Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Σύναψη δανείου για τον δημοτικό φωτισμό στη Σητεία

Η έγκριση των όρων του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την προμήθεια και την εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου Led και η προμήθεια των αντίστοιχων λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό ετέθησαν επί τάπητος στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας.

Η απόφαση ελήφθη με αυξημένη πλειοψηφία, αφού από τους συνολικά 24 Δημοτικούς Συμβούλους μειοψήφησαν 4. Προηγήθηκε εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Λεωνίδα Τερζή, η υποβολή ερωτημάτων, στα οποία απάντησε ο κ. Τερζής και οι τοποθετήσεις Δημοτικών Συμβούλων καθώς και του Δημάρχου κ. Θοδωρή Πατεράκη.
Κατά την εισήγηση του ο κ. Τερζής ανέφερε ότι  στην έναρξη της προσπάθειας. «Το 2014 με μία χρηματοδότηση της Περιφέρειας ύψους 20.000, που ζήτησε ο Δήμος, προκειμένου να προχωρήσει στην καταγραφή του δημοτικού φωτισμού. Το 2015 υπήρξε πρόσκληση ενδιαφέροντος προς μελετητές, έγινε η ανάθεση για την αποτύπωση του δημοτικού φωτισμού. Η λογική ήταν να μειώσουμε το λειτουργικό κόστος του Δήμου και να εξοικονομήσουμε χρήματα προς όφελος των δημοτών.
Στην κατεύθυνση αυτή και μετά από περίπου έναν χρόνο, 11/11/16, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το ΚΑΠΕ, όπως εξήγησε ο κ. Τερζής, για την προώθηση της ορθολογικής χρήσης της ενέργειας, την μείωση της εκπομπής των ρύπων κι άλλων δράσεων, που αφορούν το περιβάλλον.
Τον Φεβρουάριο του 2017 το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) προχώρησε στην έκδοση του οδηγού για την σύνταξη των μελετών για τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, που αφορούν τον οδοφωτισμό προσδιορίζοντας τον τρόπο που μπορούν να γίνουν. Τον Απρίλιο του 2017 το Τ.Π. και Δ. ανακοινώνει σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων την συνεργασία τους σε ότι αφορά την αλλαγή των φωτιστικών σωμάτων με LED. Η χρηματοδότηση ήταν 50%- 50%. Μετά από ένα διάστημα πέντε μηνών ο Δήμος Σητείας προχωρεί στην προκήρυξη με συνοπτικό διαγωνισμό, προκειμένου να βοηθήσει και την Τεχνική Υπηρεσία, αμοιβή για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από εξωτερικό συνεργάτη. Προκύπτει ανάδοχος και ξεκινάει η διαδικασία αποτύπωσης.
Αρχικά η προέγκριση αφορούσε χρηματοδότηση 3.004.000 € για 6.500 φωτιστικά. «Είχαμε μία γενική εικόνα των φωτιστικών σε όλο το Δήμο. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε αυτή την δανειοδότηση, όχι γιατί δεν είχε πιστοληπτική ικανότητα ο Δήμος, αυτή την στιγμή έχει για 4,5 εκατ., αλλά γιατί δεν ήταν με γεωπληροφοριακό σύστημα και τα 6.500 φωτιστικά αποτυπωμένα σύμφωνα με την μελέτη. Είχαμε αποτυπώσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι σύμφωνα με την αρχική ανάθεση των 20.000, αλλά τα υπόλοιπα τα είχαμε ως αριθμητικά νούμερα. Αυτή την στιγμή έχουμε αποτυπώσει 3.124 φωτιστικά. Έχουν συμπεριληφθεί στο πρώτο παραδοτέο που παραλάβαμε 25/6/18 και το οποίο συζητήσαμε στο ΔΣ.
Μετά από την παραλαβή της μελέτης και την απόφαση του Δ.Σ. να διερευνηθεί η δυνατότητα λήψης δανείου και να εκφραστεί άποψη, η Οικονομική Επιτροπή προχώρησε στην διερεύνηση αποστέλλοντας επιστολή στις τράπεζες. Από όλες τις τράπεζες απάντησε το Τ.Π. και Δ. δίνοντας δύο πιθανότητες για χρηματοδότηση δεκαετή, τρεις τράπεζες απάντησαν ότι δεν ενδιαφέρονται και τρεις δεν απέστειλαν απαντητική επιστολή».

Το όφελος
Για τα οικονομικά δεδομένα τόνισε ότι έχει αλλάξει το 50% – 50% και πλέον είναι 75% από την ΕΤΕ και 25% από το Τ.Π. και Δ. Για δεκαετή σύμβαση με κυμαινόμενο επιτόκιο 2,55 ο Δήμος θα πρέπει να καταβάλει το ποσό το 215.000 ετησίως Αν επιλεγεί σταθερό επιτόκιο, μεσοσταθμικά, είναι 3,78 και το ετήσιο τοκοχρεολύσιο είναι 229.000 για δέκα ετών.
Για το όφελος από την όλη δράση ο κ. Τερζής επεσήμανε: «Δεν αντλούμε πόρους από το Δήμο προκειμένου να τους επενδύσουμε στον οδοφωτισμό, δεν παίρνουμε ένα δάνειο για το οποίο θα πρέπει να πάρουμε χρήματα από άλλες δράσεις ή δομές για να το αποπληρώνουμε ή να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη. Χρησιμοποιούμε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση σε ενέργεια που σύμφωνα με την μελέτη είναι 65,71%. Άρα θα πληρώνουμε το 1/3 πλέον στη ΔΕΗ.
Θα έχουμε ένα όφελος σε καθαρό ποσό από τη ΔΕΗ 207.000 περίπου. Συμπεριλαμβάνεται και η αγορά των λαμπτήρων για 10 χρόνια -άρα δεν έχουμε προμήθεια κι εγκατάσταση από την πλευρά της υπηρεσίας του Δήμου ούτε και των υπολοίπων αναλωσίμων- και το σύνολο που προκύπτει είναι 271.000. Το σημαντικό είναι επίσης ότι το πρόγραμμα δίδει περίοδο χάριτος, η οποία προκύπτει από την λογική ότι θα πληρωθεί η πρώτη δόση του δανείου την πρώτη, πρώτου του επομένου έτους από το έτος που θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση από τον ανάδοχο».
Επίσης όπως πρόσθεσε ο κ. Τερζής, «ήδη υπάρχουν 45 Δήμοι σε όλη την Ελλάδα οι οποίοι έχουν προέγκριση για το πρόγραμμα εκ των οποίων 5 έχουν συμβασιοποιήσει και 3 βρίσκονται στην διαδικασία συνεργασίας με το Τ.Π. και Δ. και την ΕΤΕ. Ο προϋπολογισμός του έργου για το Δήμο Σητείας είναι 1.879.000. Αναμένεται και σχετική έκπτωση από τον υποψήφιο ανάδοχο.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, δηλαδή το όφελος σύμφωνα με τη μελέτη, το επιπλέον πιθανό όφελος που θα προκύψει από την κατανάλωση ρεύματος, όπως έγινε και στο Μαλεβίζι, καθώς από την έκπτωση του υποψηφίου αναδόχου, εκτιμάται ότι τα αρχικό οικονομικό όφελος θα είναι μεγαλύτερο. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως εξήγησε για διάφορες δράσεις, όπως σταδιακή αλλαγή στόλου απορριμματοφόρων, επιφέροντας πολλαπλά θετικά αποτελέσματα για το Δήμο και τους δημότες.
Η μελέτη θα πρέπει να εγκριθεί από το ΚΑΠΕ και πρέπει να αποδεικνύει ότι προκύπτει οικονομικό όφελος, το οποίο είναι 1,21. Εάν δεν εγκριθεί η μελέτη δεν εγκρίνεται η χρηματοδότηση από τον Τ.Π. και Δ. Το πρόγραμμα επί της ουσίας είναι ανταγωνιστικό διότι η ΕΤΕ και το ΚΑΠΕ διαθέτουν 200 εκατομ., οπότε όσοι προλάβουν να προβούν σε αυτήν την ενέργεια και να συμβασιοποιήσουν θα καταφέρουν να αλλάξουν τον δημοτικό φωτισμό προς όφελος των δημοτών, της οικονομίας του Δήμου, του περιβάλλοντος. Όλο αυτό το εγχείρημα χαιρετίζουν οι υπουργοί εσωτερικών κι ανάπτυξης κ. Σταθάκης και Σκουρλέτης, ενώ και στον “Κλεισθένη” υπάρχει σχετικό άρθρο. Ο προϋπολογισμός συντάσσεται πάντα με τις τιμές, οι οποίες είναι εγκεκριμένες από το Υπουργείο Εμπορίου κι Ανάπτυξης, είτε αφορά προμήθειες, είτε έργα».
Οι Σύμβουλοι υπέβαλαν ερωτήματα και στο σύνολό τους ετάχθησαν υπέρ της αντικατάστασης του δημοτικού φωτισμού. Όμως κάποιοι εξέφρασαν τη διαφωνία τους ως προς τον τρόπο, τη δανειοδότηση,  αλλά και τον χρόνο υλοποίησης του έργου. Το σώμα ενέκρινε με αυξημένη πλειοψηφία, όπως προβλέπεται, την σύναψη δανείου και την υλοποίηση του έργου.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας