Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Δελτίο Τύπου για την ελιά της Γόρτυνας του φωτογράφου Μανόλη Τσαντάκη

https://cdn.cretalive.gr/_largeImage/unnamed_180927_143108.jpg?mtime=20180927143107Με αφορμή τη φωτογραφία της αρχαίας ελιάς του Μανόλη Τσαντάκη, που ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης δώρισε χθες, 26-9-18 στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και ορισμένες ανακρίβειες που ειπώθηκαν, η ομάδα παρουσίασης* του βιβλίου του διακεκριμένου φωτογράφου «οι Αιωνόβιες Ελιές της Κρήτης» αποφάσισε να ζητήσει από την ίδια την Ελιά να σχολιάσει το περιστατικό. Αντί δελτίου τύπου δημοσιεύουμε αυτούσια τη σχετική συνέντευξη και παρακαλούμε για τη δημοσίευση.  
...
Ελιά της Γόρτυνας θυμάσαι που ποζάρισες στον Τσαντάκη και σε έβγαλε φωτογραφία;

Πως δε θυμάμαι, χρόνια μας γυρόφερνε και μένα και τις άλλες υπεραιωνόβιες ελιές απ’ όλη την Κρήτη. Μας έπεισε όμως για την ανιδιοτελή αγάπη του και έτσι όλες, η μια μετά την άλλη αφεθήκαμε με εμπιστοσύνη στο φακό του. Όχι όπως όπως, βάλαμε τα καλά μας κι αυτός βέβαια τη τέχνη του. Φωνάξαμε τη βροχούλα να μας λούσει και μετά τον καλό μας ήλιο, αλλά και κάποια σύννεφα, για να μας στολίσουν με το κατάλληλο φως. Ωραίες βγήκαμε; 

Πολύ ωραίες. Γίνατε ένα πανέμορφο βιβλίο, γίνατε και έκθεση στη Σητεία, όπου η Ακαδημία, η ελιά του Κορνάρου από την Τραπεζούντα μίλησε για τη γνωριμία της με τον ερωτευμένο Κορνάρο. Ο Τσαντάκης δώρισε τις φωτογραφίες του στο Δήμο Σητείας. Όμως σήμερα ο φωτογράφος στενοχωρήθηκε. 

Γιατί;

Να, ο Δήμαρχος χάρισε την φωτογραφία σου στον Περιφερειάρχη, να την βάλει στην Περιφέρεια. Ξέρεις έχουμε εκλογές του χρόνου.  Ειπώθηκαν όμως κάμποσες ανακρίβειες που τον πίκραναν. 

Τι ανακρίβειες;

Πως οι Ελιές της έκθεσης ήταν κυρίως από τη Σητεία, ενώ ήταν απ’ όλη την Κρήτη, πως δούλεψε μόνο δυο χρόνια αντί για δέκα που σας γυρόφερνε μέχρι να κερδίσει την εμπιστοσύνη σας και το αποκορύφωμα, ειπώθηκε πως το λεύκωμα το χρηματοδότησε η Περιφέρεια, ενώ δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από την Περιφέρεια. Τι λες λοιπόν Ελιά;

Ακούτε το λοιπόν. Τον Τσαντάκη πολύ τον αγάπησα και δεν αξίζει να στενοχωριέται και να ‘μαι εγώ η αιτία. Θα πάτε στη Γιεράπετρο να πάρετε ένα μπουκαλάκι λάδι από την Επτάστικτο να του το δώσετε, δώρο από μένα, να το μυρίσει, να το γευτεί, να αλειφτεί, να καλμάρει. 
Κι αφού ηρεμήσει θα του πείτε ν’ αποκαταστήσει την αλήθεια μιλώντας ήρεμα κι απλά. Να μην εμπλακεί σε καβγά. Δεν πάει όμορφα να τσακωθεί και ‘μαι αιτία εγώ, το δέντρο της Ειρήνης. Μια χάρη μόνο να ζητήσει, τη δικαιούται με το παραπάνω, να βάλουν το κάδρο μας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τα άλλα ας τα αφήσει σε μένα. Έχω να ζήσω πολλές εκλογές και πολλές ανούσιες αντιπαραθέσεις, τοπικιστικές, μικροπολιτικές, άσχετες με τα συζητούμενα θέματα εκεί μέσα. Αλλά να ‘ναι σίγουρος πως κάτι θα προσφέρουμε σε όσους συμβούλους το φέρει η στιγμή και με κοιτάξουν στα φύλλα, στους κλώνους, στο κορμό και στοχαστούν τον τρόπο μου. Κάποιος θα τους πει “αφήστε μωρέ τη φαγωμάρα και ξανοίξετε την ελιά πως σας ξανοίγει απ’ το τοίχο”. 
Α’ και πείτε του να τους ζητήσει να με καρφώσουν γλήγορα γιατί θέλω να τσι θωρώ ήντα θα πούνε μεθαύριο που θα συζητήσουνε το αεροδρόμιο στο Καστέλι, που θέλουνε να μας ξεπατώσουνε, διακόσιες χιλιάδες δέντρα. Πείτε του λοιπόν να μη στενοχωράται το Μανωλιό.

*Την ομάδα παρουσίασης αποτελούν οι Αντώνης Ανηψητάκης, Κατερίνα Καπαρού, Φανή Σύρπου, Βίκυ Χατζοπούλου.

Συνολικες προβολες σελιδας