Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Έναρξη κυνηγητικής περιόδου - Αύξηση πληθυσμού αδέσποτων σκυλιών

http://www.agronews.gr/files/temp/F8EA180932AFA43E9BE0481B20F63673.jpgΟ Δήμος Σητείας και ο Φιλοζωικός Σύλλογος σε συνεργασία με τον Κυνηγητικό Σύλλογο και τους θεσμικούς εκπροσώπους της πολιτείας, βρίσκονται σε συνεχή προσπάθεια για την αξιοπρεπή διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων παρά τις όποιες δυσκολίες, κυρίως οικονομικές.

Κάθε προσπάθεια μηδενισμού του πληθυσμού τους είναι πρακτικά αδύνατη επειδή συνεχώς υφίστανται εγκαταλείψεις νέων ζώων.
Ο κύριος όγκος όμως, των αδέσποτων αποτελείται από μη αποτελεσματικά στο κυνήγι σκυλιά που προέρχονται από ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή.  Υπάρχουν λίγοι, ευτυχώς, κυνηγοί οι οποίοι αναπαράγουν τα σκυλιά τους και όσα δεν είναι αποτελεσματικά στις πρώτες εξορμήσεις, μετά την έναρξη της κυνηγητικής περιόδου εγκαταλείπονται, χωρίς να έχουν ηλεκτρονική σήμανση, χωρίς να είναι στειρωμένα που, και αυτά μπορούν να αναπαραχθούν ανεξέλεγκτα. Πολλές νέες εγκαταλείψεις γίνονται και σε κεντρικά σημεία της πόλης πχ. στις «πάπιες». Πάνω από το 90% των αδέσποτων σκυλιών στο Δήμο μας είναι κυνηγόσκυλα. Αυτά που εγκαταλείπονται στειρώνονται άμεσα από εθελοντές κτηνίατρους μετά από Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και επανατοποθετούνται στο περιβάλλον, σύμφωνα με το Νόμο, αφού ο μόνιμος εγκλεισμός τους απαγορεύεται αυστηρά. Το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο και δυστυχώς τα φαινόμενα εγκατάλειψης έχουν αυξητική τάση γενικά, εξαιτίας συγκεκριμένης νοοτροπίας, έλλειψης παιδείας,  ανευθυνότητας αλλά και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης όπου ορισμένοι ιδιοκτήτες, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις  πχ. έξοδα κτηνίατρου, στειρώσεις, διατροφή.
Εκτός από τις αυτονόητες αρχές που διέπουν τη συνετή άσκηση της θηρευτικής δραστηριότητας,  πρέπει κάθε κυνηγός να φροντίζει και να μεριμνά για τα ζώα του, να μην τα αναπαράγει ανεξέλεγκτα και κυρίως να μην τα εγκαταλείπει, γνωρίζοντας ότι, τελικά αυτά θα καταλήξουν σε κεντρικά σημεία τα πόλης μας όπως είναι η πλατεία και οι πάπιες.
Επίσης,  οφείλει:
  1. Να έχει εμβολιάσει τα ζώα και να προβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα στον κτηνιατρικό έλεγχο τους.
  2. Να έχει προβεί στη σήμανση και καταγραφή των στοιχείων των ζώων του με ψηφιακή ταυτότητα (τσιπ).
  3. Να έχει στειρώσει τα ζώα του. Η απόρριψη νεογνών ζώων σε κάδους ή οπουδήποτε αλλού διώκεται ποινικά.
  4. Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας και να μεριμνά με σεβασμό για την ύπαρξή τους, κλπ.
Η μη τήρηση των παραπάνω όπως γνωρίζετε προβλέπει την επιβολή διαφόρων κυρώσεων.
Εν κατακλείδι, ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων στο Δήμο μας έχει μειωθεί αλλά αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάζει. Ουσιαστικά πρόκειται για μία σοβαρή επίπτωση της αμέλειας και ανευθυνότητας των πολιτών που αποκτούν ζώα συντροφιάς και τα εγκαταλείπουν.  Επιπλέον, δεν τηρείται και δεν ελέγχεται επαρκώς η υποχρέωση της σήμανσης με μικροτσίπ, ώστε κάθε φορά που εντοπίζεται ένα αδέσποτο, να εντοπίζεται άμεσα και ο ιδιοκτήτης του και να του επιβάλλονται  οι κυρώσεις αυτής της ανευθυνότητας.
Παρακαλούμε ιδιαίτερα τον Κυνηγητικό Σύλλογο όπως καταβάλλει κάθε προσπάθεια στα πλαίσια του Νόμου εντοπισμού όσων από τα μέλη του αναπαράγουν ανεξέλεγκτα τα ζώα τους και τα εγκαταλείπουν, με την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.
Επιδιώκεται ένα υψηλότερο επίπεδο κυνηγετικής παιδείας επ’ ωφελεία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών με λιγότερα αδέσποτα ζώα.

Συνολικες προβολες σελιδας