Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

ΑΔΕΔΥ Λασιθίου: Ένοχη η κυβέρνηση για την παράδοση 10.119 ακινήτων στους δανειστές

https://cdn.cretalive.gr/_largeImage/33276.jpg?mtime=20170808111758
Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ του Λασιθίου με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί με τα ακίνητα στη χώρα.
Όπως επισημαίνει:

"Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποκλειστικά υπεύθυνη και ένοχη για  την παράδοση 10.119 επιπλέον ακινήτων στους δανειστές.
Το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ίδρυσε με το το Ν. 4389/2016, το Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας).
Το Υπερταμείο ενσωματώνει:
α. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,
β. Το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου)
γ. την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ) και
δ. Την «Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε.», η οποία συστήνεται με τον ίδιο νόμο.
Σκοπός του Υπερταμείου είναι (αντιγράφουμε από τον νόμο) :
«Η Εταιρεία λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Συστήνεται για να εξυπηρετεί ειδικό δημόσιο σκοπό. Ειδικότερα, η Εταιρεία διαχειρίζεται και αξιοποιεί τα περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να: (α) συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας και για την πραγματοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και β) συμβάλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας».
Ιδρύθηκε δηλαδή ένα ταμείο που λειτουργεί ως μεσίτης ακινήτων, και η διοίκησή του ελέγχεται από την Τρόικα, (που αποτελείται από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το δημόσιο συμφέρον) αλλά στόχο έχουν να πουλήσουν ότι περισσότερο μπορούν, στην καλύτερη τιμή για τους αγοραστές και με τους ευνοϊκότερους για αυτούς αλλά δυσμενέστερους για το Ελληνικό Δημόσιο όρους.
Τότε περιλαμβάνονταν 70.000 ακίνητα δημόσιας περιουσίας, πλατείες, νοσοκομεία, σχολεία, μαρίνες, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία .
Στις 19 Ιουνίου 2018 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), πρόθυμα και δουλικά ικανοποιώντας το από 14-06-2018 έγγραφο αίτημα της ΕΕΣΥΠ Α.Ε. (Υπερταμείο), εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών, βάσει των άρθρων 196 και 209 του νόμου 4389/2016 να εκδώσει «τις σχετικές πράξεις και να προβεί σε κάθε αναγκαία πράξη προς μεταβίβαση στην Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ)», 10.119 επιπλέον ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου. 
Η πρόθυμη κυβέρνηση έτρεξε άμεσα να υλοποιήσει όσα της ζητήσανε για μία ακόμη φορά, αφού νομοθέτησε μέσα σε μόλις πέντε ημέρες ενώ υπήρχε δυνατότητα α) απάντησης σε 60 ημέρες και β) στον ενδιάμεσο χρόνο, ελέγχου και μελέτης της όποιας ενέργειας. Η σπουδή ικανοποίησης των δανειστών αποδεικνύει πασιφανώς τον πρόθυμο, δουλοπρεπή και αντεθνικό τρόπο με τον οποία η κυβέρνηση διαχειρίζεται τη Δημόσια περιουσία και στην παρούσα περίπτωση το τουριστικό και πολιτιστικό απόθεμα της χώρας, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου έναντι των δανειστών, και της υλοποίησης του τρίτου μνημονίου του Αυγούστου του 2015 που ψήφισαν οι μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις της τότε Βουλής.
Σήμερα αυτά τα 10.119 ακίνητα περνούν στο Υπερταμείο, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους!
Ο νόμος 4389, εξαιρεί μόνο «αρχαιολογικούς χώρους»  (άρθρο 196, παρ. 4). Δεν εξαιρεί  ούτε  μνημεία, ούτε κτίρια μουσείων.  Το πιο επικίνδυνο σημείο είναι το άρθρο 196 παρ. 5 που ορίζει ότι «H ΕΤΑΔ εξακολουθεί να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση σύμφωνα, με τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο». Άρα, ακόμη κι αν εξαιρεθούν από την μεταβίβαση του Υπουργού Οικονομικών, δεν ανακόπτεται η αξίωση της ΕΤΑΔ να έχει την διαχείριση σύμφωνα με το άρθρο 196, 4389/2016. Με ποιο νομικό έρεισμα  θα εμποδιστεί η ΕΤΑΔ, αν αύριο αυτή ζητήσει να τα νοικιάσει (όπως έγινε με τα 14 αεροδρόμια).
Σύμφωνα και με την καταγγελία του συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων η κυβέρνηση παραχώρησε μνημεία και Μουσεία στο Υπερταμείο Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας. Το γεγονός παραδέχτηκε και η νέα ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ λέγοντας ότι «Κακώς δεν υπήρξε πρόβλεψη να εξαιρεθούν τα μνημεία το 2016».
Το υπουργείο Οικονομικών παραδέχτηκε ότι πρόκειται για 10.119 ακίνητα του δημοσίου (μεταξύ των οποίων και ιστορικά και εμβληματικά ΜΝΗΜΕΙΑ (όπως η Κνωσός, ο Λευκός Πύργος, o Ενετικός προμαχώνας Lando, το φρούριο Φιρκά, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης κ.ά.)
Η παραχώρηση- χάρισμα ή αλλιώς ξεπούλημα των Μνημείων παραβιάζει το Σύνταγμα (άρθρο 24) και διαψεύδει εκκωφαντικά τις δήθεν “σκληρές” διαπραγματεύσεις με τους “θεσμούς”.
Η απόφαση που περιείχε 10.119 ακίνητα ήταν «κρυπτογραφημένη» στο ΦΕΚ με δωδεκαψήφιους κωδικούς αριθμούς Κτηματολογίου χωρίς κανένα άλλο στοιχείο προκειμένου να μην έχουν τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης και αντίδρασης οι τοπικές κοινωνίες και οι πολίτες.  Άλλωστε οι μεθοδεύσεις και οι αγριότητες με τις οποίες αντιμετωπίζονται όσοι αντιδρούν και προσπαθούν να ματαιώσουν τους πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας δείχνει τη βούληση και την διάθεση της Κυβέρνησης σε ότι αφορά είτε τη Δημόσια είτε την ιδιωτική περιουσία και επιφυλάσσει ένα ζοφερό μέλλον για τη χώρα.
Οι «εξηγήσεις» που δίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φανερώνουν τις πολλοστές προσπάθειες παραπλάνησης των πολιτών αλλά και εκ των υστέρων προσπάθεια αποποίησης ευθυνών.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν αντεθνική αδιαφορία και κυρίως πολιτική ανεπάρκεια.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη βιασύνη της να κλείσει τις αξιολογήσεις υπέγραψε με κλειστά μάτια ότι της έβαλαν μπροστά της.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δουλικά μεθόδευσε την παράδοση".

Πηγή : Creta live 

Συνολικες προβολες σελιδας