Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Επίσκεψη στελεχών ΙΓΜΕ και Δ/νσης Υδάτων στον Δήμαρχο Σητείας

20180824_101601
Τον Δήμο Σητείας επισκέφθηκαν πρόσφατα μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Σητείας, ο Διευθυντής της Δ/νσης Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κ. Μαρίνος Κριτσωτάκης και ο Αναπληρωτής Δ/ντής της Περιφερειακής Μονάδας Κρήτης του ΙΓΜΕ κ. Γιάννης Κοϊνάκης.

Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Δημάρχου παρουσία του Προέδρου της ΔΕΥΑΣ κ. Λογκάκη Νίκου και του Δ/ντή ΔΕΥΑΣ κ. Ψωμαδάκη Σταύρου. Ο κύριος λόγος της επίσκεψης αυτής τόνισε ο κ. Κριτσωτάκης ήταν η αυτοψία της αρτεσιανής γεώτρησης στους Τουρτούλους και η εξεύρεση λύσης ώστε να προστατευθεί το νερό και το περιβάλλον.
Όμως συζητήσαμε και όλα τα θέματα που αφορούν τα νερά του Δήμου Σητείας. Το γενικό συμπέρασμα συνέχισε ο κ. Κριτσωτάκης είναι ότι παρά την κρίση που υπάρχει, την μεγάλη ανομβρία, ο Δήμος Σητείας και η ΔΕΥΑΣ έχουν ανταποκριθεί πάρα πολύ και δεν υπάρχει έλλειμα νερού στην πόλη, μόνο σε κάποια χωριά κι αυτό αντιμετωπίζεται με την μεταφορά  του νερού.
Η ΔΕΥΑΣ έχει καταφέρει να έχει τις λιγότερες απώλειες από όλες της πόλεις της Κρήτης βάσει των στοιχείων που έχουμε. Το δεύτερο κομμάτι αφορά τις θάλασσες της Σητείας, παρακολουθούμε και τα νερά της περιοχής, που είναι σε άριστη κατάσταση κι αυτό οφείλεται στο ότι δεν πάνε καθόλου αστικά λύματα στα θαλάσσια νερά. Αυτό είναι μία σοβαρή δουλειά που γίνεται από τη ΔΕΥΑΣ και το Δήμο. Αναφερόμενος την γεώτρηση στον Άγιο Γεώργιο έκανε λόγο για μια δύσκολη περίπτωση λόγω των πολλών χρόνων που έχουν περέλθει αλλά και των λίγων στοιχείων που υπάρχουν.
Παρά ταύτα συνέχισε  θα δούμε τα στοιχεία θα μελετήσουμε τί δυνατότητες υπάρχουν και θα προτείνουμε μέσα σε ένα διάστημα ενός μήνα πως μπορούμε να επέμβουμε ώστε να έχουμε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.  Το πρόβλημα όπως ανέφερε ο Δήμαρχος υπάρχει περίπου 27 χρόνια και οφείλεται στην αστοχία της ανόρυξης της γεώτρησης με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχόμενος αρτεσιανισμός και να χάνεται όλα αυτά τα χρόνια μεγάλη ποσότητα νερού από τον περιβάλλοντα χώρο της γεώτρησης. Δεδομένης της περιόδου λειψυδρίας υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα γι΄ αυτό και ευελπιστούμε σε χρηματοδότηση από τον Περιφερειάρχη Κρήτης προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα της γεώτρησης του Αγίου Γεωργίου (Τουρτούλοι).
Ο κ. Κοϊνάκης, σημείωσε ότι ως ερευνητικό ινστιτούτο το ΙΓΜΕ έχει ερευνητική δραστηριότητα και στην περιοχή του Δήμου Σητείας, η οποία σχετίζεται με την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ποσοτικής επάρκειας και της ποιότητας των υπόγειων νερών. Πράγματι η δουλειά που γίνεται από την πλευρά του Δήμου έχει ορατά θετικά αποτελέσματα και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Δεν το βλέπουμε σε όλες τις περιοχές. Είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση ο Δήμος Σητείας για τον έλεγχο της κατάστασης των υπόγειων νερών. Για την περίπτωση των Τουρτούλων πράγματι είναι μια δύσκολη περίπτωση. Θα προσπαθήσουμε να δούμε όλες τις δυνατές λύσεις, το κόστος τους αλλά και τη δυνατότητα επιτυχίας των παρεμβάσεων που μπορούν να γίνουν εκεί.
Στη συνέχεια έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πώς πρέπει να εκμεταλλευτούμε και τι να ζητήσουμε να προβλεφθεί μέσα από τη σύνταξη του master plan διαχείρισης του νερού ύδρευσης. Η χρηματοδότηση των 35.000€ που έχουμε λάβει από το ΕΣΠΑ θα την αξιοποιήσουμε στην σύνταξη του master plan το οποίο θα μας δώσει την ακριβή καταγραφή της κατάστασης του υδροφορέα, της ποιότητας νερού και θα μας προτείνει σχέδιο αντιμετώπισης του θέματος σε μια κατάσταση εντεινόμενης λειψυδρίας.
Είμαστε σε μια περιοχή της Κρήτης ανέφερε ο Δήμαρχος που απειλείται από ερημοποίηση. Θα πρέπει να προβληματιστούμε και να προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε όλοι μας στον περιορισμό των καταναλώσεων στην άρδευση και ύδρευση. Να αποφύγουμε την αλόγιστη χρήση του νερού. Να προστατεύσουμε το νερό. Τον απαραίτητο φυσικό πόρο επιβίωσης του ανθρώπου και της φύσης. Την πηγή Ζωής.
Τα ίδια στελέχη επισκέφθηκαν και άλλες περιοχές της Σητείας κατά την παραμονή τους εδώ όπως τις περιοχές ΖΟΥ, ΠΙΣΚΟΚΕΦΑΛΟΥ και ΣΚΟΠΗΣ όπου υπάρχει ήδη ζήτημα, η υφαλμύρωση του υδροφορέα.

Από Δήμο Σητείας

Συνολικες προβολες σελιδας