Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Ο ποίαν αλαζονεία


Διαβάζοντας το δημοσίευμα της τοπικής μας εφημερίδας Σητειακά του Αντιδημάρχου Κου Νίκου Κοζυράκη πραγματικά προβληματίστηκα. Άραγε τι εννοεί με αυτό που αναφέρει στην εφημερίδα ότι δηλαδή ¨Δεν μπορούμε να γίνουμε όλοι Δήμαρχοι¨; εγώ θα πρόσθετα ούτε Αντιδήμαρχοι, μια και βλέπω ότι αυτά τα δύο πάνε πακέτο.
Άραγε μήπως εννοεί ότι σήμερα στο Δήμο Σητείας υπάρχουν τόσο  πεφωτισμένα άτομα, μεγάλοι οραματιστές, γεννημένοι Δήμαρχοι θεωρώντας έτσι ότι είναι αναντικατάστατοι? Προφανώς και δεν γίνεται να υπάρχουν δύο και τρείς Δήμαρχοι συγχρόνως, αλλά ποιος μπορεί να αποκλείει νέα παιδιά με νέες ιδέες, φρέσκα μυαλά με όρεξη για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, τα οποία να ονειρεύονται και να φιλοδοξούν το αξίωμα του δημάρχου.  Προσωπικά έχω άλλη γνώμη  και πιστεύω ότι την ίδια γνώμη έχουν και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας . Όλοι γνωρίζουμε λίγο έως πολύ, με ποιες ευλογίες και κομματικά δεκανίκια κάποιοι πέρασαν από διάφορα στάδια εξουσίας, που δεν είναι του παρόντος, και σήμερα βρίσκονται στο αξίωμα του Δήμαρχου καθώς και σε άλλες θέσεις. Αφήστε λοιπόν κατά μέρος τις αλαζονείες και τα μεγάλα λόγια και να σας υπενθυμίσω μόνο, ότι κανείς δεν έμεινε εσαεί σε αυτές τις καρέκλες. Ο κόσμος θα κρίνει και θα  αξιολογήσει και το έργο σας και την όλη σας δράση  και θα αποφασίσει. Μην τρέχετε να προκαταλάβετε την κοινή γνώμη με τέτοιου είδους αλαζονικές δηλώσεις.
Θα ήθελα όμως μια και οι ίδιοι εκθειάζετε τόσο πολύ τους εαυτούς καθώς και το έργο σας,  πράγμα που νομίζω ότι δεν είναι απαραίτητο καθώς ο κόσμος και μάτια  και μυαλό έχει και μπορεί να κρίνει αν κατά την θητεία σας έγινε κάτι το σημαντικό η απλώς διαχειριστήκατε τα καθημερινά και συνήθη θέματα, να απαντηθούν κάποια ερωτήματα που τίθενται στη συνέχεια, καθώς δεν είστε δημοτική αρχή μιας τετραετίας, αλλά έχετε ήδη διαγράψει σχεδόν μια δεκαετία στο ενεργητικό σας. Ερωτώ λοιπόν μέσα σε αυτή την δεκαετία που μας πέρασε, ο Δήμος τι έργο σημαντικό πραγματοποίησε ή δρομολόγησε σε συνεργασία βέβαια με την Περιφέρεια και τα αρμόδια Υπουργεία, τι είδους πιέσεις ασκήσατε που να είχαν κάποιο αποτέλεσμα, είτε αυτό λέγεται Βόρειος οδικός άξονας, είτε Γέφυρα του Χαμεζίου, είτε Παραλιακή ζώνη και πολλά άλλα. Μάλιστα ο Βόρειος οδικός άξονας τείνει να καεί άπαξ διαπαντός και η Σητεία να μείνει απ’ έξω, ξεχνώντας έτσι για πάντα την λέξη ανάπτυξη στην περιοχή μας. Το Αεροδρόμιο κινείται σε ένα τεντωμένο σχοινί και  το μέλλον του είναι αβέβαιο. Ερωτώ λοιπόν, ποιες δυναμικές ενέργειες κάνατε και πότε ζητήσατε τη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας σε τέτοιου είδους σημαντικά θέματα, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις,  παρά τον αγνοήσατε  προκλητικά.  Γιατί άραγε; Είναι και αυτό άλλο ένα δείγμα αλαζονείας; Η μήπως την κοινωνία την  θυμόσαστε μόνο τώρα που πλησιάζουν  πάλι οι δημοτικές εκλογές. Στο κείμενο που δημοσιεύετε θίγετε ένα θέμα: το πόσο δηλαδή χρήσιμες μπορεί να είναι οι κάθε είδους συνεργασίες για αυτό και σας ερωτώ. Πότε συνεργαστήκατε με τους φορείς της πόλης  είτε αυτοί λέγονται Σύλλογος Μηχ/κών Σητείας που θα μπορούσε να είχε πολλαπλά οφέλη ο Δήμος, είτε Περιηγητική Λέσχη Σητείας ένα από τα μεγαλύτερα Σωματεία της πόλης, είτε ακόμη και με ιδιώτες που διαθέτουν γνώσεις και πείρα σε πολλά θέματα.
Θα ξεχάσω τις προσπάθειες και τον αγώνα που δώσαμε για την πώληση του κτιρίου της Περιηγητικής Λέσχης και παράλληλα την αγορά του νέου κτιρίου που από όλα τα μέλη καθώς και το ευρύτερο κοινό η αγοροπωλησία κρίθηκε συμφέρουσα και επωφελής ποικιλοτρόπως τόσο για το Σωματείο όσο και την πόλη μας και εσείς σταθήκατε απέναντι,  αντί να ήσασταν αρωγοί και συμπαραστάτες; Να θυμηθώ το τι αγώνας έχει γίνει και συνεχίζεται να γίνεται εδώ και κάποια χρόνια προκειμένου να αναρτηθεί η περιβόητη ταμπέλα της Περιηγητικής στην αίθουσα του Αεροδρομίου, όπου θα αναφέρεται εν συντομία το ιστορικό της κατασκευής του, που σημειωτέον είναι υποχρέωση του Δήμου και μάλιστα με συμβολαιογραφική πράξη και που ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί γιατί απλώς δεν είναι στα μέτρα σας; Να θυμηθώ το φιάσκο με το πλανητάριο που προγραμματίζατε στα Έξω Μουλιανά σε ανεπαρκή ιδιοκτησιακό χώρο την Μονής Τοπλού και σε ακατάλληλη θέση και στο τέλος το μόνο που καταφέρατε ήταν να φέρετε σε αντιπαράθεση,  χωρίς λόγο, τους κατοίκους των Έξω Μουλιανών του Παλαικάστρου και της Συκιάς; Είναι ένα μικρό δείγμα από αυτά που συνέβησαν στο Δήμο πρόσφατα αλλά μόνο σε δείγμα συνεργασίας που δεν μας παραπέμπουν. ΄Ετσι αντιλαμβάνεστε  τις συνεργασίες και γενικότερα την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης; Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό και με αυτά τα πεπραγμένα θεωρείτε τους εαυτούς σας αναντικατάστατους;
Ο ποίαν αλαζονεία

 Κ. Κατσικαλάκης  Αρχιτέκτονας

Συνολικες προβολες σελιδας