Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Πλούσιες συγκινήσεις στους συντελεστές και το κοινό προσέφερε ο «Ερωτόκριτος»

Το καλοκαιρινό ταξίδι του «Ερωτόκριτου», που ξεκίνησε από την Σητεία στις 8 Αυγούστου ολοκληρώνεται στο Πισκοκέφαλο στις 7 Σεπτεμβρίου. «Ο Ερωτόκριτος», το αριστούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου, ταξίδεψε στον Χανδρά, στην Ιεράπετρα, στη Νεάπολη, στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στην Συκιά και στην Αθήνα.

Έτος Βιτσέντζου Κορνάρου έχει ανακηρυχθεί το τρέχον για το Δήμο Σητείας. Η γενέτειρα του ποιητή δημιουργεί και έχει ήδη παρουσιάσει πολύ ωραίες εκδηλώσεις, με τον «Ερωτόκριτο» να αποτελεί την κορωνίδα τους. Για πρώτη φορά εξάλλου παρουσιάζεται από την Σητεία, από Σητειακούς καλλιτέχνες, ανθρώπους που γεννήθηκαν και ζουν στην περιοχή, ολοκληρωμένη παράσταση του «Ερωτόκριτου». Και, όπως απεδείχθη εκ του αποτελέσματος, η ιδέα και η υλοποίηση της ήταν εξαιρετική.
Το ποιητικό έργο «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου παρουσίασαν η Ορχήστρα Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας και η Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σητείας, που ανέλαβε και την παραγωγή, με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, του Δήμου, του ΔΟΚΑΣ, του ΟΑΣ.
Στη μεγάλη παραγωγή συμμετείχαν περίπου πενήντα καλλιτέχνες, μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, χορευτές.
Ο «Ερωτόκριτος» σε σκηνοθεσία Νάσου Ζαγκότη και μουσική διεύθυνση Γιώργου Φουρναράκη, συγκίνησε και «συγκινήθηκε», ενθουσίασε και «ενθουσιάστηκε», έδωσε κι έλαβε αγάπη. Υπέροχες ερμηνείες, μελωδικές φωνές, θαυμάσιες μουσικές. Όλοι οι συντελεστές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, την ψυχή τους και δημιούργησαν μία μοναδική παράσταση με αγάπη και σεβασμό στο αριστούργημα του σπουδαίου ποιητή.
Η παράσταση απέσπασε θερμές κριτικές και το δυνατό χειροκρότημα του κοινού, όπου παρουσιάστηκε, εντός αλλά κι εκτός των τειχών της Σητείας.

Η ανταπόκριση του κοινού
Η φετινή παράσταση και η περιοδεία του χάρισε πολλές όμορφες στιγμές στο κοινό και αποτέλεσε ένα μαγικό ταξίδι και για τους συμμετέχοντες.
Η χαρά και η συγκίνησή τους μεγάλη, όπως ανέφεραν στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο σκηνοθέτης κ. Νάσος Ζαγκότης, ο Μαέστρος της Φιλαρμονικής κ. Γιώργος Φουρναράκης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σητείας κ. Βέρα Περάκη, μεταφέροντας συνολικά και τα συναισθήματα όλων των συντελεστών της παράστασης.
«Ήταν εξαιρετικά δημιουργική κι ενδιαφέρουσα όλη αυτή η διαδρομή. Ο κόσμος αγκάλιασε με πολύ μεγάλη αγάπη το έργο. Ακούσαμε πολύ όμορφα λόγια και νιώσαμε αυτή την ενέργεια από τον κόσμο. Καταβάλλαμε όλοι μία μεγάλη προσπάθεια προκειμένου ο λόγος του ποιητή να φτάσει καθαρός με τον υπέροχο στίχο του, τις εξαιρετικές εικόνες, στον κόσμο. Παράλληλα προσπαθήσαμε να περάσουμε τα μηνύματα που διαβάσαμε και νιώσαμε εμείς στο έργο. Είναι πραγματικά μεγάλη πρόκληση να ανακαλύψεις, να διερευνήσεις και να επεξεργαστείς τα πολλά επίπεδα που έχει ένα τόσο σπουδαίο ποιητικό κείμενο, ένα σπουδαίο λογοτεχνικό έργο. Ήταν γενικά μία μεγάλη προσπάθεια, η οποία όμως ανταμείφθηκε. Ποτέ ξανά στο παρελθόν με αφορμή μία θεατρική παράσταση δεν ένιωσα τόση μεγάλη αγάπη από τον κόσμο. Ήταν κάτι πολύ ιδιαίτερο για όλους τους συντελεστές», δήλωσε ο κ. Ζαγκότης.
Ήταν αναμενόμενη η τόσο θερμή ανταπόκριση του κόσμου προς τον Ερωτόκριτο; «Η αλήθεια είναι ότι πάντα υπάρχει μία ανασφάλεια. Η κάθε παράσταση πρέπει να δοκιμαστεί μπροστά στο κοινό. Ωστόσο μέσα μου είχα πιστέψει πολύ σε αυτή την παράσταση και κυρίως γιατί έβλεπα την μεγάλη αφοσίωση κι αγάπη που υπήρχε από τους συντελεστές. Όλη η ομάδα είχε αγκαλιάσει το έργο με μία τεράστια αγάπη. Σκεφτόμουνα λοιπόν ότι, αφού οι συντελεστές έχουν αγκαλιάσει με τόση αγάπη το έργο, το ίδιο θα συμβεί και με τον κόσμο ο οποίος αντιλαμβάνεται αυτή την ειλικρίνεια και ανταποκρίνεται.
Επίσης είχαμε ένα κείμενο στα χέρια μας που ήταν μοναδικό. Δεν θα μπορούσε να μην κεντρίσει το ενδιαφέρον και να συγκινήσει τους θεατές και ιδιαίτερα της Σητείας που νιώθουν την άμεση σύνδεση με τον ποιητή. Εκείνο όμως που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το γεγονός ότι το ίδιο συνέβη και με τους θεατές από τις άλλες περιοχές της Κρήτης και των Αθηνών. Οι συντελεστές της παράστασης μετέφεραν ατόφιο τον λόγο του ποιητή κι έφεραν σε επαφή το κοινό με ένα σπουδαίο λογοτεχνικό έργο κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Αυτό θεωρώ εγώ μεγάλη επιτυχία. Το ότι μπορέσαμε να φέρουμε τόσο πολύ κόσμο σε τόσο στενή επαφή με αυτό το κείμενο. Ελπίζω αυτό να αποτελέσει αφορμή να επιστρέψουν στο έργο, να το διαβάσουν, να το μελετήσουν, να το εξερευνήσουν στην κατεύθυνση περαιτέρω εξέλιξης της σχέσης του κόσμου με τον “Ερωτόκριτο” και τον Βιτσέντζο Κορνάρο», πρόσθεσε.

Άξιζε τον κόπο
Ο κ. Φουρναράκης έκανε λόγο επίσης για μία εκπληκτική εμπειρία. Μία δύσκολη προσπάθεια που άξιζε σίγουρα τον κόπο. Επιπλέον αναδείχθηκε για άλλη μία φορά η διαφορετικότητα της Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας και της Ορχήστρας της, σε σχέση με άλλες Φιλαρμονικές ανά την Ελλάδα. Η Δημοτική Φιλαρμονική τολμάει και συμμετέχει σε μουσικοθεατρικές παραγωγές εδώ και περίπου οκτώ χρόνια. «Ο Ερωτόκριτος» ήταν μία ιδιαίτερη παράσταση λόγω και της σχέσης με τον Σητειακό ποιητή, τον Βιτσέντζο Κορνάρο.
«Αγγίξαμε ένα εγχείρημα που αντικατοπτρίζει την Σητεία. Έχουμε μία ιδιαίτερη ευθύνη απέναντι στον μεγάλο μας ποιητή. Πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε καλά, όπως φάνηκε και από τις αντιδράσεις του κόσμου. Πραγματικά αγάπησε αυτό που δημιουργήσαμε κι αυτό είναι κάτι που μας ικανοποιεί πολύ. Είχαμε έναν φόβο στην αρχή γιατί δεν είναι κάτι απλό να “ακουμπήσεις” το μεγαλείο του Βιτσέντζου Κορνάρου. Είναι τιμή που μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία», τόνισε ο κ. Φουρναράκης εστιάζοντας επίσης στην πολύ καλή συνεργασία όλων των συντελεστών της παράστασης.

Μια απίστευτη εμπειρία
Από το Σύλλογο Φίλων Μουσικής Σητείας -έναν από τους πλέον δραστήριους και δημιουργικούς συλλόγους του τόπου- η κ. Περάκη δεν έκρυψε επίσης την συγκίνησή της για την διαδρομή και το αποτέλεσμα αυτής της συλλογικής προσπάθειας. «Ήταν μία απίστευτη εμπειρία για όλους μας. Ζήσαμε πολύ όμορφες στιγμές. Χαρήκαμε πάρα πολύ και πιστεύω ότι ο “Ερωτόκριτος” θα έχει μέλλον. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και ομολογώ ότι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν πέραν των προσδοκιών μας. Ήταν ένα δύσκολο, αλλά πολύ ωραίο εγχείρημα», σημείωσε η κ. Περάκη.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας