Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Μειώθηκε αντί να αυξηθεί η κίνηση στην περιοχή Ιτάνου

Τον έντονο προβληματισμό των εμπλεκομένων με τον τουρισμό στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Ιτάνου του Δήμου Σητείας μετέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταλυμάτων Ιτάνου κ. Κωνσταντίνος Κοξαράκης.

«Ενώ βρισκόμαστε στις αρχές του Ιούλη η τουριστική κίνηση που υπάρχει στην περιοχή αρμοδιότητας του Συλλόγου -δηλαδή Παλαίκαστρου, Αγκαθιά, Ζάκρου και Ξεροκάμπου δεν είναι η αναμενόμενη και μάλιστα είναι μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή σαιζόν. Καταγράφονται βέβαια διακυμάνσεις ανά περιοχή. Αυτή την ώρα πληρότητα που αγγίζει σχεδόν το 100% έχουν καταλύματα παραλιακά. Μία ικανοποιητική σχετικά κίνηση παρατηρείται στα καταλύματα που συνεργάζονται με το τουριστικό γραφείο που διακινεί επισκέπτες από τις σκανδιναβικές χώρες -όμως δεν είναι πολλά, ενώ για όλα τα υπόλοιπα καταλύματα η πληρότητα κυμαίνεται από 30% έως 40%, νούμερο καθόλου ικανοποιητικό για την τρέχουσα περίοδο.
Πρόκειται για Ιταλούς -ωστόσο καταγράφεται μείωση- Σκανδιναβούς, Γερμανούς, Άγγλους. Μειωμένοι είναι οι επισκέπτες από Σλοβενία, μεγάλη μερίδα των οποίων έχει -όπως διαφαίνεται- στραφεί σε άλλους προορισμούς, που έχουν ανοίξει, όπως την Τουρκία, που δεν είναι εύκολα ανταγωνίσιμοι οικονομικά.

Η εταιρία χαμηλού κόστους
«Ένας όμως βασικός λόγος μείωσης επισκεπτών και κυρίως από την Ιταλία», επισημαίνει ο κ. Κοξαράκης, «είναι ουσιαστικά η δράση της εταιρίας χαμηλού κόστους “Ryanair”, η οποία σταμάτησε στα Χανιά. Κάθε χρόνο μέσω των δεκάδων πτήσεων της συγκεκριμένης εταιρίας πολλοί ήταν οι επισκέπτες που επέλεγαν να περάσουν τις διακοπές τους στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Ιτάνου, κάτι που φέτος δεν έγινε και είχε ως αποτέλεσμα μάλιστα μετά από σχετική έρευνα που έγινε από το Σύλλογο, την ακύρωση πολλών κρατήσεων ως τώρα από επισκέπτες χωρών που χρησιμοποιούσαν την συγκεκριμένη εταιρία χαμηλού κόστους.
Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που είχα εκφράσει αναφορικά με το ζήτημα και σχετίζονται με την διακοπή της συνεργασίας ουσιαστικά με τα Χανιά. Επηρεάζει άμεσα κι εμάς εδώ διότι ο κόσμος που μεταφερόταν από εκεί δυστυχώς άλλαξε προορισμούς, όπως διαφαίνεται.
Ένας μεγάλος αριθμός πελατών μας ήταν από εκεί όπου το κόστος ήταν χαμηλό κι επέλεγε πού θα κάνει τις διακοπές του. Γινόταν κρατήσεις μέσω διαδικτύου και υπήρχε κινητικότητα και στην περιοχή μας, η οποία πλέον έχει μειωθεί πολύ, όπως αποτυπώθηκε, με τις ακυρώσεις που υπήρξαν και μετά από έρευνα που προχωρήσαμε κι επαφές με τους συναδέλφους του κλάδου, αλλά και πελάτες -που ακύρωσαν- στην περιοχή μας. Πλέον οι πτήσεις είναι ελάχιστες, από 200 που μπορεί να ήταν, τώρα είναι 10 κι αυτό μεταφράζεται σε μειωμένο αριθμό επισκεπτών και κρατήσεων».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας