Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Τα χελωνάκια στη Σητεία βγαίνουν από τις φωλιές τους για το μεγάλο ταξίδι

Εξόδους από τις φωλιές τους επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες τα χελωνάκια στην παραλία της Σητείας. Πρόκειται για μία όμορφη εικόνα κι ένα ιδιαίτερο γεγονός, όπως επισημαίνουν τα μέλη της Ομάδας Εθελοντών Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας Σητείας. Δεκάδες μικρά χελωνάκια βγαίνουν από τη φωλιά τους και κατευθύνονται -ευτυχώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία- προς τη θάλασσα.

Μέχρι τώρα έχουν εκκολαφτεί χελωνάκια από εννέα φωλιές, ενώ αναμένεται η ίδια διαδικασία και για άλλες δέκα εντός του Σεπτεμβρίου. Η δράση των εθελοντών θα είναι συνεχής μέχρι και τις αρχές Οκτώβριου, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η έξοδος από όλες τις φωλιές.
Η φετινή χρονιά εξελίσσεται πολύ θετικά ως προς την παρουσία της χελώνας καρέτα- καρέτα στην περιοχή της Σητείας, όπως τόνισε το μέλος της Ομάδας κ. Νίκος Μαράκης. Από νωρίς φέτος, από τον Απρίλιο, έκαναν αισθητή την παρουσία τους χελώνες στην παραλία της Καραβόπετρας, στην οποία βγήκαν για να γεννήσουν. Μετά από περίπου ένα δίμηνο άρχισαν να «σκάνε» οι φωλιές και να βγαίνουν στην άμμο τα χελωνάκια. Ο χρόνος που απαιτείται για να βγουν όλα από την φωλιά τους είναι περίπου μία εβδομάδα ή και δέκα ημέρες. Στο διάστημα αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος, λόγω των φώτων του δρόμου, της φασαρίας και λανθασμένων ανθρώπινων χειρισμών, τα χελωνάκια να χάσουν τον προσανατολισμό τους κι αντί για την κατεύθυνση της θάλασσας, να οδηγηθούν προς τον δρόμο με αποτέλεσμα να μην επιβιώσουν. Έτσι κι αλλιώς πρόκειται για ένα ευαίσθητο είδος, αφού στα 1.000 χελωνάκια δυστυχώς μόνο το ένα θα καταφέρει να επιζήσει και να επιστρέψει μετά από 25 χρόνια στην παραλία που γεννήθηκε για να γεννήσει τα δικά του αυγά.

Η δράση των εθελοντών
Στην προστασία της χελώνας συμβάλουν τα μέγιστα εδώ και αρκετά χρόνια, από το 2009 συγκεκριμένα, οι Εθελοντές της Σητείας. Τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες έχουν ενταθεί με δράσεις ενημέρωσης προς τους πολίτες, ενώ η παρουσία τους καθ’ όλη τη διάρκεια της σαιζόν είναι καθημερινή στην παραλία της Σητείας και πολύ βοηθητική για την προστασία του απειλούμενου αυτού είδους.
Ο κόσμος ευαισθητοποιείται περισσότερο και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες όταν «έσκασε» μία φωλιά, όλοι όσοι ήταν εκείνη την ώρα στην παραλία, γνωρίζοντας πώς έπρεπε να συμπεριφερθούν, δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα παραμένοντας ήσυχοι και παρακολουθώντας τις μοναδικές αυτές στιγμές κατά τις οποίες έκαναν τα πρώτα τους βήματα στη ζωή τα μικρά χελωνάκια.
Μεταξύ των ανθρώπων που βρέθηκαν στην παραλία ήταν και επισκέπτες που εντυπωσιάστηκαν από την όλη διαδικασία και την «δραστηριοποίηση της περιοχής» για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Τα κρινάκια
Εξάλλου η «παραλία της χελώνας» στην Καραβόπετρα στη Σητεία αποτελεί και τμήμα του Γεωπάρκου.
Είναι σημαντικό να αναδειχθεί και κυρίως να προστατευτεί όσο γίνεται περισσότερο, προκειμένου να συνεχίσει να αποτελεί χώρο φιλοξενίας της καρέτα -καρέτα. Η παραλία διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα για την επίσκεψη των χελωνών, την  θερμοκρασία και τη σύσταση της άμμου, την κλίση της παραλίας, αλλά και το ότι δεν υπάρχουν εμπόδια -δέντρα, όπως συμβαίνει σε άλλες παραλίες του νομού κι αλλού.
Η δράση και η παρουσία των Εθελοντών στην συγκεκριμένη περιοχή, πέραν του θετικού αποτελέσματος, την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, έχει συμβάλει και στην συνολική προστασία της παραλίας με αποτέλεσμα την παρουσία ενός επίσης σπάνιου είδους, με σταθερό και με αυξητική τάση αριθμό, τα κρινάκια της παραλίας.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας