Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Η προστασία του φοινικόδασους στο Βάι από το κόκκινο σκαθάρι

Παύει από την 1η Οκτωβρίου να θεωρείται το κόκκινο σκαθάρι (Rhynchophorus ferrugineus) «εχθρός καραντίνας» και με σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιρείται ως τέτοιο. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παύουν στο εξής να κάνουν τους λεπτομερείς ελέγχους και να λαμβάνουν τα μέτρα που εφάρμοζαν έως σήμερα, στο πλαίσιο προστασίας των φοινικοειδών με την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού κλπ.

Η γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π. Ενότητας Λασιθίου Αγγελική Καραταράκη η οποία παρακολουθούσε και συντόνιζε το σχετικό πρόγραμμα στο Λασίθι αναφερόμενη στο μείζον ζήτημα των μέτρων που θα πρέπει να συνεχιστούν, στοχεύοντας στην προστασία του μοναδικού φοινικοδάσους Βάι, είπε ότι στο πλαίσιο αυτό η Υπηρεσία είχε πολύ καλή συνεργασία με το Δήμο Σητείας. Και όπως επεσήμανε, αν και δεν ήταν ευθύνη και αρμοδιότητά του, ενεπλάκη ενεργά, μιας και το Βάι βρίσκεται στα όρια δικαιοδοσίας του, βοηθώντας την όλη προσπάθεια προστασίας αυτού του μνημείου της Φύσης.
Απαντώντας στην ερώτηση, σχετικά με τα μέτρα και την τύχη του ιδιωτικού φυτωρίου, στα όρια του φοινικοδάσους, όπου μεταξύ άλλων καλλιεργούντο και φοινικοειδή, πολλά εκ των οποίων είχαν προσβληθεί από το κόκκινο σκαθάρι, η κ. Καραταράκη είπε ότι η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη. Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας είχε προβεί σε κοστολογημένο σχέδιο δράσης, αντιμετώπισης της απειλής που προέρχεται από το φυτώριο αυτό, προτείνοντας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συγκεκριμένα μέτρα σχετιζόμενα με την προστασία του φοινικοδάσους. Στόχος ήταν να μειωθεί το μόλυσμα για να μειωθεί και ο κίνδυνος για το φοινικόδασος. Στο πλαίσιο αυτό εντασσόταν η καταστροφή κυρίως των καναρίων φοινίκων που φύονταν μέσα στο φυτώριο, ζητώντας από το υπουργείο ανάλογη χρηματοδότηση, αφού επρόκειτο για ιδιωτική περιουσία. Υπήρξαν και σχετικές πιέσεις από τοπικούς παράγοντες, που συνέτειναν στην ευαισθητοποίηση του υπουργείου και ενώ ήταν, θα μπορούσε να πεις κάποιος, σε καλό δρόμο για να δρομολογηθεί κάποια λύση, προέκυψε στην πορεία η νέα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία το σκαθάρι εξαιρέθηκε από τους «εχθρούς καραντίνας» και έτσι το υπουργείο δεν έχει λόγο να χρηματοδοτήσει πλέον μια τέτοια δράση», εξήγησε η γεωπόνος.
«Εμείς ως Υπηρεσία δεν εμπλεκόμαστε πλέον, ενώ μέχρι σήμερα ήμασταν υποχρεωμένοι να το κάνομε. Εναπόκειται στη Διεύθυνση Δασών που είναι υπεύθυνη για την προστασία του φοινικοδάσους αυτού καθεαυτού, συνεχίζοντας να εφαρμόζει μέτρα φροντίδας και προστασίας του, όπως εξ άλλου έπραττε ως σήμερα. Από την άλλη, σε ό,τι αφορά μέτρα και δράσεις καταπολέμησης του σκαθαριού έξω από το φοινικόδασος, τα οποία όμως συμβάλλουν στην προστασία του φοινικοδάσους, εναπόκειται στους τοπικούς παράγοντες και κυρίως στο Δήμο Σητείας να συνεχίσει να τα λαμβάνει».
Μένει να εξεταστεί και να αποφασιστεί, αν η Περιφέρεια και η Περιφερειακή Ενότητα σε συνεργασία ενδεχομένως και με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, όπου υπάγεται η Επιθεώρηση Δασών, θα συνεχίσει, σε ένα άλλο πλαίσιο, να εφαρμόζει ένα αυτόνομο σχέδιο μέτρων προστασίας του φοινικόδασους, με έγκριση σχετικής χρηματοδότησης, αφού η προστασία του μοναδικού αυτού φυσικού μνημείου δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη…
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας