Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Λήγει η καραντίνα για το κόκκινο σκαθάρι. Συνεχίζει πάντως το καταστροφικό έργο του

Παύει από την 1η Οκτωβρίου να θεωρείται το κόκκινο σκαθάρι (Rhynchophorus ferrugineus) «εχθρός καραντίνας» και με σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιρείται ως τέτοιο. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παύουν στο εξής να κάνουν τους λεπτομερείς ελέγχους και να λαμβάνουν τα μέτρα που εφάρμοζαν έως σήμερα, στο πλαίσιο προστασίας των φοινικοειδών με την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού κλπ.

Αυτό δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π. Ενότητας Λασιθίου Αγγελική Καραταράκη, η οποία παρακολουθούσε και συντόνιζε το σχετικό πρόγραμμα στο Λασίθι.
Από το 2004 που θεωρείται ότι το αδηφάγο κόκκινο σκαθάρι εισέβαλε στη χώρα μας, μεταφερόμενο με τους φοίνικες που είχαν εισαχθεί στην Ελλάδα, έχει πλέον απλωθεί παντού και συνεχίζει το καταστροφικό του έργο, ξεραίνοντας τους φοίνικες επιδεικνύοντας ιδιαίτερη προτίμηση στο είδος των «καναρίων». Το σκαθάρι έχει πλέον απλωθεί σε όλες τις περιοχές και έτσι οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει απόφαση εδώ και μερικούς μήνες να το εξαιρέσει από τους «εχθρούς καραντίνας», ορίζοντας την έναρξη εφαρμογής της νέας Οδηγίας από 1η Οκτωβρίου.
«Από 1η Οκτωβρίου σταματούμε να κάνουμε λεπτομερείς ελέγχους, άνοιξη και φθινόπωρο, οπότε παρατηρείται έξαρση της δράσης του σκαθαριού, εξετάζοντας μακροσκοπικά έναν – ένας τους φοίνικες και ειδοποιώντας τους ιδιοκτήτες τους να λάβουν μέτρα κλπ. Γινόταν καταγραφή και σηματοδότηση με GPS κάθε φοίνικα και παρακολουθείτο η κατάστασή του. Μετά την ισχύ της Οδηγίας της Ε.Ε. δεν είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να το κάνουμε και παύει πλέον να υφίσταται μια τέτοια διαδικασία. Ειδικά στη ζώνη ακτίνας 10 χλμ. γύρω από το φοινικόδασος Βάι, η διαδικασία αυτή επαναλαμβανόταν μια φορά το μήνα», είπε η κ. Καραταράκη.
Οι Υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης είχαν μέχρι σήμερα την ευθύνη παρακολούθησης και λήψης σχετικών μέτρων, υλοποιώντας σχετική νομοθεσία της Ε. Ένωσης.  Η ευθύνη πλέον παρακολούθησης και καταπολέμησης του σκαθαριού για κάθε φοίνικα εναπόκειται στους ιδιώτες εφόσον αυτός είναι σε ιδιωτική έκταση μέσα. Για όσους βρίσκονται σε δημοτικούς ή δημόσιους χώρους, η ευθύνη μετατίθεται στους Δήμους.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας