Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Υπογράφηκε η σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Λασιθίου

Υπογράφηκε χθες από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), η σύμβαση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων του Λασιθίου μαζί με εκείνη των Χανίων.
Είναι οι δύο πρώτες συμβάσεις που υπογράφηκαν ενώ η αντίστοιχη της Ρόδου και η Γενική Συλλογική των Ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας, θα υπογραφούν σε επόμενη συνεδρίαση. Οι δυο συμβάσεις αυτές αφορούν τους όρους εργασίας και τις αμοιβές των ξενοδοχοϋπαλλήλων και η έγκριση και εφαρμογή τους αποτελεί πραγματικά μια ιστορική στιγμή για τον κλάδο στο νομό, διότι συνεπάγεται πως οι εργαζόμενοι του αφήνουν πίσω την περίοδο των μνημονιακών περικοπών στις αμοιβές και ειδικά τους μισθούς που είχαν καταβαραθρωθεί κάτω από τα 600 ευρώ.
Από την πλευρά της ΓΣΕΕ στη συνεδρίαση μετείχε το μέλος του Δ.Σ. και Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης.
Όπως εξήγησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ, χθες εγκρίθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και υπογράφηκε από τον Πρόεδρο. Θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η υπογραφή από την υπουργό και μετά από αυτό, αμέσως θα έχουμε την πλήρη κάλυψη των εργαζομένων στα ξενοδοχεία από την τοπική σύμβαση και θα ισχύει υποχρεωτικά και δεν θα ισχύει καμία επιχειρησιακή, ατομική ή όποια άλλη σύμβαση που είναι κατώτερη από την τοπική συλλογική σύμβαση.
«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό γιατί όλα τα οκτώ χρόνια που καταργήθηκε η δημοκρατική διαδικασία και γενικότερα υπήρξε μεγάλο πρόβλημα στο χώρο της εργασίας, εμείς αγωνιζόμασταν για να περάσει η δύσκολος περίοδος και να επιστρέψει η κανονικότητα στην εργασία», σημειώνει ο κ. Πεπόνης.
Σε τοπικό δε επίπεδο και στο πλαίσιο των καλών χειρισμών και της συνεργασίας που έχει διαμορφωθεί επί σειρά ετών, έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο με το οποίο συνέχισαν να λειτουργούν και οι τοπικές συμβάσεις στα βασικότερα δικαιώματα, στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό για τους εργαζόμενους. Συνεπώς, δικαίως, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου σημειώνει πως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έδειξαν την απαιτούμενη ωριμότητα όπως και η πλειοψηφία των εργοδοτών και πέτυχαν να διατηρήσουν μια καλή συνθήκη παρά τα μνημόνια κι όσα συνέβαιναν.
ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας