Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Καταγράφηκαν οι παρεμβάσεις που έγιναν στο Δήμο Σητείας και τα έργα που προγραμματίζονται

Το Δήμο Σητείας επισκέφθηκε η Εξωτερικός Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοικησης (ΕΕΤΑΑ) κ. Ελευθερία Πατρικαλάκη και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Θοδωρή Πατεράκη και δημοτικούς υπαλλήλους.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η καταγραφή των παρεμβάσεων, που έχουν γίνει από το Δήμο μέχρι τώρα. Είχε επίσης ως αντικείμενο το επίπεδο ωριμότητας εκείνων που σχεδιάζονται να υλοποιηθούν, ώστε να δημιουργηθεί μία «τράπεζα» έργων και δράσεων που θα αναφέρεται στον προγραμματισμό του Δήμου και θα στοχεύει στην συνέχεια την κατηγοριοποίησή τους. Έτσι θα προκύψουν προσκλήσεις είτε από την Περιφέρεια, είτε από τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να δοθεί η δυνατότητα εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων για τα έργα που σχεδιάζονται. Πρόκειται για παρεμβάσεις περιβαλλοντικού βασικά περιεχομένου.
Όπως εξήγησε ο κ. Πατεράκης, «αυτήν την περίοδο έχει ανατεθεί σε τεχνικούς συμβούλους της ΕΕΤΑΑ, της αρμόδιας εταιρίας, που ασχολείται με θέματα προγραμματισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στήριξης των μελετητικών και γενικά των διοικητικών διαδικασιών που απαιτούνται από έναν φορέα αυτοδιοίκησης, η διαδικασία για την ωρίμανση και ολοκλήρωση έργων και μελετών για την επόμενη προγραμματική περίοδο».
Στην βάση αυτής της προσπάθειας έγινε η συνάντηση με την κ. Πατρικαλάκη. Συμμετείχαν επίσης ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΣ κ. Ψωμαδάκης και οι δημοτικοί υπάλληλοι κ. Φουκαράκη, κ. Ψιλινάκης και κ. Βιτσεντζάκης.
Οι παρεμβάσεις είναι περιβαλλοντικού περιεχομένου και αφορούν τον σχεδιασμό του κάθε Δήμου στα απορρίμματα, τον τομέα της ύδρευσης και άρδευσης καθώς και την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων, με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του κάθε Δήμου και γενικά του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Οι προσκλήσεις θα «βγαίνουν» είτε από την Περιφέρεια, είτε από το ΥΜΕΠΕΡΑ.
«Πιστεύω ότι είναι μία διαδικασία που θα ‘πρεπε να γίνεται πολύ νωρίτερα βέβαια ούτως ώστε με βάση την ωριμότητα που έχουν οι Δήμοι να βγαίνουν και οι αντίστοιχες προσκλήσεις. Διότι αυτή την στιγμή μπορεί να βγει κάποια πρόσκληση και να μην έχει ωριμότητα π.χ. οδικός μας Δήμος, με αποτέλεσμα να χάνεται η δυνατότητα- μέσα από ανταγωνιστική διαδικασία βέβαια- εξασφάλισης αυτής της χρηματοδότησης», ανέφερε ο κ. Πατεράκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας