Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

“STEMpowering Youth”: Μικροί επιστήμονες αναπτύσσουν καινοτόμες εφαρμογές στη Σητεία (Video)


Μαθητές της Σητείας συμμετέχουν σε ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που φέρνει την καινοτομία και τη βιωματική μάθηση μέσα στις σχολικές αίθουσες με εντυπωσιακά αποτελέσματα.


Το Ίδρυμα Vodafone, με 16 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, υλοποιεί και σχεδιάζει προγράμματα, τα οποία αξιοποιούν την τεχνολογία της Vodafone για το κοινό καλό γύρω από τους τομείς της Υγείας, της Εκπαίδευσης, της Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και της αντιμετώπισης Ανθρωπιστικών Κρίσεων.
“Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα STEMpowering Youth αποτελεί ενσάρκωση αυτής της στρατηγικής, καθώς φέρνει την καινοτομία στις τοπικές κοινωνίες, με τα παιδιά να κάνουν την γνώση πράξη και να δίνουν λύσεις σε θέματα της καθημερινότητας, δηλώνει η Ρούλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη Τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συνεισφοράς Vodafone Ελλάδας. Στόχος του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο υλοποιείται για 2η χρονιά, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής, είναι “να εμπνευστούν οι καθηγητές, αρχικά, και, στη συνέχεια, οι μαθητές μέσω της βιωματικής μάθησης και του εξωσχολικού προγράμματος διάρκειας 9 εβδομάδων, αναφέρει ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, Πρόεδρος SciCo.

Το STEMpowering Youth δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές 13-16 ετών απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου και η Θράκη, να εκπαιδεύονται σε θέματα Φυσικών Επιστημών, Αστρονομίας και Προγραμματισμού με τη χρήση νέων τεχνολογιών και διαδραστικών εργαλείων (STEM: Science/Επιστήμη, Technology/Τεχνολογία, Engineering/Μηχανική, Mathematics/Μαθηματικά).  Στο μάθημα σχηματίζονται ομάδες εργασίας και κάθε ομάδα αναλαμβάνει να δημιουργήσει το δικό της project, μια διαδικασία που περιλαμβάνει την έρευνα, το σχεδιασμό και τη συναρμολόγηση μιας κατασκευής η οποία βοηθάει στην επίλυση ενός καθημερινού προβλήματος της τοπικής κοινωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους τρεις κύκλους του Προγράμματος έχουν προκύψει 84 καινοτόμα μαθητικά έργα.


Το STEMpowering Youth στη Σητεία και σε άλλες 3 περιοχές της Κρήτης

Στον 3ο κύκλο του Προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου του 2018, τα εργαστήρια STEM επεκτάθηκαν και στην Κρήτη. Μαθητές από τη Σητεία Λασιθίου, τον Βάμο Χανίων, το Σπήλι Ρεθύμνου και τις Μοίρες Ηρακλείου συμμετείχαν ανελλιπώς και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στα μαθήματα, δούλεψαν ομαδικά πάνω σε projects και απέδειξαν στην πράξη ότι η καινοτομία μπορεί να ξεκινήσει από τα σχολικά θρανία.
22 μαθητές συμμετείχαν στα μαθήματα στη Σητεία και οι 6 ομάδες που σχηματίστηκαν, αξιοποιήσαν τις γνώσεις που πήραν στα τελικά τους projects που εντυπωσίασαν μικρούς και μεγάλους για τη δημιουργικότητα, την καινοτομία αλλά και την κοινωνική ευαισθησία τους!
Μια ομάδα δημιούργησε τα νερό…μετρήματα ένα σύστημα αυτόματης μέτρησης του ρυθμού ροής του νερού που αποτρέπει τη σπατάλη μετρώντας πόσο νερό έχει περάσει από το μετρητή.
Με τον ίδιο σκοπό, δύο συμμαθητές τους χρησιμοποίησαν την τεχνολογία arduino για να φτιάξουν ένα μικρής κλίμακας σύστημα αυτόματου ποτίσματος για οικιακά φυτά.
Μια ομάδα 4 μαθητών αποφάσισαν να στοχεύσουν το πρόβλημα της λειψυδρίας με διαφορετικό τρόπο, κατασκευάζοντας έναν ηλιακό αφαλατωτή– μια έξυπνη και φτηνή λύση που εφαρμόζει βασικές αρχές φυσικής: θαλασσινό νερό εισάγεται σε ένα κλειστό δοχείο, και το αφαλατωμένο νερό που συμπυκνώνεται μετά την εξάτμιση απορρέει και συλλέγεται σε δεύτερο δοχείο, έτοιμο για χρήση.
Τρεις μαθητές, ευαισθητοποιημένοι από το οικογενειακό τους περιβάλλον, σχεδίασαν μια έξυπνη λύση για να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους ασθενείς να θυμούνται τα πολλά και διαφορετικά χάπια που πρέπει να παίρνουν σε διάφορες ώρες της ημέρας. Το Χάπι – hour είναι μια high- tech θήκη φαρμάκων, με αριθμημένες θέσεις για κάθε ημέρα, η οποία είναι προγραμματισμένη να δέχεται τις ώρες και τις ημέρες χρήσης των φαρμάκων και να τις προβάλλει μέσω της οθόνης LCD keypad. Όταν έρθει η ώρα ο ασθενής να πάρει κάποιο φάρμακο, ένα buzzer χτυπάει σαν “ξυπνητήρι” για αρκετή ώρα, μέχρι ο ασθενής να το απενεργοποιήσει πατώντας το κουμπί και να πάρει το σωστό χάπι, με βάση τον αριθμό θέσης που φαίνεται στην οθόνη.
Τρεις συμμαθητές τους συνδύασαν την αγάπη τους για την επιστήμη με την αγάπη για τον αθλητισμό, δημιουργώντας τους “υπερ…ηχητικούς αγώνες : το σύστημά τους χρησιμοποιεί αισθητήρες υπερήχων ώστε να καταγράψει με απόλυτη ακρίβεια τους χρόνους και τη σειρά τερματισμού- ένα νέο “photo-finish”.
Τέλος, μια ομάδα μικρών εφευρετών έβαλε στο στόχαστρο ένα πολύ “δικό τους” πρόβλημα: την αναστάτωση που δημιουργείται στο μάθημα όταν οι μαθητές ξεχνούν να πάρουν τα πράγματα που χρειάζονται για την επόμενη ώρα πριν κλειδωθούν οι τάξεις για διάλειμμα- ο μαθηματο-μπούσουλάς” τους, είναι προγραμματισμένος να προβάλλει το μάθημα της επόμενης ώρας σε εμφανές σημείο, ώστε οι μαθητές να προετοιμάζονται κατάλληλα!
Μάλιστα η ομάδα με τοΧάπι – hour» αποτελεί μία από τις τρεις νικητήριες ομάδες του 3ου κύκλου μαθημάτων, η οποία διεκδίκησε και έφθασε πολύ κοντά στην ετήσια διάκριση. Οι άλλες δύο ομάδες που αποτέλεσαν την τριάδα των νικητών ήταν το “Έξυπνο κοτέτσι” από τις Μοίρες Ηρακλείου και το «Smart Traffic Light» από τη Λέρο, με την τελευταία ομάδα να κερδίζει και το μεγάλο ετήσιο έπαθλο, ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο CERN στην Ελβετία.
Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός, κ. Γιάννης Πρινιωτάκης, μοιράζεται την εμπειρία του από τα εργαστήρια STEM “Αρκετοί μαθητές συμμετείχαν ενεργά, γεγονός που φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος. Το STEM είναι μια φιλοσοφία. Άρα, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τα παιδιά μας να γνωρίσουν καινούρια πράγματα, να επιμορφωθούν και να αλλάξουν, ίσως, και τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των πραγμάτων μέσα από την επιστήμη”.
Οι δηλώσεις του υπεύθυνου καθηγητή, καθώς και η ανταπόκριση των μαθητών επιβεβαιώνουν την επιλογή του Ιδρύματος Vodafone για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στηρίζει το παρόν της τοπικής κοινωνίας και ανοίγει δρόμους για τα επαγγέλματα του μέλλοντος.

Συνολικες προβολες σελιδας