Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Χρειάζεται τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Σητείας

Υπό την προεδρία του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Νίκου Κοζυράκη τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Σητείας έθεσαν στο επίκεντρο της τελευταίας τους συνεδρίασης την τροποποίηση του Γ.Π.Σ. Σητείας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα, καθώς από αυτό έχουν προκύψει προβλήματα σε Τοπικές Κοινότητες και οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Σητείας, δηλαδή στον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Σητείας.
Όπως ανέφερε ο κ. Κοζυράκης, στις Δημοτικές Ενότητες Ιτάνου, Λεύκης, Μακρύ Γιαλού -οι οποίες συνενώθηκαν με το Δήμο Σητείας και αποτελούν τον καλλικρατικό σημερινό Δήμο- ισχύουν στο οικιστικό κομμάτι οι ρυθμίσεις, όπως και συνολικά σε όλη την Ελλάδα, βάσει της νομοθεσίας. Από το 2007 όμως στο Δήμο Σητείας προέκυψε μία επιπλέον παράγραφος σύμφωνα με την οποία για να μπορεί να υπάρξει οικοδόμηση και να δοθεί οικοδομική άδεια σε μη συνεκτικό κομμάτι ενός οικισμού, θα πρέπει το οικόπεδο να βρίσκεται σε δρόμο που έχει πλάτος οκτώ μέτρων.
Όπως εξήγησε ο κ. Κοζυράκης, «σε όσους οικισμούς έχει καθοριστεί το συνεκτικό κομμάτι, πρόκειται για τους οικισμούς που υπήρχε πριν το 1923. Αυτό το κομμάτι λέγεται συνεκτικό -και μη συνεκτικό αυτό που αναπτύχθηκε μετά το 1923. Ο πυρήνας δηλαδή των χωριών και των οικισμών ανήκει στο συνεκτικό κομμάτι κι ό,τι αναπτύχθηκε γύρω από αυτόν είναι το μη συνεκτικό κομμάτι. Αυτό δεν είναι όμως καθορισμένο σε όλους τους οικισμούς και τα χωριά, σε λίγα έχει καθοριστεί συνεκτικό και μη συνεκτικό.
Παρουσιάζεται λοιπόν ένα τεράστιο πρόβλημα στα χωριά του καποδιστριακού Δήμου Σητείας και δεδομένου αυτού, δημιουργήθηκε η ανάγκη αλλαγής της συγκεκριμένης παραγράφου. Διότι πάρα πολλοί άνθρωποι που θέλουν να χτίσουν στα χωριά, αναπαλαιώνοντας ή γκρεμίζοντας ένα παλιό σπίτι και θέλοντας να κάνουν μία επένδυση, δεν έχουν αυτή την δυνατότητα αφού δεν υπάρχουν δρόμοι οκτώ μέτρων στα χωριά. Επίσης δεν μπορούν να κινηθούν με την λογική της συνεισφοράς γης για να δημιουργηθούν τα οκτώ μέτρα διότι είναι μικρά τα οικόπεδα».

Η πρόταση για την κατάργηση της διάταξης
«Για να λυθεί λοιπόν αυτό το πρόβλημα», συνέχισε, «υπεβλήθη πρόταση από την υπηρεσία Δόμησης, την οποία η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αποδέχθηκε ομόφωνα κατόπιν ενημέρωσης και συζήτησης. Η πρόταση της υπηρεσίας είναι να ζητηθεί η κατάργηση της σχετικής διάταξης από την νομοθεσία περί του Γ.Π.Σ του καποδιστριακού Δήμου Σητείας και να ισχύσει ό,τι και στους άλλους πρώην Δήμους. Δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα οικοδόμησης σε όλες τις Τ.Κ. με βάση τους νόμους και τους κανόνες που υπάρχουν γενικά στον οικοδομικό σχεδιασμό όλης της Ελλάδας.
Δεν ξέρουμε πώς προέκυψε η συγκεκριμένη παράγραφος, ενδεχομένως, όταν έγινε η μελέτη, ο μελετητής να είχε κατά νου μία μεγάλη πόλη και συμπεριελήφθησαν και οι οικισμοί. Πλέον προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό. Η εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα μεταφερθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο και θα λάβει την οριστική απόφαση για να προτείνει την κατάργηση της συγκεκριμένης παραγράφου».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας