Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Οι δυνατότητες του ΕΠΑΛ Σητείας. Η Διεύθυνση του σχολείου ενημέρωσε τους γονείς

Ενημερωτική συνάντηση για τη λειτουργία του και τις δυνατότητες που προσφέρει το Επαγγελματικό Λύκειο Σητείας πραγματοποιήθηκε ύστερα από σχετική πρόσκληση της Διεύθυνσης του σχολείου προς τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών.

Ο Διευθυντής κ. Γρηγόρης Προϊστάκης αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων που αφορούν την φοίτηση των μαθητών, τα όρια των απουσιών και τις υποχρεώσεις τους, την επιλογή τομέα στη Β΄ τάξη και ειδικότητας στην Γ΄, την απόκτηση τριών τίτλων σπουδών (απολυτήριο Λυκείου, πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4, πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 5),  μαθητεία, την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση -ΑΕΙ, ΤΕΙ, Στρατιωτικές Σχολές, Σχολές Εμπορικού Ναυτικού.
Αρκετοί γονείς συμμετείχαν στην συνάντηση και έθεσαν σειρά ερωτημάτων στην πορεία της συζήτησης. Επιπλέον ετέθη και το χρόνιο κτηριολογικό ζήτημα. Προτάθηκε μέσω του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων να πραγματοποιηθεί συνάντηση, να ενημερωθούν οι γονείς για το θέμα, να υπάρξει ενεργοποίηση και με την συνδρομή μαθητών και εκπαιδευτικών να ασκηθεί πίεση προς το Δήμο και κάθε αρμόδιο να επισπευτούν οι ενέργειες και να αντιμετωπιστεί πλέον το μείζον πρόβλημα.
Με την ολοκλήρωση της ενημερωτικής συνάντησης ο Διευθυντής εστίασε στην προσέλευση των γονέων εκφράζοντας ικανοποίηση για την συμμετοχή τους. «Ενημερώσαμε για την φοίτηση των μαθητών, για όλα τα θέματα που τους αφορούν. Επίσης για το εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο όσον αφορά το κτηριολογικό. Αναφερθήκαμε στις δυνατότητες που προσφέρει η φοίτηση στο σχολείο καθώς και στις προοπτικές που υπάρχουν μετά», δήλωσε ο κ. Προϊστάκης

Η μαθητεία
Ερωτηθείς για το θεσμό της μαθητείας, που θα λειτουργήσει φέτος στη Σητεία (χθες αναρτήθηκαν οι πίνακες κατάταξης και μέσα στο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει) τόνισε:
«Επιτεύχθηκε η λειτουργία του θεσμού στο ΕΠΑ.Λ. Σητείας σε τρεις διαφορετικές ειδικότητες. Ο θεσμός περιλαμβάνει την εύρεση θέσεων για τους μαθητευόμενους -αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. στην αγορά εργασίας είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Κατόπιν οι μαθητευόμενοι υποβάλλουν αιτήσεις, γίνεται η επιλογή.
Η διάρκεια της μαθητείας είναι εννέα μήνες, τέσσερις ημέρες την εβδομάδα στον εργοδότη, μία ημέρα στο σχολείο. Ο μαθητευόμενος αμείβεται με καθαρές αποδοχές 17,5 €, έχει ασφάλιση και λογίζεται ο χρόνος αυτός ως συνταξιοδοτικός. Ο εργοδότης επιβαρύνεται με ένα ποσό της τάξης των 9,5 €, το υπόλοιπο επιδοτείται από την πολιτεία.
Είναι ένας καλός θεσμός, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να βρεθούν οι θέσεις εργασίας και οι μαθητευόμενοι από το σχολείο.
Για το ΕΠΑ.Λ. Σητείας θα λειτουργήσουν τρεις ειδικότητες, Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών με έξι θέσεις μαθητείας και έξι αποφοίτους, Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών με τρεις θέσεις μαθητείας και τρεις υποψηφίους, που έχουν υποβάλει αίτηση, και Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων και Δικτύου με επίσης έξι θέσεις μαθητείας και έξι υποψήφιους, που έχουν υποβάλει αίτηση».

Οι ελλείψεις
«Ένα περίπου μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Αυτήν την ώρα υπάρχουν ακόμη κάποιες ελλείψεις, 38 ώρες από κάθε ειδικότητα, στις ειδικότητες Μηχανολόγου και Οικονομολόγου καθώς και σε βιβλία ειδικοτήτων, για τα οποία όμως υπάρχει διαβεβαίωση ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμα στο σχολείο», κατέληξε ο Διευθυντής.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Από την ενημερωτική συνάντηση

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας