηγήθηκαν, είτε στην συγκέντρωση της 9ης Οκτώβριου ήταν προς όλους τους αγρότες ελαιοπαραγωγούς ανεξαρτήτων “αποχρώσεων” γιατί τα προβλήματα τα βιώνουμε όλοι, χωρίς εξαιρέσεις.
Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η περίοδος είναι έντονων διεργασιών για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές και κατανοούμε την αγωνία πολλών δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής και της μείζονος αντιπολίτευσης  να αξιοποιήσουν και να αναστήσουν θεσμούς για μελλοντική αλληλοϋποστήριξη, όμως εμείς αυτό το παιχνίδι δεν το παίζουμε, γιατί αυτό το παιχνίδι δεν λύνει προβλήματα, μάλλον τα επιδεινώνει.
Έχουμε ξεκάθαρο από την πείρα μας ότι τίποτα δεν κερδίζετε με συνδιαλλαγές και διαβουλέυσεις “κορυφών” αλλά μόνο με αγώνα από τους “κάτω” υπάρχει προοπτική. Δεν θα απολογηθούμε εμείς  για τους απόντες αφού στο κάτω κάτω δεν είμαστε τέτοιοι.
Απλά τα πράγματα λοιπόν. Αυτό που ζητήσαμε ήταν να πάρουν μία θέση (που δεν στοιχίζει και τίποτα εδώ που τα λέμε) υπέρ των δίκαιων κατα γενική ομολογία αιτημάτων μας. Ο καθένας κρίνεται από αυτά που κάνει και από αυτά που δεν κάνει. Έχουμε την συμπαράσταση του αγροτικού κόσμου της επαρχίας μας και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε και θα συνεχίσουμε.
19 Οκτωβρίου 2018
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ
ΨΗΦΙΣΜΑ
Εμείς οι αγρότες ελαιοπαραγωγοί του Δήμου Σητείας που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Τρίτη 9/10/18 στον χώρο έξω από το δημαρχείο , διαμαρτυρόμαστε για την απαράδεκτη κατάσταση που  επικρατεί στους ελαιοπαραγωγούς του Δήμου μας.
Είμαστε απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι γιατί μήνα Οκτώβρη, το περισσότερο λάδι παραμένει απούλητο, ενώ οι τιμές που δίνονται από τους μεγαλέμπορους είναι χαμηλές,  κάτω από το κόστος παραγωγής. Επίσης η προοπτική παραγωγής για την επόμενη χρονιά είναι μηδενική.
Από την άλλη, και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, πιστή στην πολιτική της «ελεύθερης αγοράς» και τους νόμους της Ε.Ε. αφήνει ασύδοτους τους μεγαλοεπιχειρηματίες-μεγαλοκαρχαρίες να κάνουν απανωτές εισαγωγές και προσμίξεις λαδιού, για να παίζουν παιχνίδια πίσω από τις πλάτες των παραγωγών και να εκβιάζουν για χαμηλές τιμές.
Είμαστε αντιμέτωποι με τον αγώνα της επιβίωσής μας , ενώ καλούμαστε να πληρώσουμε φόρους, ΕΝΦΙΑ, αυξημένα ασφάλιστρα ΟΓΑ και δάνεια.
Ζητούμε να παρθούν μέτρα για να επιβιώσουμε στον τόπο μας και να μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τη γη μας.
ΖΗΤΟΥΜΕ:
  1. Προστασία του προϊόντοςμε κατώτατη εγγυημένη τιμή 3,60 ευρώ ανά κιλό λαδιού που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και ν` αφήνει ένα εισόδημα για την επιβίωση και τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.
Να σταματήσει η πολιτική της «ελεύθερης αγοράς» της ΕΕ, που είναι ελεύθερη μόνο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Να απαγορευτούν οι εισαγωγές και οι προσμίξεις , εφόσον το δικό μας λάδι παραμένει απούλητο στις δεξαμενές.
  1. Αποζημίωση από τονΕΛΓΑ που τον χρυσοπληρώνουμε, της καταστροφής της παραγωγής μας που οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες και την Αφρικανική σκόνη την περίοδο της  καρπόδεσης.
Να αλλάξει ο νόμος για τις αποζημιώσεις και να συμπεριλάβει τις υψηλές θερμοκρασίες, την Αφρικανική σκόνη κατά την περίοδο ανθοφορίας και καρπόδεσης και την παρατεταμένη ανομβρία.
  1. Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.
  2. Καμιά κατάσχεση πρώτης ή δεύτερης κατοικίαςή χωραφιού. Καμιά  κατάσχεση  λογαριασμού κάτω των 12.000 ευρώ.
  3. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
6.Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.
  1. Να μην ισχύσουν οι περικοπές επιδοτήσεων πουπροβλέπονται από την ΚΑΠ 2014-2020
Πηγή : Style 100fm

Συνολικες προβολες σελιδας