Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο Σητείας

Χωρίς προβλήματα και με ικανοποιητική συμμετοχή διεξήχθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στον Ιατρικό Σύλλογο Σητείας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της ισχύουσας νομοθεσίας οι αρχαιρεσίες διεξάγονται πλέον κάθε τέσσερα χρόνια -στο παρελθόν κάθε τρία, ενώ ακόμη μία διαφοροποίηση της πρόσφατης εκλογικής διαδικασίας έγκειται στο γεγονός ότι καθήκοντα Προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής ανέλαβε Δικηγόρος. Μέλη της ήταν γιατροί- μέλη του Ιατρικού Συλλόγου.
Τα αποτελέσματα
Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε στο 64%. Ψήφισαν 52 από τα συνολικά 82 μέλη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξελέγησαν με σειρά ψήφων:
Για το επταμελές νέο Διοικητικό Συμβούλιο οι: Γιάννης Κατσαράκης, Στέφανος Φουτάκης, Γεώργιος Καλαποδάκης, Νικόλαος Σπυριδάκης, Βασίλειος Βοβατζάκης, Βασιλεία Καταξάκη και Εμμ. Παπαδάκης (ισοψηφία) και αναπληρωματικός μέλος Νικ. Αυγουστινάκης.
– Εκπρόσωποι στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ο Εμμ. Μηντζαρίδης και ο Νικ. Σολιδάκης.
– Για την Εξελεγκτική Επιτροπή οι: Εμμ. Πλεξουσάκης, Ιωάννης Θαλασσινός, Ειρήνη Ροδουσάκη.
– Για το Πειθαρχικό Συμβούλιο: Πρόεδρος Ιωάννης Κατραδάκης και μέλη Ντορέττα Τσιριγωτάκη, Λουκάς Σπεντζάρης, Νικ. Σαρουλάκης, Ειρήνη Ροδουσάκη.
Απολογισμός
Θερμές ευχαριστίες απηύθυνε ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Γιάννης Κατσαράκης  Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σητείας τόσο προς τους υπευθύνους της Εφορευτικής Επιτροπής για την άψογη διεξαγωγή της διαδικασίας, όσο και προς τους συναδέλφους ιατρούς για την ενεργό συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο. Αλλά και προς όλους όσοι προσήλθαν και ψήφισαν.
«Κατά την προηγούμενη θητεία ο Ιατρικός Σύλλογος εστίασε στην καλύτερη οργάνωση του σωματείου -μεταξύ άλλων απέκτησε ΑΦΜ- και στην διοργάνωση πολλών δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε σε εξορμήσεις μαζί με τους Γιατρούς του Αιγαίου, ενώ πραγματοποίησε ή συνδιοργάνωσε εκδηλώσεις σε συνεργασία με το Δήμο, το ΤΕΙ κι άλλους φορείς. Ο Σύλλογος οργανώνεται, στοχεύει στην υλοποίηση περισσότερου έργου με σκοπό να είναι κοντά στον πολίτη αλλά και στην πολιτεία», πρόσθεσε ο κ. Κατσαράκης.
 Για τις ΤΟΜΥ
Στην κατεύθυνση μάλιστα αυτή και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Ιατρικούς Συλλόγους Κρήτης, υλοποίησε εργασία σχετικά με την δομή της πρωτοβάθμιας φροντίδας, η οποία στην πλειοψηφία της προεκρίθη και προτάθηκε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Δεν έγινε όμως αποδεκτή.
«Έχουμε αντιρρήσεις για το στήσιμο της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τις ΤΟΜΥ. Είχαμε προτείνει κάτι διαφορετικό. Είμαστε φυσικά υπέρ του θεσμού του οικογενειακού ιατρού, όμως είναι σημαντικό ο πολίτης να έχει ελεύθερη πρόσβαση στον γιατρό που πραγματικά επιθυμεί.
Από την πρωτοβάθμια φροντίδα λείπει παντελώς ο ιδιώτης ιατρός σε πρώτο επίπεδο. Δεν πρέπει να δαιμονοποιείται ο ιδιώτης ιατρός. Και χωρίς την καθιέρωση του ηλεκτρονικού φακέλου, νομίζω είναι δύσκολο να προχωρήσει το σύστημα.
Αναγνωρίζουμε τουλάχιστον την θέληση να προχωρήσει ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού, όπως επίσης και τα αυξημένα αντανακλαστικά -σε έναν πιο γρήγορο βαθμό δηλαδή- όσον αφορά τις προσλήψεις και τις αντικαταστάσεις των ιατρών που αποχωρούν από τα Νοσοκομεία».
Οι διεκδικήσεις του κλάδου
«Θέλουμε καλά στελεχωμένα νοσοκομεία, τόσο τα δευτεροβάθμια όσο και τα τριτοβάθμια. Τα τριτοβάθμια πρέπει να δώσουν βάρος στο έργο που έχουν να επιτελέσουν, δηλαδή  πανεπιστημιακά νοσοκομεία να χειριστούν τα δύσκολα περιστατικά και τις ειδικές περιπτώσεις με το εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτουν.
Τα δευτεροβάθμια νοσοκομεία, όπως είναι το δικό μας, να καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού και να κρατήσουν τον κόσμο και τους ασθενείς στο επίπεδο του Νοσοκομείου. Πρέπει να μειωθούν οι διακομιδές δηλαδή. Αυτό φυσικά έχει να κάνει και με τον εξοπλισμό των Νοσοκομείων.
Όσον αφορά τους ιδιώτες τα πράγματα δεν είναι καλά, με τις ασφαλιστικές εισφορές και την φορολογία να λειτουργούν ασφυκτικά. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα μικροβιολογικά εργαστήρια, ο θεσμός του cloudbank και του rebate δηλαδή, η προκαταβολή, το πλαφόν στις εξετάσεις, και η πενιχρή αποζημίωση των εξετάσεων πνίγει τα μικρά μικροβιολογικά εργαστήρια. Δυστυχώς υπάρχουν ανισότητες στον ιατρικό χώρο. Υπάρχουν οι μεγάλες αλυσίδες εργαστηρίων, τα μεγάλα ιατρεία, που λαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο μερίδιο και ένα μικρό που απομένει μοιράζονται οι υπόλοιποι συνάδελφοι.
Και βέβαια στις διεκδικήσεις μας, εναρμονιζόμενοι με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, εντάσσεται και η δικαίωση του ιατρικού κόσμου, όπως έγινε και με τους κλάδους των δικαστικών και στρατιωτικών. Και οι ιατροί υπέστησαν μεγάλες μειώσεις όντας κι αυτοί στο ειδικό μισθολόγιο. Οι νοσοκομειακοί ιατροί υπέστησαν πολύ μεγάλες μειώσεις από το 2012 και πρέπει να δικαιωθούν. Υπάρχουν ήδη αποφάσεις στο ΣτΕ, έχουν δικαιωθεί συνάδελφοι σε μεμονωμένες δίκες και προσδοκούμε να δικαιωθούν στο σύνολο οι νοσοκομειακοί ιατροί», σημείωσε ο κ. Κατσαράκης.
«Ο ρόλος του Ιατρικού Συλλόγου», συνέχισε, «είναι συμβουλευτικός προς τον πολιτεία, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση με στόχο την προαγωγή της δημόσιας υγείας.
Το απερχόμενο Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Σητείας κατά την προηγούμενη θητεία στόχευσε στην εξωστρέφεια του σωματείου, κάτι που επέφερε θετικά αποτελέσματα. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και σε αυτή την θητεία με σκοπό να είμαστε πιο κοντά στον κόσμο και στα προβλήματα του αλλά και να αναδεικνύουμε, να εστιάζουμε σε θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία».
Οι δράσεις
Ο κ. Κατσαράκης αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό δράσης για το επόμενο χρονικό διάστημα. Περιλαμβάνει την συνδιοργάνωση εσπερίδας στις 17 Νοεμβρίου στην Σητεία με θέμα την επίδραση των φυτοφαρμάκων στην υγεία.
Αλλά και βιβλιοπαρουσίαση στις 19 Νοεμβρίου. Πρόκειται για την Ημέρα Κακοποίησης του παιδιού, η οποία επελέγη για να σταλεί το μήνυμα της αγάπης και της φροντίδας προς το παιδί. Θα παρουσιαστεί το βιβλίο του ιατρού Τάσου Αναστασάκη, ένας συμβουλευτικός οδηγός για τους γονείς.
Επίσης η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Σητείας θα παρουσιάσει τον τρόπο αντίδρασης και χειρισμού των γονέων σε επείγοντα περιστατικά.
Ένας άλλος σημαντικός στόχος του Ιατρικού Συλλόγου Σητείας -όπως ανακοινώθηκε στην πρόσφατη τιμητική εκδήλωση για τον Ελβετό φιλέλληνα και ανθρωπιστή Julien Grivel, τον ιατρό των χανσενικών- αφορά την εκστρατεία που σχεδιάζει ο Σύλλογος στο γειτονικό νησί της Κάσου προκειμένου να προχωρήσει σε δωρεάν εξέταση του πληθυσμού του νησιού.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας