Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Τον Ερωτόκριτο παρουσιάζουν η «Ορχήστρα Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας» και η «Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σητείας»

Τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου παρουσιάζει η «Ορχήστρα Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας» και η «Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σητείας».
Οι παραστάσεις σε Κρήτη και Αθήνα γίνονται με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο του «Έτους Κορνάρου» του Δήμου Σητείας, της ένταξης του «Ερωτόκριτου» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και με γενικό πνεύμα το γνωστό δίστιχο «Τὰ μάτια δὲν καλοθωροῦ στὸ μάκρεμα τοῦ τόπου, μὰ πλιὰ μακρὰ καὶ πλιὰ καλὰ θωρεῖ ἡ καρδιὰ τ’ ἀθρώπου» και σεβασμό στην ανεκτίμητη πνευματική παρακαταθήκη για τη Σητεία και τον πολιτισμό της. Στη μουσικοθεατρική παράσταση συμμετέχουν περίπου πενήντα μουσικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές και χορευτές.
Τέσσερις ολόκληρους αιώνες μετά, ο ποιητής Βιτσέντζος Κορνάρος εξακολουθεί να ζει στη Σητειακή γη, να μας δροσίζει με το νάμα των στίχων του και να μας εισάγει στο «ορεκτικό περβόλι με τα μυρισμένα δέντρη» της τέχνης του.
Σε συνέντευξη τύπου σήμερα στη Περιφέρεια στην παρουσίαση του έργου αναφέρθηκαν ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, ο σκηνοθέτης Νάσος Ζαγκότης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σητείας Βέρα Περράκη, οι ηθοποιοί Στέλιος Κουκουράκης (ερμηνεύει τον Ερωτόκριτο) και Ελπίδα Χατζηδάκη (ερμηνεύει την Αρετούσα).
Σε δηλώσεις που έγιναν αναφέρθηκαν:
Κώστας Φασουλάκης-Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού: «Με ιδιαίτερη χαρά η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Σητείας συνεργάζονται για την σημαντική παραγωγή που είναι αμιγώς Κρητική. Πρόκειται για ένα μοναδικό αφηγηματικό ποίημα ή έμμετρο μυθιστόρημα του 17ου αιώνα, που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε μια ποιοτική παραγωγή οι Κρητικοί αλλά και στην Αθήνα. Αξίζουν τα συγχαρητήρια μας όλοι οι συντελεστές, η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει να στηρίζει όλες τις ποιοτικές προσπάθειες που γίνονται για την ανάδειξη του πολιτισμού».
Νάσος Ζαγκότης σκηνοθέτης: «Πρόκειται για μια θεατρική προσαρμογή του έργου του Βιτσέντζου Κορνάρου , αυτό σημαίνει ότι έχουμε κρατήσει ατόφιους τους στίχους του ποιητή δεν έχουμε αλλάξει τίποτα,  απλά έχουμε κόψει για ευνόητους λόγους ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ποιήματος προσπαθώντας να κρατήσουμε μία δραματουργική συνέχεια.  Έχουμε κρατήσει περίπου των 1/5 του ποιήματος,  μόνο πρωτότυπους στίχους και ουσιαστικά παρουσιάζεται όλη η ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας μέσα φυσικά από τη δική μας μάτια».
Βέρα Περράκη Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σητείας: «Πρόκειται για μια παραγωγή 50 ατόμων, είναι η φιλαρμονική του Δήμου Σητείας η ορχήστρα φιλαρμονικής Δήμου Σητείας, και οι ηθοποιοί του συλλόγου φίλων μουσικής.  Μέσα από το έτος πολιτιστικής κληρονομιάς, εμείς γιορτάζουμε τον Κορνάρο, είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι,  συγκινημένοι με όλα αυτό που γίνεται.  Ο στόχος είναι να γνωρίσουμε τον Ερωτόκριτο και τον Βιτσέντζο Κορνάρο μέσα από τον ίδιο τον τόπο γέννησης του».
Οι παραστάσεις που θα δοθούν:
  • 8, 9 & 10 Αυγούστου, Σητεία (Άλσος Χλουβεράκη-Κόκκινα)
  • 12 Αυγούστου, Ξερόκαμπος Σητείας (Πλησίον Liviko View rooms & apartments)
  • 13 Αυγούστου, Ιεράπετρα (3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας-είσοδος ΕΠΑΛ)
  • 16 Αυγούστου, Νεάπολη (Προαύλιος χώρος Λαογραφικού μουσείου)
  • 18 Αυγούστου, Ηράκλειο (Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης»)
  • 19 Αυγούστου, Χανιά (Θέατρο Ανατολικής Τάφρου)
  • 24 Αυγούστου, Συκιά Σητείας (Θεατράκι «Η ελιά»)
  • 27 Αυγούστου, Πετρούπολη (Θέατρο Πέτρας)
  • 28 Αυγούστου, Γαλάτσι (Θέατρο Άλσος Βεϊκου)

  • Παραγωγή: Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σητείας
  • Μουσική Διεύθυνση: Γεώργιος Φουρναράκης
  • Σκηνοθεσία: Αθανάσιος Ζαγκότης
  • Έναρξη & διάρκεια παράστασης: 9.30μ. μ.-2 ώρες
  • Κουπόνι ενίσχυσης 8 & 5 ευρώ (τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό)
Οργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, Δήμος Σητείας, Δ.Ο.Κ.Α.Σ., Ο.Α.Σ., Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σητείας
Μέγας Χορηγός: Μονή Τοπλού

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας