Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Από το Ν. Λασιθίου ξεκινούν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Το Λασίθι, βρίσκεται ψηλά στην ιεράρχηση που κάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης σε ό,τι αφορά τις κατεδαφίσεις που προγραμματίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών, τόνισε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη.

Ο Νομός Λασιθίου έχει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο αριθμό εκκρεμούντων πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων, συγκριτικά με τους άλλους τρεις νομούς της Κρήτης, σημείωσε η κ. Κοζυράκη, επισημαίνοντας ότι αριθμούν περί τα 130 πρωτόκολλα, ενώ στους άλλους νομούς κυμαίνονται σε περίπου 80- 90 πρωτόκολλα κατεδάφισης σε κάθε νομό. Αυτό από μόνο του θέτει το νομό σε σειρά προτεραιότητας, στον προγραμματισμό εκτέλεσης των κατεδαφίσεων που θα γίνουν, είπε η κ. Κοζυράκη, εξειδικεύοντας μάλιστα ότι οι πρώτες δέκα περιπτώσεις που αφορούν αντίστοιχα πρωτόκολλα κατεδάφισης θα γίνουν στο Νομό Λασιθίου, μέσα στο επόμενο τρίμηνο, με τις πρώτες απευθείας αναθέσεις εργολαβιών κατεδάφισης. Ήδη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης έλαβε το πράσινο φως για να προχωρήσει σε πρώτη φάση τις διαδικασίες κατεδάφισης αυθαιρέτων με απευθείας ανάθεση, μέχρι το πόσο των 135.000 €, με δυνατότητα η εργολαβία να αυξηθεί κατά 50%, εφ’ όσον επεκταθεί το φυσικό αντικείμενο. Κατά προτεραιότητα θα προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις σε αυθαίρετα που βρίσκονται σε εθνικούς δρυμούς, παραδοτέα σε δημόσιες αναδασωτέες εκτάσεις, αιγιαλούς και ρέματα, με πόρους που θα εγκριθούν από το Πράσινο Ταμείο.
Παράλληλα, στο πλαίσιο ενεργοποίησης κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης της χώρας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Κτηματική Υπηρεσία, Πολεοδομίες, Δασαρχεία), θα  συγκεντρώσουν, ιεραρχήσουν και κατηγοριοποιήσουν όλα τα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων, προκειμένου να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που θα γίνουν μέσα στο 2019.
Στην Κρήτη, όπως ανέφερε η κ. Κοζυράκη αντιστοιχεί ένα ποσό 400.000- 500.000 € που θα δώσει το Πράσινο Ταμείο, για την εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων μέσα στην επόμενη χρονιά. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν θα αφήσει να χαθεί χρόνος, γι’ αυτό και η διαδικασία της προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού, που απαιτεί μερικούς μήνες ώσπου να ολοκληρωθεί, θα ξεκινήσει πολύ σύντομα ώστε η εργολαβία να ανατεθεί στις αρχές του 2019 και να πραγματοποιηθούν οι υπόλοιπες κατεδαφίσεις στη διάρκεια του έτους, εξήγησε η κ. Κοζυράκη.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας