Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας, ως απόρροια των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούνται από την διαχρονική υποστελέχωση που υφίσταται στον Τομέα ΕΚΑΒ της Σητείας

ekab-thumb-large
Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Σητείας (ΣΦΝΣ) 
Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε την αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας, ως απόρροια των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούνται από την διαχρονική υποστελέχωση που υφίσταται στον Τομέα ΕΚΑΒ της Σητείας. Παράλληλα, σας ενημερώνουμε για την υπαρκτή ανάγκη παρουσίας δεύτερου πληρώματος ανά βάρδια ως ένα πάγιο αίτημα.

Όπως θα γνωρίζεται, ο Τομέας ΕΚΑΒ στη Σητεία, παρέμενε κατά το παρελθόν ανενεργός για αρκετές ώρες της ημέρας, αφού δεν υπήρχε κάλυψη πληρώματος σε 24ωρη βάση. Πλέον, μετά την τελευταία επάνδρωση με επιπλέον προσωπικό, φτάσαμε να έχουμε το απολύτως βασικό επίπεδο υπηρεσιών, με την ολοκληρωμένη 24ωρη κάλυψη από τουλάχιστον ένα πλήρωμα ανά βάρδια.
Ωστόσο, επειδή η επάρκεια του επιπέδου των υπηρεσιών κρίνεται με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής και όχι με απόλυτους αριθμούς, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η υποστελέχωση του Τομέα ΕΚΑΒ στη Σητεία παραμένει ένα υπαρκτό ανεπίλυτο πρόβλημα.
Η περιοχή ευθύνης του Τομέας ΕΚΑΒ της Σητείας, αφορά την μεγαλύτερη εδαφικά Επαρχία της χώρας, η οποία διαθέτει ένα επιβατικό λιμένα και ένα από τα 3 σύγχρονα αεροδρόμια της Κρήτης. Παράλληλα με τις παραπάνω ανάγκες, ο Τομέας, υποστηρίζει και τις ενδονοσοκομειακές μεταφορές του Νοσοκομείου Σητείας. Αποτέλεσμα να έχουμε συχνά το φαινόμενο παράλληλων περιστατικών που χρήζουν άμεσης επέμβασης, χωρίς τη δυνατότητα κάλυψης.
Για του λόγου το αληθές σας παραθέτουμε μόνο τα τελευταία περιστατικά που διαχειρίστηκε ομάδα εθελοντών της περιοχής, λόγω αδυναμίας του ΕΚΑΒ να επέμβει με βάση τον χαρακτήρα της Άμεσης Βοήθειας.
  • Πέμπτη 31 Μάιου και ώρα 14:06, μεταφορά ενός 72χρονου οδηγού μοτοσυκλέτας, που είχε υποστεί τραυματισμό ύστερα από σύγκρουση με αυτοκίνητο σε διασταύρωση λίγο πριν το νοσοκομείο Σητείας.
  • Σάββατο 31Μαρτίου, σοβαρός τραυματισμός ενός 88χρονου άνδρα ύστερα από πτώση στη σκάλα του σπιτιού του.
  • Δευτέρα 26 Μαρτίου και ώρα 13:30, σε πολυσύχναστο δρόμο της πόλης, ήταν πεσμένη και αβοήθητη, μετά από πτώση στο οδόστρωμα, μια 58χρονη γυναίκα χωρίς αισθήσεις.
  • Παρασκευή 16 Μαρτίου και ώρα 11:30, τραυματισμός 75χρονου άνδρα ύστερα από πτώση εντός της οικίας του.
Σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, το ένα και μοναδικό πλήρωμα βάρδιας του Τομέα ΕΚΑΒ της Σητείας, ήταν απασχολημένο σε άλλο παράλληλο περιστατικό είτε έκτακτο είτε ενδονοσοκομειακής μεταφοράς. Αποτέλεσμα, η παροχή άμεσης βοήθειας να γίνεται από εθελοντές, οι οποίοι μπορεί να έχουν πιστοποιημένες γνώσεις και να διαθέτουν σύγχρονο διασωστικό όχημα, όμως, δεν παύει να είναι εθελοντές που μεταφέρουν τραυματίες σε καρότσα αγροτικού οχήματος.
Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την ίδια στιγμή που ο Τομέας διαθέτει 2 ασθενοφόρα, έτοιμα να επέμβουν εφόσον υπάρξει ανάγκη. Αυτό σημαίνει ότι το αίτημα τις τοπικής κοινωνίας είναι εύλογο και δίκαιο συνάμα. Ένα διαχρονικό αίτημα που αφορά στην παρουσία και δεύτερου πληρώματος τουλάχιστον για τις 2 από τις 3 βάρδιες του 24ωρου. Το ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Σητείας, εκπροσωπώντας τα εκατοντάδες μέλη του και εν προκειμένου σύσσωμη την τοπική κοινωνία, σας μεταφέρει (κατόπιν απόφασης) το παραπάνω αίτημα.
Πρόκειται για την πρώτη κίνηση που αρμόζει στη συνήθη τακτική του δημοκρατικού και διαλλακτικού κόσμου της περιοχής μας. Το πρώτο βήμα από μια νέα διαδρομή, της οποίας θα εξαντλήσουμε κάθε πρόσφορο μέσο εφόσον δεν βρεθεί ανταπόκριση. Δεδομένου ότι το αίτημα το οποίο σας μεταφέρουμε, αφορά σε ένα διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και καθότι είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης λύσης για ευνόητους λόγους.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Χριστόφορος Καλαμπόκης

 Πηγή : Style 100fm

Συνολικες προβολες σελιδας