Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Εμπειρίες ζωής φανερώνουν τα διαφορετικά μερομήνια για τον καιρό της Ανατολικής Κρήτης

https://radiolasithi.gr/wp-content/uploads/merominia_1_radiolasithi.gr_.jpgΈνας άνθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην καταγραφή και μελέτη των τοπικών παραδόσεων, του πολιτισμού, των ηθών και εθίμων του τόπου που μεγάλωσε και ανάμεσα σε αυτά και την καταγραφή στα μερομήνια μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι για τις εμπειρίες που έχει μαζέψει μια ολόκληρη ζωή.

Ο Μιχάλης Γεροντής από το Καλό Χωριό έχει γίνει ευρύτερα γνωστός τα τελευταία χρόνια στο πανελλήνιο λόγω της ασχολίας του με τη «λαϊκή μετεωρολογία» για την οποία έχει μιλήσει σε τηλεοπτικές εκπομπές παρουσιάζοντας και το συγγραφικό του έργο, παράλληλα όμως ασχολείται εντατικά και με τη λαογραφία έχοντας και εκεί αφήσει το έργο του ενώ αυτή την  περίοδο γράφει και νέο βιβλίο, ενώ τις περασμένες δεκαετίες έχει υπάρξει και διευθυντής στο 1ο Γυμνάσιο της Ιεράπετρας.
Οι ασχολίες του αυτές, όπως είπε ξεκίνησαν από πολύ μικρή ηλικία όταν μόλις 15 χρονών ξεκίνησε να καταγράφει με ένα χαρτί και ένα μολύβι, κάθε είδους ιστορία από ανθρώπους μεγάλους σε ηλικία που όμως είχαν πολλά να διηγηθούν.
Κάπως έτσι προέκυψε και η ασχολία του με τα μερομήνια, προσπαθώντας να ερμηνεύσει τα σημάδια του καιρού για να προβλέψει τη συνέχεια. Αυτό που τον απασχολούσε πάντα είναι η ακρίβεια και για αυτό όπως λέει έχει βρει τις δικές του μεθόδους οι οποίες δείχνουν καλύτερα τον καιρό που πρόκειται να έρθει όλη τη χρονιά, όπως για παράδειγμα να χωρίζει και να παρατηρεί ξεχωριστά κάθε οχτάωρο των πρώτων και των τελευταίων ημερών του Αυγούστου βγάζοντας έτσι τα δικά του συμπεράσματα. Η κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και για αυτό όπως είπε δεν μπορούν να βγουν τα ίδια μερομήνια στην Ανατολική και τη Δυτική Κρήτη. Όλα τα στοιχεία της φύσης από τα μυρμήγκια μέχρι το χρώμα της θάλασσας έχουν τι δική τους ξεχωριστή σημασία και για αυτό είναι απαραίτητη η συνεχής επαφή με τη φύση για να μπορούν οι προβλέψεις να έχουν αποτέλεσμα.
Όσο για τον φετινό καιρό; Η βασική πρόγνωση για τους μήνες που έρχονται δείχνουν πως οι βροχές θα είναι περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, τα χιόνια λιγότερα, και οι άνεμοι κυρίως βοριάδες. Οι σημαντικότερες βροχές όπως είπε θα έρθουν μετά τις 22 Νοέμβρη, ενώ από τις αρχές του Δεκέμβρη ο χειμώνας θα μπει πολύ δυναμικά με τα πρώτα τοπικά χιόνια να αναμένονται μετά τις 17 Δεκεμβρίου. Άποψη δική του είναι πως η Ιεράπετρα επηρεάζεται αρνητικά λόγω των πολλών θερμοκηπίων που παίζουν το ρόλο τους ανεβάζοντας τη θερμοκρασία και απομακρύνοντας τα σύννεφα της βροχής, ένα θέμα όμως που δεν ήθελε να αναπτύξει περισσότερο για να μην στεναχωρήσει τους πολλούς φίλους που έχει στην περιοχή όπως είπε!

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας