Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Η προσπάθεια της Σητείας για προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων

Το κρουαζιερόπλοιο «Salamis Filoxenia» προσέγγισε πριν από λίγες ημέρες το λιμάνι της Σητείας και ήταν τρίτη φορά στη διάρκεια της φετινής τουριστικής σαιζόν. Μετέφερε 335 επιβάτες οι οποίοι συνέβαλαν στο να «ζωντανέψει» η πόλη τις ώρες παραμονής του πλοίου στην περιοχή.

«Η άφιξη των κρουαζιερόπλοιων, ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχάλης Αντωνιδάκης, «είναι ένα θετικό γεγονός κι εύχομαι την επόμενη χρονιά να αυξηθούν οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων τόσο από την συγκεκραμένη εταιρία όσο κι από άλλες στην Σητεία.Στην κατεύθυνση προσέλκυσης κρουαζιερόπλοιων καταβάλλονται προσπάθειες, κατ’ αρχήν σε ό, τι αφορά την δημιουργία υποδομών στο λιμάνι της Σητείας, όπου έχουν τοποθετηθεί προσκρουστήρες από πέρυσι, έγινε περίφραξη του χώρου στο πλαίσιο κανόνων ασφαλείας, που ζητούνται και από τις εταιρίες, προχωρά το master plan κι άλλα. Αυτά από μόνα τους όμως δεν επαρκούν και γι’ αυτό δίδεται έμφαση στο θέμα της προβολής και της προώθησης της κρουαζιέρας. Στο πλαίσιο αυτό το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο συμμετέχει σε εκθέσεις κρουαζιέρας, όπως στη Λισαβόνα, στην οποία συμμετέχει ο σύμβουλος κρουαζιέρας Γιάννης Μπρας, με τον οποίο συνεργάζεται το Ταμείο Σητείας.
Επίσης σχεδιάζεται η δημιουργία εκδρομών εντός του Δήμου, κάτι που είναι βασικό για τις εταιρίες κρουαζιέρας και σημαντικός λόγος για την επιλογή ενός λιμανιού. Δεν είναι για εμάς το ίδιο εύκολο να προσελκύσουμε κρουαζιερόπλοια, όπως ο Άγιος Νικόλαος και το Ηράκλειο, όπου ακριβώς δίπλα είναι η Κνωσός, που αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Όμως έχουμε όμορφα αξιοθέατα όπως το Βάι, η Ζάκρος, το Τοπλού και κάποιες εναλλακτικές εκδρομές που μπορούμε να προωθήσουμε και έχουμε ήδη συμπεριλάβει σε φυλλάδιο ευελπιστώντας να συμβάλουν στην προσέλκυση κάποιων κρουαζιερόπλοιων».

Ο ρόλος του αεροδρομίου
«Επιπλέον», συνέχισε, «ένα σημείο που έχουμε ως πλεονέκτημα είναι το αεροδρόμιο Σητείας, το οποίο καταγράφει πολύ ανοδική πορεία. Αν αυτή συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια κι έχουμε πτήσεις από διαφορετικές χώρες, θα συμβάλει στο να μπορέσει το λιμάνι να γίνει home -porting, δηλαδή να λειτουργήσει ως εκκίνηση και τερματισμός κρουαζιέρας. Θα υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινάει μία κρουαζιέρα και να τερματίζει στο λιμάνι της Σητείας, διευκολύνοντας επιβάτες της κρουαζιέρας -σε μία κρουαζιέρα μπορούν να συμμετέχουν άνθρωποι από διαφορετικές χώρες- να έρθουν και να αναχωρήσουν αεροπορικώς για την χώρα τους συμμετέχοντας στην κρουαζιέρα που επιθυμούν ταυτόχρονα. Είναι μία προοπτική για την οποία βέβαια απαιτούνται επιπλέον υποδομές στο λιμάνι, αίθουσα, εξοπλισμός κλπ.
Όμως είναι ένας στόχος που μπορούμε να θέσουμε και να εστιάσουμε σ’ αυτόν τα επόμενα χρόνια. Διότι πέραν του ότι θα μπορούμε να έχουμε περισσότερα κρουαζιερόπλοια θα υπάρχει και η δυνατότητα παραμονής τους για περισσότερες ώρες στο λιμάνι της Σητείας και μπορεί και κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην κρουαζιέρα να διαμένουν και σε ξενοδοχεία δεδομένου ό,τι μπορεί να έρχονται διαφορετικές ώρες με διαφορετικές πτήσεις κλπ. Μακάρι τα επόμενα χρόνια να καταστεί δυνατό να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος. Η παρουσία των επιβαινόντων στην πόλη συντελεί και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, κάτι που είναι ευχάριστο».

Συλλογική προσπάθεια
«Έχοντας τις βασικές υποδομές θα πρέπει από ‘δω και πέρα ο καθένας, από την θέση του να συμμετέχει όσο μπορεί περισσότερο στην ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής μας. Από τον απλό πολίτη που θα φροντίζει για την καθαριότητα στον χώρο του, στον δρόμο του, με την συμπεριφορά του απέναντι στον επισκέπτη, τους επαγγελματίες με την σωστή τους επίσης συμπεριφορά μέχρι τους ανθρώπους που κατέχουν θέσεις, λαμβάνουν αποφάσεις κι εφαρμόζουν πολιτικές.
Επίσης και οι επιχειρηματίες που έχουν την δυνατότητα νομίζω ότι μπορούν να επενδύσουν. Υπάρχει από τουριστικά γραφεία ζήτηση κλινών, που δεν υπάρχουν. Πιστεύω ότι πρέπει όλοι να συμμετέχουμε περισσότερο ώστε να συμβάλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου μας.
Εγώ από την θέση που βρίσκομαι προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να αξιοποιήσουμε αυτά που έχουμε για να αναπτυχθεί η κρουαζιέρα και γενικότερα ο τουρισμός στον τόπο μας. Δεν είμαι σε αυτή τη θέση του Προέδρου του Ταμείου με αμοιβή, γι’ αυτό και ζήτησα -παρ’ ότι υπήρχε η δυνατότητα- να μην λαμβάνω μισθό και η θέση μου είναι προσφορά στον τόπο μου. Νομίζω ότι όλοι μας, πέραν του τί λέμε κάθε φορά για το τί κάνει ο Δήμος, το Ταμείο κλπ. να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε κι εμείς γι’ αυτόν τον τόπο», κατέληξε ο κ. Αντωνιδάκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας