Η φετινή χρονιά ήταν απρόβλεπτη για διάφορους λόγους. Από την Άνοιξη, λόγω των καιρικών συνθηκών, διαφαινόταν οι ιδιαιτερότητες. Υπήρχε στην περιοχή μεγάλη ανομβρία και ξηρασία γεγονός που επέφερε μεγάλο προβληματισμό. «Παρ’ όλα αυτά, όμως, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ήταν μία πολύ καλή χρονιά από άποψη ποιότητας. Τα σταφύλια φέτος ήταν πεντακάθαρα! Όχι μόνο τα δικά μας αλλά με όσους παραγωγούς έχουμε συνομιλήσει όλοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους κάνοντας λόγο για σταφύλια “διαμάντια”, πολύ καθαρά», είπε.
Νωρίς ο τρύγος
Επιπρόσθετα η τρέχουσα χρονιά ήταν «ζεστή», υπήρχαν υψηλές
θερμοκρασίες. Για το λόγο αυτό κάποιες φορές έπρεπε να ποτιστούν
διακριτικά τα αμπέλια διαφορετικά δεν θα άντεχαν, δεδομένου ότι
βρίσκονται σε πλαγιές γύρω από το Μοναστήρι όπου τα εδάφη δεν είναι
παχιά. «Όλη αυτή η πρακτική είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε φέτος νωρίς
τρύγο. Ποτέ όσα χρόνια θυμάμαι, δεν ξεκινούσαμε τον τρύγο πριν από τις
10 Αυγούστου. Φέτος ξεκινήσαμε τον τρυγητό 22 Ιουλίου. Τα πρώτα σταφύλια
που τρυγήσαμε ήταν σαρντονέ που είναι πρώιμη ποικιλία όμως άλλες
χρονιές ξεκινούσαμε γύρω στις 28 Ιουλίου. Ακολούθησαν τα σιρά, το μερλό,
το λιάτικο, όλα το ένα πίσω από το άλλο. Το μόνο που καθυστερήσαμε
λιγάκι ήταν το θραψαθύρι η παραγωγή του οποίου είναι καλή όπως καλή και η
ποιότητα και τα οποία τελειώσαμε πριν λίγες ημέρες. Νωρίτερα είχαμε
τρυγήσει και τις βιλάνες η παραγωγή των οποίων ήταν μειωμένη φέτος.
Φέτος είναι πολύ καλή η ποιότητα των σταφυλιών και πιστεύουμε ότι θα
έχουμε και πολύ καλή ποιότητα προϊόντος, κρασιού κλπ, πολύ
αναβαθμισμένη», τόνισε ο Ηγούμενος.
Να προωθηθούν οι ντόπιες ποικιλίες
Παράλληλα εστίασε στην αναγκαιότητα προώθησης των ντόπιων ποικιλιών.
Όπως σημείωσε αναφερόμενος στην ποικιλία του λιάτικου, ήταν λάθος το
γεγονός ότι θεωρούνταν παλαιότερα ότι δεν είναι ενδεδειγμένη και ότι
μειονεκτούσε έναντι των ξενικών ποικιλιών.«Πιστεύω ότι το λάθος αυτό οφειλόταν στην μη σωστή οινοποίηση. Διότι δύο τρία χρόνια τώρα πο
Πολλοί απασχολούνται
Ολοκληρώνεται λοιπόν για φέτος η περίοδος του τρύγου στο Τοπλού η
οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο. Στη διαδικασία αυτή συμμετείχαν 25 έως 30
κάτοικοι της περιοχής της Σητείας που εργάστηκαν αυτό το χρονικό
διάστημα, κάτι που επίσης είναι άξιο αναφοράς δεδομένων των δύσκολων
εποχών που διανύουμεΌπως ανέφερε επίσης ο Ηγούμενος, η ενασχόληση με το αμπέλι δεν γίνεται μόνο ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. «Με το αμπέλι δεν ησυχάζεις ποτέ. Το αμπέλι όλο τον χρόνο έχει δουλειά, αφού ξεκινάς από τις λιπάνσεις, πρώιμα τον Χειμώνα ή προς το τέλος του Φθινοπώρου ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Κατόπιν μπορείς να κάνεις χίλια δυο πράγματα, να οργώσεις, να κλαδέψεις, να ποτίσεις, επίσης χρειάζονται καθαρίσματα, κορφολογήματα, ξεφυλλίσματα κλπ. Όλο τον χρόνο υπάρχουν εδώ άνθρωποι που εργάζονται. Όμως ειδικά στον τρύγο αυξάνονται, εργάζονται 25 έως 30 και περίπου 10 στο οινοποιείο όπου πρέπει να υπάρχει συνδυασμός και να προλαβαίνει κι αυτό με την σειρά του».
Ο κ. Φιλόθεος πρόσθεσε ότι «δεν τρυγούμε στην τύχη ένα αμπέλι. Παίρνουμε δείγματα αρκετές ημέρες νωρίτερα για να δούμε τους βαθμούς του μούστου. Τα δικά μας τα σταφύλια είναι βιολογικά και ακολουθούμε το φυσικό τρόπο στην όλη διαδικασία ώστε να έχουμε το ανάλογο αποτέλεσμα. Δεν είναι δύσκολο όμως πρέπει να παρακολουθείς συνέχεια την όλη διαδικασία».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ
Πηγή : ανατολή