Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Σκοτσέζικα ντους για τις καλλιέργειες της Κρήτης

Βροχή στο ΗράκλειοΉρθε ο τριήμερος καύσωνας και σταμάτησε για λίγο την καταστροφική επέλαση του δάκου από τις ελαιοκαλλιέργειες της Κρήτης. Ήρθαν όμως και οι δροσούλες των τελευταίων ημερών, συμπεριλαμβανομένων και των βροχών, και του έχουν δώσει τέτοια ώθηση, που τελικά ο δάκος «έχει ξεφύγει»...


Αυτά τα λόγια χρησιμοποιεί μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, γεωπόνος Γιάννης Σμυρνάκης, για να εξηγήσει το μέγεθος του προβλήματος και της καταστροφής από τοΤην ίδια ώρα, με τις μπόρες σε ορισμένες περιοχές, έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και τα σταφύλια. Και όπως λέει ο κ. Σμυρνάκης, στο στάδιο που βρίσκονται τώρα τα σταφύλια, οι παραγωγοί δεν μπορούν να παρέμβουν με χημικά μέσα για να αποτρέψουν την ανάπτυξη ασθενειών όπως ο περονόσπορος, το τζιτζικάκι και άλλες.

Σε ποικιλίες πιο όψιμων σταφυλιών, όχι δηλαδή σουλτανίνας, μπορεί να κάνει ο παραγωγός τέτοιες επεμβάσεις. Αλλά για κάθε περίπτωση υπάρχουν και τα βιολογικά σκευάσματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει, όπως είναι ο βάκιλος αλλά και φυτοφάρμακα εγκεκριμένα για τη βιολογική γεωργία.


Το σίγουρο είναι πάντως ότι στον δάκο, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών αλλά και της καθυστέρησης του επίσημου κράτους να εγκρίνει την αγορά των φαρμάκων για τη δακτοκτονία, έχουμε μια χρονιά που εξελίσσεται ως πολύ χειρότερη από την περυσινή. Αλλά και στα σταφύλια δεν είναι καλύτερη η χρονιά. Είναι πολύ χειρότερη από πέρυσι. Χθες, μάλιστα, έκανε δυνατή μπόρα στη Λιγόρτυνο, το Νεοχώρι και τις γύρω περιοχές. Και ακολούθησαν δυνατές μπόρες στις Βασιλειές, στον Προφήτη Ηλία, ακόμα και στη Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου, και μετά που έκλεισε η ύλη της εφημερίδας μας περιμέναμε νερό και αλλού. Προχθές “έβγαλε” πολύ νερό στην Αγία Βαρβάρα, ενώ την προηγούμενη μέρα είχε βρέξει δυνατά περίπου για ένα δεκάλεπτο στις Αρχάνες, τον Προφήτη Ηλία... μέχρι και την Ιεράπετρα έβγαλε νερό.

Όπου έχει σταφύλια, δηλαδή, έπεσαν οι βροχές. Και τώρα η καταστροφή είναι σίγουρη. Πόσοι θα καταφέρνουν - αν καταφέρουν - με τα ψεκάσματα να σώσουν την παραγωγή τους; Προφανώς και ελάχιστοι έως και... κανένας... Για να δούμε τι θα κάνει ο ΕΛΓΑ...ν δάκο.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας