Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Επισκέψεις του Δημοτικού Σχολείου Παλαικάστρου. Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις των προγραμμάτων «Erasmus+»

Με πέντε επισκέψεις μαθητών και εκπαιδευτικών σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης ολοκληρώθηκαν οι δράσεις των προγραμμάτων «Erasmus+» για το Δημοτικό Σχολείο του Παλαικάστρου κατά την σχολική χρονιά 2017-2018.

Προχωρώντας σε ένα μικρό απολογισμό ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Πλαικάστρου κ. Εμμ. Κοντογιαννάκης εξήγησε ότι οι επισκέψεις αυτές ήταν στο πλαίσιο υλοποίησης τριών τριετούς κι ενός διετούς διάρκειας Προγραμμάτων «Erasmus+».
Στην πρώτη επίσκεψη που αφορούσε την πόλη Αλμερία της Ισπανίας, εκτός των εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Παλαικάστρου συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από οκτώ χώρες, την Εσθονία, που ήταν η συντονίστρια, την Πολωνία, την Τουρκία, την Τσεχία, την Βουλγαρία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Το πρόγραμμα είχε τίτλο «Every child is special». Στην Αλμερία πραγματοποιήθηκε πέντε ημερών εργαστήριο για την χρήση κούκλας (persona doll) ως ένα επιπλέον παιδαγωγικό – διδακτικό εργαλείο κι επιπρόσθετα παρουσιάστηκε για άλλη μία φορά η μεθοδολογία Persona Dolls για την αποδοχή της διαφορετικότητας και την διδασκαλία των αξιών στα σχολεία.

Στην Εσθονία
Στην δεύτερη επίσκεψη, στην Εσθονία, μαθητές κι εκπαιδευτικοί από την συντονίστρια Πολωνία, την Ιταλία, την Ισπανία, και την Ρουμανία, συμμετείχαν σε δραστηριότητες πέντε ημερών, που οργανώθηκαν από το εσθονικό σχολείο στην πόλη Νάρβα, στα σύνορα με την Ρωσία. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες μαθητές κι εκπαιδευτικές απόλαυσαν τις δράσεις. Ο τίτλος του προγράμματος ήταν «Europe’s Unique Regions- Our Personal Experience» με αντικείμενο, ανάμεσα στα άλλα, την γνωριμία των χωρών και των πολιτισμών τους μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Στη Ρώμη
Μία ακόμα επίσκεψη, η τελευταία, στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη για να συζητηθούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες για το κλείσιμο του προγράμματος.

Στη Λεόν
Στην πόλη Λεόν της Ισπανίας φιλοξενήθηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από οκτώ χώρες σε ένα δεκαήμερο camp με δραστηριότητες αθλητικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές. Η επίσκεψη αυτή ήταν στο πλαίσιο του προγράμματος «Active Citizenship for Sustainable Learning». Στην συνάντηση αυτή εκτός της Γαλλίας, που ήταν η συντονίστρια χώρα, συμμετείχαν μαθητές κι εκπαιδευτικοί από την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Πολωνία και την Λιθουανία. «Πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα που στόχευε», όπως σημείωσε ο κ. Κοντογιαννάκης, «στην δημιουργία αυριανών πολιτών με σεβασμό στο περιβάλλον και στον συνάνθρωπο.

Στο Γκντανσκ
Τέλος, εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Παλαικάστρου συμμετείχαν σε επίσκεψη στο Γκντανσκ της Πολωνίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Transport in the Past, Present and Future». Αντικείμενο, όπως γίνεται αντιληπτό κι από τον τίτλο, οι μεταφορές στο πέρασμα των αιώνων, όχι μόνο υλικών αγαθών, αλλά και πολιτισμών. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν πέντε χώρες- με την Ιρλανδία ως συντονίστρια, η Πολωνία, η Ισπανία, και η Ιταλία (με δύο σχολεία). Στην συνάντηση αυτή έγινε επισκόπηση της πρώτης χρονιάς υλοποίησης και συζητήθηκαν οι προτεραιότητες για την δεύτερη χρονιά του προγράμματος.
Ο κ. Κοντογιαννάκης εστίασε για άλλη μία φορά στην αξία των Προγραμμάτων «Erasmus +» για ένα περιφερειακό σχολείο, όπως του Παλαικάστρου και στους ορίζοντες που ανοίγονται για μαθητές κι εκπαιδευτικούς, μέσα στο δύσκολο κι απαιτητικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, εθνικό κι ευρωπαϊκό. Ο κ. Κοντογιαννάκης. Έχουν υποβληθεί και νέες αιτήσεις κι ελπίζω να εγκριθούν ώστε το Σχολείο και στην επόμενη διετία να έχει τις ευκαιρίες για νέες ευρωπαϊκές εμπειρίες», κατέληξε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας