Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Η Πυροσβεστική εφιστά την προσοχή των πολιτών της Σητείας

Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και ημερολογιακά του φετινού δύσκολου ως προς τα συμβάντα πυρκαγιών καλοκαιριού στην περιοχή του Δήμου Σητείας.
Όχι μόνο λόγω του πλήθους, αλλά κυρίως για τον βαθμό δυσκολίας τους.
Καθώς οι καιρικές και γενικότερα οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση πυρκαγιών, αλλά και επειδή η αντιπυρική περίοδος λήγει τέλος Οκτωβρίου, η Πυροσβεστική εφιστά την προσοχή όλων των πολιτών.
Το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν διάφορα περιστατικά στην περιοχή της Σητείας, κάποια μάλιστα και ταυτόχρονα, τα οποία αντιμετώπισε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο. Αστικά, αγροτοδασικά περιστατικά, κάποια ιδιαίτερα δύσκολα, όπως σημείωσε ο Προϊστάμενος του Κλιμακίου, Επιπυραγός κ. Παύλος Καπετανάκης.
Πέραν της πυρκαγιάς στην περιοχή των Αχλαδίων, που κατέκαψε πολύ μεγάλη έκταση προκαλώντας μεγάλες ζημιές, φωτιές εκδηλώθηκαν και σε άλλες περιοχές, όμως ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν στην αρχή τους και δεν πήραν μεγάλες διαστάσεις. Σημειώθηκαν και ταυτόχρονα περιστατικά, όπως φωτιά στον Άγιο Γεώργιο και συγχρόνως σε οικία εντός της πόλης της Σητείας. Το τελευταίο περιστατικό συνέβη σε σταθμό μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων υλικών στην περιοχή της Γκέλας, επίσης ήταν ένα πολύ δύσκολο, όπως ανέφερε ο κ. Καπετανάκης.
Παράλληλα οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Κλιμακίου έσπευσαν για βοήθεια και σε συμβάντα στην περιοχή της Ιεράπετρας, όπου υπήρχε ανάγκη.
«Στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού», επεσήμανε ο κ. Καπετανάκης, «τα περιστατικά που έχουν εκδηλωθεί είναι πιο βίαια σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Δηλαδή σε ό,τι αφορά την αγροτοδασική πυρκαγιά, είχαμε φωτιές που είτε εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα και η αντιμετώπισή τους ήταν πολύ δύσκολη με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, είτε αντιμετωπίστηκαν στην αρχή με μεγάλες όμως προσπάθειες, που κατεβλήθησαν και την συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων, όπως η Πολιτική Προστασία του Δήμου, οι αστυνομικές αρχές, η δασική υπηρεσία, η Αεροπορία της Ζήρου, ο ΔΕΔΔΗΕ, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι εθελοντικές ομάδες όπως είναι οι Σαμαρείτες του ΕΕΣ Σητείας και η ΕΔΕΑΚ. Είμαστε σε επαφή και προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να αποφύγουμε ή να περιορίσουμε όσο γίνεται τις πυρκαγιές στην περιοχή μας».
Στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζονται φυσικά οι περιπολίες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού και γίνονται ενέργειες με σκοπό την πρόληψη. «Στον τομέα της πρόληψης», όπως τόνισε ο κ. Καπετανάκης, «δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε συνεργασία και με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Σητείας. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη και η συνδρομή των πολιτών, όπως για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την καθαριότητα των οικοπεδικών χώρων που αποτελεί υποχρέωση των ιδιοκτητών τους. Αυτό αφορά τη Σητεία και τα χωριά. Είναι πολύ σημαντικό σε ό,τι αφορά την πυρασφάλεια δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν, δηλαδή της ξηρασίας που υπάρχει, της οποίας το μέγεθος είναι χειρότερο από κάθε άλλη φορά, όπως επισημαίνεται.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας