Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Υoga και κρητική γαστρονομία


Ποιος είπε ότι το Yoga ,μια στάση ζωής, μια προσπάθεια σύζευξης της ανατολικής με την δυτική σκέψη, μια προσπάθεια προσέγγισης της φιλοσοφίας του Αριστοτέλη μέσα από την σκέψη του Παρμαχάνσα Γιογκανάτα, δεν μπορεί να συνυπάρξει με μια πιατέλα  λιανοχοχλιούς με βλήτα και συρτό χανιώτη?

  Το 8μελές γκρουπ των Αμερικανίδων γιόγκι, που πρόσφατα κατέφθασαν στο ακροτελεύτιο σημείο της Κρήτης στην Κάτω Ζάκρο Σητείας, τελικά, ελάχιστα ασχολήθηκε με τον διαλογισμό γιατί το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του εμπλουτίστηκε ασφυκτικά με αμέτρητους περιπάτους  στα πέριξ, εξερεύνηση των γεωλογικών  θησαυρών  του Γεωπάρκου Σητείας , συλλογή αρωματικών βοτάνων στα Χαντριανά υψίπεδα με τον Θεόφιλο και τον Βασίλη, γευσιγνωσία ελαιολάδου από την Χριστίνα, εκμάθηση παραδοσιακών χορών από την Στέλλα και προπάντων μαθήματα Σητειακής γαστρονομίας από την κυρά Δέσποινα.
  Η επίσκεψη στον κήπο της κυρίας Δέσποινας, αποτέλεσε την σημαντικότερη εμπειρία των ενθουσιασμένων επισκεπτριών, απ’όπου γυρίσαμε με μια μεγάλη αγκαλιά από λαχανικά, τα οποία μεταμορφώθηκαν σε εξαιρετικά κρητικά πιάτα από τα χέρια των Αμερικανίδων, -παρότι οι λιανοχοχλιοί πονηρά προσπαθούσαν να μας ξεφύγουν- υπό  την ήρεμη καθοδήγηση της γιαγιάς.
  Μυστροφτάκια, κολοκυθοανθοί, ντολμαδάκια, χοχλιοί με βλήτα και  βηματισμοί χορευτικοί συνοδεία ντόπιων μελωδιών , μας ένωσαν σε μια ξεχωριστή, υπέροχη εμπειρία.
  Μου φαίνεται πώς προβληματίσαμε αρκετά τους διαλογιζόμενους με τον τρόπο που εμείς αντιλαμβανόμαστε την επαφή με την φύση ζώντας μέσα σε αυτήν παρά να την φανταζόμαστε, ξαπλωμένοι σε ιδιότροπες στάσεις κοιτώντας τον ήλιο.
ΟΜΜΜΜ…..

Στέλλα Αϊλαμάκη
Δημοτική σύμβουλος Σητείας της μείζονος αντιπολίτευσης
Ιδιοκτήτρια παραδοσιακών ξενώνων

Συνολικες προβολες σελιδας