Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Η σύνταξη του Κτηματολογίου στο Δήμο Σητείας

Αντιπρόσωποι του Εθνικού Κτηματολογίου -πλέον Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου- επισκέφθηκαν το Δήμο Σητείας και συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο κ. Θοδωρή Πατεράκη.
Η εκπρόσωπος του Εθνικού Κτηματολογίου, Διευθύντρια Έργων κ. Άρια Ιωαννίδη καθώς και στελέχη της αναδόχου εταιρίας, που έχει την ευθύνη σύνταξης του κτηματολογίου στο Δήμο Σητείας και τους υπόλοιπους του Νομού, συνομίλησαν επί μακρόν για το θέμα με τον κ. Πατεράκη.
«Πρόκειται», όπως ανέφερε o Δήμαρχος, «για τη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιείται, ενώ μεταξύ αυτών υπήρξαν και συχνές τηλεφωνικές επαφές με τον ανάδοχο του έργου της σύνταξης κτηματολογίου του Δήμου Σητείας.
Σκοπός της συγκεκριμένης συνάντησης ήταν να “κλείσουμε” θέματα, τα οποία αφορούν την όποια διευκόλυνση μπορεί να παρέχει ο Δήμος στην εταιρία που έχει αναλάβει το κτηματολόγιο στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης, όσο γίνεται γρηγορότερα και καλύτερα, του πολίτη.
Ζητούμενο είναι να μην ταλαιπωρηθεί ο πολίτης διότι με βάση την δυνατότητα που υπάρχει από την εταιρία, θα μπορούσε να ανοιχτεί ένα κτηματολογικό γραφείο το οποίο θα δέχεται συμβόλαια κι όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την καταγραφή των ιδιοκτησιών των φυσικών και νομικών προσώπων, στον Άγιο Νικόλαο. Εμείς είπαμε ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύσει γιατί θα υπάρξει μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών του Δήμου Σητείας με την μετακίνηση τους στον Άγιο Νικόλαο. Έτσι βρήκαμε λύση και σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε.
Στον χώρο του ΚΕΓΕ, που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε ένα από τα τρία κτήρια, θα στηθούν τα γραφεία κι όλες οι απαραίτητες νομικές και τοπογραφικές υπηρεσίες, που θα υποδέχονται το κοινό ώστε να μην χρειαστεί να μετακινούνται οι πολίτες του Δήμου Σητείας στον Άγιο Νικόλαο.

Να προετοιμαστούν οι πολίτες
Στην διάρκεια της συνάντησης έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων στην κατεύθυνση προετοιμασίας των πολιτών, των νομικών προσώπων, όλων όσων κατέχουν ιδιοκτησίες και είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν σε αυτήν την διαδικασία.
Σκοπός μας λοιπόν και σαν Δημοτική Αρχή είναι πώς να διευκολύνουμε περισσότερο τον πολίτη, ώστε όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή να έχει ήδη ετοιμάσει κάποια δικαιολογητικά για να μην ταλαιπωρηθεί».

Ενημερωτικές δράσεις
«Με βάση αυτή την λογική που εκφράσαμε», συνέχισε ο κ. Πατεράκης, «συμφωνήσαμε με τον ανάδοχο εν γνώσει και της επιβλέπουσας αρχής του εθνικού κτηματολογίου, να προηγηθούν κάποιες κινήσεις. Σήμερα κάνουμε μία πρώτη δημοσιοποίηση του γεγονότος. Είναι σημαντικό ο πολίτης να μάθει ότι κάτι θα αλλάξει, το οποίο ήταν απαραίτητο να γίνει και στην περιοχή μας.
Επίσης θεώρησα -κι έγινε αποδεκτό- ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα ενημερωτικό έντυπο, το οποίο να δίδει πληροφόρηση για το κόστος του κτηματολογίου και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προετοιμάσει ο πολίτης.
Ακόμα, επειδή σε όλη αυτή την διαδικασία εμπλέκονται διάφοροι επαγγελματικοί χώροι όπως Μηχανικοί-ιδιαίτερα Τοπογράφοι, Πολιτικοί Μηχανικοί- Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι κλπ. ζήτησα κι έγινε αποδεκτό να γίνουν ενημερωτικές συναντήσεις με αυτούς τους επαγγελματικούς κλάδους ώστε να δοθούν κατευθύνσεις για το πώς θα κινηθούν στην συνέχεια και να λυθούν οι όποιες απορίες υπάρχουν. Αυτό προβλέπεται να γίνει στις αρχές του φθινοπώρου.
Επιπλέον ζήτησα να ενημερωθούν οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, ώστε να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στις συζητήσεις με τους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι που έχουμε και φιλοξενούμενους. Να υπάρξει ενημέρωση για την προετοιμασία που πρέπει να γίνει. Όλα αυτά θα γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Να μην αμελήσουν
«Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες ημερομηνίες εντός των οποίων θα πρέπει να κινηθούν όλοι. Θα υπάρξει ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες ανακοινώσεις γίνουν από τον Δήμο ή τους εμπλεκόμενους φορείς θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν από τους πολίτες.
Η επίσημη κατάθεση των δικαιολογητικών στις επιτροπές και στις ομάδες εργασίες που θα οργανώσει το κτηματολόγιο, αναμένεται να ξεκινήσει μετά τον Οκτώβριο. Μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρχει μία σχετική προετοιμασία.
Έχουμε ικανό χρονικό διάστημα για να πραγματοποιηθούν όσα προαναφέρθηκαν, όμως ζητώ από τους πολίτες να μην αγνοήσουν το όλο θέμα. Είναι πολύ σημαντικό. Είναι μία ευκαιρία να καταγραφεί η περιουσία του καθενός και του Δήμου.
Και οι δημοτικοί υπάλληλοι θα έχουν αυξημένη εργασία αυτήν την περίοδο διότι και στον Δήμο υπάρχουν εκτάσεις που πρέπει να καταγραφούν, να τοπογραφηθούν και να ενταχθούν στο εθνικό κτηματολόγιο.
Θα πρέπει λοιπόν να προλάβουμε όλοι τις ημερομηνίες του χρονοδιαγράμματος διότι αν αυτό δεν συμβεί, όταν αναρτηθεί το κτηματολόγιο και υπάρχει κάποια ένσταση από κάποιον, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα για να γίνουν αλλαγές. Χρειάζεται επομένως προετοιμασία για να μην έχουμε περιπέτειες ακολούθως», κατέληξε ο Δήμαρχος.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας