Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Εργασίες καθαρισμών στις δασικές περιοχές του νομού Λασιθίου

Όπως ανάφερε ο Διευθυντής Δασών Λασιθίου Μανόλης Συλλιγάρδος από 1η Αυγούστου (με 8μηνη σύμβαση) η Διεύθυνση Δασών προσέλαβε μέσω του Προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας 40 άτομα, άνδρες και γυναίκες, τους οποίους θα αξιοποιήσει για την εκτέλεση εργασιών καθαρισμών σε δασικές περιοχές,
αποψιλώσεις σε επικίνδυνα σημεία κλπ. Το προσωπικό αυτό θα είναι διασπαρμένο σε διαφορετικά μέρη του νομού και, όπως επισημάνθηκε, θα αποτελέσουν επιπλέον 40 ζευγάρια μάτια που θα βρίσκονται καθημερινά στο ύπαιθρο (μόνο πρωινό ωράριο), συμβάλλοντας πέραν της εργασίας τους αυτής καθεαυτής και στην πρόληψη και έγκαιρη ειδοποίηση, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαϊάς.
Σημαίνοντα ρόλο εξακολουθούν να διαδραματίζουν οι εθελοντές των αναγνωρισμένων ομάδων που θεσμικά συμμετέχουν στο σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας αλλά και των ομάδων που συγκροτούν πολιτιστικά σωματεία σε συνεργασία με τις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες, που περιπολούν σε περιόδους υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαϊάς (από 4 και πάνω). Τονίστηκε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, οι ίδιες ομάδες να αυξάνουν τις περιπολίες τους και τις ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας 3, αφού τις περιπολίες τις εκτελούν με δικά τους οχήματα καλύπτοντας και τις δαπάνες για καύσιμα, το κόστος των οποίων είναι τεράστιο και, δυστυχώς, δεν έχει βρεθεί τρόπος να τους τα καλύπτουν οι δήμοι ή η Περιφέρεια.
Ως μια πολύ σημαντική παρέμβαση, στην υλοποίηση της οποίας προχωρεί ο Δήμος Ιεράπετρας, είναι η καταγραφή των δρόμων και αδιέξοδων δασικών μονοπατιών, τα οποία σε επόμενη φάση θα πρέπει να αποκτήσουν κατάλληλη σήμανση με ταμπέλες κλπ., ώστε όσοι κινούνται στο δάσος να μπορούν να προσανατολιστούν και απεγκλωβιστούν ευκολότερα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Αντίστοιχη παρέμβαση θα πρέπει να γίνει και στη Θρυπτή, όπως τονίστηκε.
Ο Διευθυντής Δασών ανέφερε ότι η Υπηρεσία του χρηματοδοτήθηκε με ένα μικρό χρηματικό ποσό 35.000 ευρώ, που επαρκεί μόνο για μικρής κλίμακας και επιλεγμένες συντηρήσεις δασικών δρόμων κλπ. – ποσό ελάχιστο σε σύγκριση με τα χρήματα που απαιτούνται για την κάλυψη αναγκών σε έργα πυροπροστασίας δασικών περιοχών σε όλο το νομό (διανοίξεις δασικών δρόμων κλπ.). Ζήτησε συνεργασία με τον διοικητή της Π.Υ. ώστε να υποδείξει η Υπηρεσία του τους δασικούς/αγροτικούς δρόμους όπου συναντά τα πιο σοβαρά προβλήματα πρόσβασης και διέλευσης.
Κρίσιμο είναι να προσδιοριστούν οι ανοιχτοί υπαίθριοι χώροι στους οποίους θα πρέπει να συγκεντρώνονται κάτοικοι περιοχών που εκκενώνονται, λόγω απειλής από πυρκαϊά, όπου οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει βασικές υποδομές και δίκτυα για προσωρινή παραμονή κόσμου. Θα πρέπει να υπάρχουν και εναλλακτικές επιλογές χώρων συγκέντρωσης, ανάλογα με τις περιοχές και τις κατευθύνσεις των πυρκαϊών, τονίστηκε στη σύσκεψη, διευκρινίζοντας ότι άλλοι χώροι και ενδεχομένως με διαφοροποιημένη υποδομή, θα πρέπει να επιλεγούν για συγκέντρωση πληθυσμού μετά από σεισμό.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας