Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Το τέλος της Ρίτας Σακελλαρίου, που καταγόταν από τη Σητεία

https://s1.neakriti.gr/images/984x559/files/Image/201708/doc_20170810_1830520_rita2.jpg
Σαν σήμερα, στις 6 Αυγούστου του 1999, αφήνει την τελευταία της πνοή η μεγάλη λαϊκή ερμηνεύτρια Ρίτα Σακελλαρίου.
Από τις πιο γνήσιες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου, η Σακελλαρίου γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1934 στη Σητεία.
Έχασε τον πατέρα της σε πολύ μικρή ηλικία και παντρεύτηκε σε ηλικία 14 ετών. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο “Μύλο”, στο Πέραμα Πειραιά, όπου την ανακάλυψε ο Στέλιος Χρυσίνης, ο οποίος της εμπιστεύτηκε κάποια από τα τραγούδια του. Γρήγορα η Ρίτα βρέθηκε στο πάλκο μαζί με τον Γιάννη Παπαϊωάννου και τον Βασίλη Τσιτσάνη.
Από τα πιο διάσημα τραγούδια της ήταν τα “Ιστορία μου, αμαρτία μου”, “Παράνομή μου αγάπη”, “Κάθε ηλιοβασίλεμα”, “Αν κάνω άτακτη ζωή”. Ένας από τους πιο πιστούς θαυμαστές της ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος λάτρευε να χορεύει την ώρα που η Σακελλαρίου τραγουδούσε το “Αυτός ο άνθρωπος, αυτός”. Μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’80, κι ενώ είχε προηγηθεί μια περίοδος παρακμής, η Ρίτα επανήλθε συνεργαζόμενη με τον Νίκο Καρβέλα. Η συνεργασία τους είχε ως αποτέλεσμα κάποια ποπ-ελαφρολαϊκά τραγούδια, όπως το “Είναι γάτα ο κοντός με τη γραβάτα” και το “Εγώ δεν πάω Μέγαρο”. Πέθανε σε ηλικία 65 ετών, χτυπημένη από την επάρατη νόσο.
Χιροσίμα: 72 χρόνια από την ρίψη της ατομικής βόμβας
Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Αυγούστου του 1945 όταν το αμερικανικό βομβαρδιστικό “Enola Gay” ρίχνει στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας την πρώτη ατομική βόμβα. Ως αποτέλεσμα, το μεγαλύτερο μέρος της πόλης ισοπεδώθηκε, εξολοθρεύοντας αμέσως δεκάδες χιλιάδες αμάχους και στρατιώτες.
Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι (που ακολούθησε τρεις μέρες μετά) αποτέλεσε επίδειξη δύναμης των Αμερικανών, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό θέλησαν να δείξουν στους Ιάπωνες, οι οποίοι αρνούνταν να παραδοθούν - παρά το ότι στην Ευρώπη τα όπλα είχαν σιγήσει - ποια χώρα θα είναι το “αφεντικό” την επομένη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Την επιχείρηση ρίψης της ατομικής βόμβας ανέλαβε ο σμήναρχος Πολ Τίμπετς, ο οποίος χρησιμοποιώντας βομβαρδιστικό τύπου B29, με το όνομα “Enola Gay”, απελευθέρωσε τη βόμβα με την κωδική ονομασία “Little Boy”.
H ατομική βόμβα εξερράγη μερικά δευτερόλεπτα αργότερα 600 μέτρα πάνω από τη Χιροσίμα, σχηματίζοντας ένα τεράστιο κόκκινο σύννεφο σε σχήμα μανιταριού.
Τα επόμενα χρόνια, πάρα πολλοί από τους επιζώντες υπέφεραν και πέθαναν τελικά μαρτυρικά εξαιτίας της βόμβας. Μετά και τη δεύτερη ρίψη στο Ναγκασάκι, οι Ιάπωνες αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν.
 Η γέννηση του Andy Warhol 
Σαν σήμερα, στις 6 Αυγούστου του 1928, έρχεται στη ζωή ο πολυσχιδής καλλιτέχνης (ζωγράφος, γλύπτης, κινηματογραφιστής, συγγραφέας και συλλέκτης) Άντι Γούρχολ. Ο Γουόρχολ υπήρξε πρωτοπόρος του κινήματος της “pop art”. Πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου του 1987 σε ηλικία 59 ετών.


 Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας