Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Δήμος Σητείας στηρίζει τη χειροτεχνία

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΛΟΗΓΟΣ πραγματοποίησε διήμερο ενημερωτικών εκδηλώσεων στο Δήμο Σητείας. Συγκεκριμένα την Τρίτη ,18.9.,  το απόγευμα, στη Ζάκρο, σε συνεργασία με τον Δήμο Σητείας και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας, ενημέρωσε φορείς και κατοίκους, αγρότες και κτηνοτρόφους για το πρόγραμμα «Δίκτυο Οικοτεχνίας στην Κρήτη».

Την Τετάρτη το πρωί, 19.9., στη Σητεία, ο Αντιπρόεδρος του ΠΛΟΗΓΟΥ κ. Μιχάλης Καμπιτάκης και τα στελέχη Γιώργος Ζερβός – Διευθυντής και Μάγδα Κατόπη – Υπεύθυνη της Μονάδας Στήριξης της Γυναικείας Χειροτεχνίας είχαν ενημερωτική συνάντηση με τον Δήμαρχο Σητείας, κ. Θεόδωρο Πατεράκη, στο γραφείο, του παρουσία του τοπικού στελέχους του ΠΛΟΗΓΟΥ Γιώργου Σκαρβελάκη.

Συζητήθηκαν θέματα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας με έμφαση στην τοπική Χειροτεχνία και τρόποι που ο Δήμος Σητείας θα συμβάλλει στην καλύτερη αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, την  ευαισθητοποίηση των Γυναικών Χειροτεχνών δυνητικά ωφελούμενων από το πρόγραμμα και την ανάδειξη – χάραξη Χειροτεχνικών Διαδρομών και σύνδεση τους με την τουριστική αγορά και επισκεψιμότητα (αρχαιότητες, γεωπάρκο, καλοκαιρινά πολιτιστικά δρώμενα στο Δήμο κλπ.)
Στη συνέχεια στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση- ενημέρωση με γυναίκες χειροτέχνες, συλλογικότητες και εκπροσώπους του Λαογραφικού Μουσείου Σητείας, για τα οφέλη του προγράμματος » Μονάδα Στήριξης Γυναικείας Χειροτεχνίας στην Κρήτη».
Παρουσία χειροτεχνών και με συντονιστή τον υπεύθυνο Οικονομικής Ανάπτυξης του δήμου Σητείας, κ. Τέλη Μεραμβελιωτάκη, έγινε μια αρχική απογραφή των παραδοσιακών τεχνών και τεχνικών και του τρόπου που αυτές διδάσκονται από γενιά σε γενιά (π.χ. η βαφή αγνού παρθένου μαλλιού  με φυσικό τρόπο, η υφαντική, το κέντημα σε τελάρο κλπ. ) , εξετάστηκε η συνεργασία με το λαογραφικό Μουσείο της περιοχής για κοινές δράσεις ενημέρωσης για την ιστορική σύνδεση εκθεμάτων και της χειροτεχνίας αλλά και τρόποι κατάρτισης των ωφελούμενων από το πρόγραμμα. Εξετάστηκαν επίσης τρόποι ενδυνάμωσης της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας με τη μορφή της περαιτέρω συμβουλευτικής.
Το ραντεβού ανανεώθηκε για μια μεγαλύτερη εκδήλωση τους επόμενους μήνες.
Από το δήμο Σητείας

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας