Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Και δεύτερος γάμος θα επιτρέπεται στους ιερείς... υπό προϋποθέσεις

ΓΑΜΟΣ ΓΑΜΠΡΟΣ ΝΥΦΗ ΝΥΦΙΚΟΤο μυστήριο θα είναι διαφορετικό για το δεύτερο γάμο, με μία προσευχή σε στενό οικογενειακό κύκλο

Ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα των Συνδέσμων Κληρικών όλης της Κρήτης φαίνεται πως θα ικανοποιήσει στο άμεσο διάστημα το Οικουμενικό Πατριαρχείο και συγκεκριμένα την επιθυμία των ιερέων που έχουν χηρεύσει ή τους έχει εγκαταλείψει η πρεσβυτέρα να παντρευτούν εκ νέου.

Και όμως, πλέον θα είναι επιτρεπτός ο δεύτερος γάμος των ιερέων σε περίπτωση χηρείας ή εάν τους εγκαταλείψει η πρεσβυτέρα τους, σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι αυτό δε θα ισχύει για όσους εγκαταλείπουν τις πρεσβυτέρες τους και επιθυμούν να νυμφευθούν κάποια άλλη γυναίκα.
Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης, πατέρα Ζαχαρία Αδαμάκη, ο οποίος σχολίασε ως θετική την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ με τη συγκεκριμένη απόφαση παίρνει σάρκα και οστά ένα διαχρονικό αίτημα των Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης.
«Θετικότατη χαρακτηρίζω τη συγκεκριμένη εξέλιξη γιατί ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης. Όσον αφορά στην Ένωση, το 2006 είχαμε επισκεφτεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον ίδιο τον Πατριάρχη, όπου του θέσαμε, μεταξύ άλλων, το αίτημα να μπορούν να παντρεύονται ξανά οι κληρικοί σε περίπτωση που χωρίσουν. Εκείνος το είδε θετικά και μάλιστα μας είχε υποσχεθεί “στην επόμενη Πανορθόδοξη Σύνοδο, όποτε και να γίνει, θα το θέσουμε”. Έγινε η Πανορθόδοξη Σύνοδος, αλλά δεν πάρθηκαν οι αποφάσεις στο θέμα αυτό, γιατί είχαμε τις αντιδράσεις των Ρώσων. Χαιρόμαστε που ο Πατριάρχης έστρεψε το βλέμμα του στα προβλήματα των ιερέων και με θετικό τρόπο το αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης, π. Ζαχαρίας Αδαμάκης.
Βέβαια, η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά και την τελική κρίση θα έχει η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης ρωτήθηκε σχετικά με το εάν υπάρχουν ιερείς στις Μητροπόλεις της Κρήτης, οι οποίοι έχουν χηρεύσει ή τους έχει εγκαταλείψει η πρεσβυτέρα τους. Ο ίδιος απάντησε λέγοντας: «Έχουμε αρκετούς κληρικούς σε όλες τις Μητροπόλεις της Κρήτης οι οποίοι είναι είτε χηρευμένοι είτε τους έχει εγκαταλείψει η πρεσβυτέρα τους για διάφορους λόγους. Βέβαια, δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμα με μια ερμηνευτική εγκύκλιο όσον αφορά τις λεπτομέρειες. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι. Θα παντρεύεται κάποιος ιερέας υπό προϋποθέσεις. Αυτό είναι πολύ σωστό».
Επίσης, το μυστήριο του γάμου για τον δεύτερο γάμο των ιερέων θα είναι διαφορετικό, καθώς προβλέπεται μια προσευχή σε στενό οικογενειακό κύκλο.
Ως προς αυτό τοποθετήθηκε ο πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης, ο οποίος είπε: «Συμφωνούμε απόλυτα με αυτό το πνεύμα και έτσι το θέλουμε. Με μια απλή προσευχή. Και στο ευχολόγιο δεν υπάρχει τελετή γιατί έχει γίνει από το πρώτο βράδυ. Από εκεί και πέρα, ο παπάς δεν ξαναπαντρεύεται γιατί έχει κάνει ήδη τρεις γάμους: τον πρώτο με τη γυναίκα του, τον δεύτερο όταν έγινε διάκος και τον τρίτο όταν “παντρεύεται” την Εκκλησία. Αυτός είναι και ο λόγος που εμείς δε φοράμε τη βέρα, γιατί έχουμε παντρευτεί την Εκκλησία».
Τέλος, ο π. Αδαμάκης ευχαρίστησε μέσω της εφημερίδας τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τη στάση του. Συγκεκριμένα είπε: «Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Πατριάρχη, ο οποίος ικανοποίησε το πάγιο αίτημα της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών, που το θέταμε στους αρχιερείς τακτικά. Θέσαμε το θέμα στον Πατριάρχη και όντως έγινε.
Εντός των επόμενων ημερών θα αποσταλεί επίσημο γράμμα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο με λεπτομέρειες και κατευθύνσεις».

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας