Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Σητείας

Θα συζητηθούν σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας. Πριν τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Γιάννης Δρακάκης ανέγνωσε την ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Σητείας αναφορικά με το μείζον θέμα της μη διάθεσης ελαιολάδου της περυσινής σαιζόν και των υπολοίπων προβλημάτων που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.
Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών είχε προχωρήσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και επέδωσε σχετικό ψήφισμα στον Δήμαρχο Σητείας Θοδωρή Πατεράκη, ζητώντας την στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Μετά την ανάγνωση του κειμένου υπήρξε πρόταση τόσο από τον κ. Δρακάκη όσο και τον κ. Πατεράκη να συζητηθεί εκτενώς το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση στην οποία θα κληθεί και ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος ως θεσμοθετημένο όργανο, προκειμένου να υπάρξει συλλογική προσπάθεια προς την κατεύθυνση διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων των παραγωγών της περιοχής τα οποία είναι πολύ σοβαρά. Ακούστηκαν και άλλες απόψεις, όλες στην κατεύθυνση στήριξης του αγροτικού κόσμου. Ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας κ. Πέτρος Δημητροπουλάκης αναφερόμενος στην κινητοποίηση των αγροτών σημείωσε ότι είναι θετική και πρέπει να στηριχθεί από το ΔΣ, ενώ η επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας κ. Σταυρούλα Καράμπελα ζήτησε να συζητηθεί το θέμα χωρίς καθυστέρηση. Το ίδιο ζήτησε και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Σολιδάκης που εστίασε στην κρισιμότητα του θέματος, δεδομένου ότι σε λίγο χρονικό διάστημα ξεκινάει η νέα σαιζόν με αδιάθετη μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου περυσινής εσοδείας, κάτι που αναμένεται να εντείνει το πρόβλημα με επιπτώσεις συνολικά στην τοπική οικονομία.
Τελικά αποφασίστηκε να διεξαχθεί σύντομα συνεδρίαση όπου θα συζητηθεί το συγκεκριμένο καθώς και άλλα φλέγοντα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα.

Η καθαριότητα
Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε κατόπιν σχετικών ερωτημάτων και επισημάνσεων από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Νίκο Πλακαντωνάκη ήταν αυτό της καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων από σημεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής τα οποία αποτελούν πολύ άσχημες εικόνες για ντόπιους και επισκέπτες. Ο κ. Πλακαντωνάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα χωροθέτησης κάποιων κάδων ώστε να εξυπηρετούν τους πολίτες, στην αναγκαιότητα αλλαγής σπασμένων κάδων αλλά και πλύσης αυτών ώστε να μην υπάρχουν οι δυσάρεστες οσμές. Επίσης μίλησε για κάποια σημεία που αποτελούν μικρές χωματερές εναπόθεσης μπαζών, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει αυτό και επισημαίνοντας ότι τα ζητήματα καθαριότητας είναι πολύ σημαντικά και ουσιαστικά για την καθημερινότητα των πολιτών και την εικόνα της πόλης.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος Σητείας σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει πολλαπλές διαστάσεις. Προσεγγίζοντας την οικονομική διάσταση τόνισε ότι κάθε χρόνο ο Δήμος αγοράζει περίπου 80 κάδους καινούριους – δεν υπάρχει δυνατότητα μεγαλύτερης προμήθειας διότι η υπηρεσία είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα – με τους οποίους αντικαθιστά τους σπασμένους. Πρόσθεσε ότι έχουν αντικατασταθεί ακόμη όλοι οι σπασμένοι κάδοι ανακύκλωσης και υπάρχει η δυνατότητα να γίνει το ίδιο και την επόμενη χρονιά και έχει εξασφαλιστεί επίσης την επόμενη χρονιά η παραχώρηση ακόμη ενός μικρού απορριμματοφόρου που να έχει την δυνατότητα αποκομιδής σε όλα τα στενά της πόλης και να αυξηθεί η ανακύκλωση. «Όμως δεν μπορούμε να τοποθετούμε συνέχεια καινούριους κάδους και να σπάνε. Κάποιος φταίει. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν κάποιοι ότι είναι περιουσία του Δήμου, όλων των πολιτών», τόνισε ο κ. Πατεράκης. Στο σημείο αυτό δεν έκρυψε μάλιστα την αγανάκτηση του λέγοντας ότι για άλλη μία φορά, τελευταία – πιθανότητα το βράδυ της Κυριακής – κάποιος ή κάποιοι προχώρησαν σε βανδαλισμούς στο σιντριβάνι στα Πλατανάρια. «Έσπασαν πάλι τα πλακάκια από την περίμετρο του σιντριβανιού! Είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει. Είναι απαράδεκτο!»,  τόνισε.
Για την αγορά πλυντηρίου όπως σημείωσε τέθηκε το δίλημμα της προμήθειας αυτής ή ενός μεγάλου απορριμματοφόρου το οποίο και επιλέχθηκε προκειμένου να καλύπτονται οι μακρινές αποστάσεις και να μην γίνονται διπλά δρομολόγια. Για το πλύσιμο των κάδων επιλέχθηκε η λύση του πλυσίματος αυτών με την παροχή υπηρεσιών τρίτου (σύμβαση με ιδιώτη για τρία πλυσίματα τον χρόνο).

Η χωροθέτηση
των κάδων
Ακολούθως λαμβάνοντας τον λόγο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Κοζυράκης αναφέρθηκε στην χωροθέτηση των κάδων τόνισε ότι είναι πολλά τα προβλήματα που υπάρχουν. Όταν ανέλαβε ο ίδιος καθήκοντα αποφασίστηκε να σταματήσει η μετακίνηση κάδων πλην ειδικών περιπτώσεων που θα ασχολείται η υπηρεσία. «Έχουν μετακινηθεί ελάχιστοι κάδοι όταν υπήρξε ανάγκη. Έχουν γίνει πράγματι αιτήματα από κάποιους συμπολίτες που ζητάνε μετακίνηση είτε επειδή είναι πολλά χρόνια ο κάδος στο σημείο, είτε επειδή υπάρχουν προβλήματα. Τα ακούμε όλα και τα συζητάμε. Όμως δεν μπορεί να υπάρχει αίτημα μετακίνησης του κάδου επειδή κάποιος έχει κιρσούς στα πόδια. Λαμβάνουμε τα πάντα υπόψη γιατί κάποιο πρόβλημα μπορεί να είναι έντονο και να μην το αντιλαμβανόμαστε εμείς, όμως όχι όλα. Όταν ξεκίνησε πριν χρόνια η διαδικασία για τους κάδους έγινε μία οριοθέτηση και μία σχετική μελέτη πιστεύω. Από κει κι έπειτα ο κάθε κανονισμός καθαριότητας δίνει στην υπηρεσία την δυνατότητα να μετακινεί κάδους και να κρίνει στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των πολιτών και της υπηρεσίας –να μπορεί να προσεγγίσει το απορριμματοφόρο. Με βάση αυτή την τακτική δουλεύουμε. Μετά από τόσα χρόνια ενδεχομένως χρειάζεται επανακαθορισμός, δεν είναι όμως απλό πράγμα. Θα ήταν χρήσιμο να υπήρχε μία επιτροπή χωροθέτησης των κάδων», κατέληξε.
Παράλληλα ο κ. Κοζυράκης αναφέρθηκε στα σημεία που εντοπίζονται διαφόρων ειδών απορρίμματα τονίζοντας ότι δυστυχώς παρά τις μεγάλες προσπάθειες της υπηρεσίας κάποιοι δεν εννοούν να καταλάβουν ότι δεν πρέπει και δεν επιτρέπεται να πετάνε ό,τι θέλουν όπου θέλουν. Όπως σημείωσε, σε κάποιες περιπτώσεις με την βοήθεια των περίοικων, κάποιοι σταμάτησαν να πετάνε απορρίμματα σε συγκεκριμένα σημεία. Η Υπηρεσία όπως είπε έχει προχωρήσει σε δύο καταγγελίες ήδη προς την Αστυνομία ζητώντας να γίνουν μηνύσεις. «Πρέπει να γίνει κάτι με τους ανθρώπους αυτούς που συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή», τόνισε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας