Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Σταφύλια «διαμάντια» φέτος στη Σητεία. Εξαιρετική είναι η παραγωγή της Μονής Τοπλού

Εξαιρετική είναι φέτος η ποιότητα των σταφυλιών στην περιοχή του Τοπλού. Η φετινή παραγωγή σταφυλιών είναι περίπου 240 τόνοι ενώ σε ότι αφορά την παραγωγή κρασιού αναμένεται να φθάσει περίπου τους 150 τόνους.

Στην τρέχουσα αμπελουργική σαιζόν αναφέρθηκε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού – η ψυχή αυτής της προσπάθειας – Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο οποίος σημείωσε ότι το τρύγημα των αμπελιών ξεκίνησε νωρίς και πλέον έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Η φετινή χρονιά ήταν απρόβλεπτη για διάφορους λόγους. Από την Άνοιξη, λόγω των καιρικών συνθηκών, διαφαινόταν οι ιδιαιτερότητες. Υπήρχε στην περιοχή μεγάλη ανομβρία και ξηρασία γεγονός που επέφερε μεγάλο προβληματισμό. «Παρ’ όλα αυτά, όμως, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ήταν μία πολύ καλή χρονιά από άποψη ποιότητας. Τα σταφύλια φέτος ήταν πεντακάθαρα! Όχι μόνο τα δικά μας αλλά με όσους παραγωγούς έχουμε συνομιλήσει όλοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους κάνοντας λόγο για σταφύλια “διαμάντια”, πολύ καθαρά», είπε.

Νωρίς ο τρύγος
Επιπρόσθετα η τρέχουσα χρονιά ήταν «ζεστή», υπήρχαν υψηλές θερμοκρασίες. Για το λόγο αυτό κάποιες φορές έπρεπε να ποτιστούν διακριτικά τα αμπέλια διαφορετικά δεν θα άντεχαν, δεδομένου ότι βρίσκονται σε πλαγιές γύρω από το Μοναστήρι όπου τα εδάφη δεν είναι παχιά. «Όλη αυτή η πρακτική είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε φέτος νωρίς τρύγο. Ποτέ όσα χρόνια θυμάμαι, δεν ξεκινούσαμε τον τρύγο πριν από τις 10 Αυγούστου. Φέτος ξεκινήσαμε τον τρυγητό 22 Ιουλίου. Τα πρώτα σταφύλια που τρυγήσαμε ήταν σαρντονέ που είναι πρώιμη ποικιλία όμως άλλες χρονιές ξεκινούσαμε γύρω στις 28 Ιουλίου. Ακολούθησαν τα σιρά, το μερλό, το λιάτικο, όλα το ένα πίσω από το άλλο. Το μόνο που καθυστερήσαμε λιγάκι ήταν το θραψαθύρι η παραγωγή του οποίου είναι καλή όπως καλή και η ποιότητα και τα οποία τελειώσαμε πριν λίγες ημέρες. Νωρίτερα είχαμε τρυγήσει και τις βιλάνες η παραγωγή των οποίων ήταν μειωμένη φέτος. Φέτος είναι πολύ καλή η ποιότητα των σταφυλιών και πιστεύουμε ότι θα έχουμε και πολύ καλή ποιότητα προϊόντος, κρασιού κλπ, πολύ αναβαθμισμένη», τόνισε ο Ηγούμενος.

Να προωθηθούν οι ντόπιες ποικιλίες
Παράλληλα εστίασε στην αναγκαιότητα προώθησης των ντόπιων ποικιλιών. Όπως σημείωσε αναφερόμενος στην ποικιλία του λιάτικου, ήταν λάθος το γεγονός ότι θεωρούνταν παλαιότερα ότι δεν είναι ενδεδειγμένη και ότι μειονεκτούσε έναντι των ξενικών ποικιλιών.
«Πιστεύω ότι το λάθος αυτό οφειλόταν στην μη σωστή οινοποίηση. Διότι δύο τρία χρόνια τώρα που οινοποιούμε το λιάτικο μας δίνει πολύ καλά αποτελέσματα. Μάλιστα και οι ξένοι επισκέπτες εκ των οποίων κάποιοι έχουν γνώσεις οινολογικές ζητούν και θέλουν να δοκιμάζουν τις ντόπιες ποικιλίες. Το μερλό, το σιρά, το καμπερνέ κλπ. είναι γνωστά σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Αλλά οι δικές μας ποικιλίες είναι άγνωστες και όταν επισκέπτεται την περιοχή ένας ξένος επιθυμεί να δοκιμάσει ντόπιες ποικιλίες για να δει την διαφορά. Γι’ αυτό ήταν λάθος που ξεκίνησε η φύτευση ξένων ποικιλιών. Ναι μπορεί να γίνει αυτό αλλά πρέπει να προωθούμε τις ντόπιες ποικιλίες και υπάρχουν πολλές που είναι ξεχασμένες και εγκαταλελειμμένες. Επί παραδείγματι το πλυτό, που νομίζω είναι μία ποικιλία από την μινωική εποχή και είναι μία πολύ καλή λευκή ποικιλία. Επίσης ο βοηδόματος μία κόκκινη ποικιλία που δίδει αρκετό χρώμα στο κρασί. Ακόμα μπορούν να γίνουν διάφοροι συνδυασμοί. Εμείς εδώ και δύο χρόνια έχουμε κάνει έναν συνδυασμό του λιάτικου με το μαντιλάρι το οποίο δίδει χρώμα στο λιάτικο που υστερεί από την άποψη του χρώματος. Το λιάτικο επίσης κάνει καταπληκτικό γλυκό, λιαστό κρασί. Το δικό μας έχει λάβει αρκετά βραβεία σε εκθέσεις», κατέληξε.

Πολλοί απασχολούνται
Ολοκληρώνεται λοιπόν για φέτος η περίοδος του τρύγου στο Τοπλού η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο. Στη διαδικασία αυτή συμμετείχαν 25 έως 30 κάτοικοι της περιοχής της Σητείας που εργάστηκαν αυτό το χρονικό διάστημα, κάτι που επίσης είναι άξιο αναφοράς δεδομένων των δύσκολων εποχών που διανύουμε
Όπως ανέφερε επίσης ο Ηγούμενος, η ενασχόληση με το αμπέλι δεν γίνεται μόνο ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. «Με το αμπέλι δεν ησυχάζεις ποτέ. Το αμπέλι όλο τον χρόνο έχει δουλειά, αφού ξεκινάς από τις λιπάνσεις, πρώιμα τον Χειμώνα ή προς το τέλος του Φθινοπώρου ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Κατόπιν μπορείς να κάνεις χίλια δυο πράγματα, να οργώσεις, να κλαδέψεις, να ποτίσεις, επίσης χρειάζονται καθαρίσματα, κορφολογήματα, ξεφυλλίσματα κλπ. Όλο τον χρόνο υπάρχουν εδώ άνθρωποι που εργάζονται. Όμως ειδικά στον τρύγο αυξάνονται, εργάζονται 25 έως 30 και περίπου 10 στο οινοποιείο όπου πρέπει να υπάρχει συνδυασμός και να προλαβαίνει κι αυτό με την σειρά του».
Ο κ. Φιλόθεος πρόσθεσε ότι «δεν τρυγούμε στην τύχη ένα αμπέλι. Παίρνουμε δείγματα αρκετές ημέρες νωρίτερα για να δούμε τους βαθμούς του μούστου. Τα δικά μας τα σταφύλια είναι βιολογικά και ακολουθούμε το φυσικό τρόπο στην όλη διαδικασία ώστε να έχουμε το ανάλογο αποτέλεσμα. Δεν είναι δύσκολο όμως πρέπει να παρακολουθείς συνέχεια την όλη διαδικασία».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας