Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Ανοίγει το Κτηματολόγιο. Η καταγραφή των ακινήτων στο Νομό Λασιθίου

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ο νέος φορέας του Δημοσίου που αποτελεί την εξέλιξη του Κτηματολόγιο Α.Ε., προχωρεί σε πλήρη καταγραφή των δημόσιων και ιδιωτικών ακινήτων σε κάθε νομό της χώρας.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου έχουν οριστεί μελετητές αφού η τακτική που ακολουθείται σχετίζεται με την ανάθεση του έργου σε επιμέρους περιοχές, ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί. Μέχρι τώρα οι μελετητές έχουν ξεκινήσει επαφές με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, έχουν λάβει τα πρώτα στοιχεία κι έχει αρχίσει μια συνεργασία.
Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε η δεύτερη επίσκεψή τους στο νομό, κατά την οποία είχαν συναντήσεις με τοπικούς φορείς, αλλά αυτή τη φορά επρόκειτο για επίσκεψη από εκπροσώπους του φορέα κι όχι μελετητές, προκειμένου να συντονιστεί η προσπάθεια συνεργασίας για τον τομέα του δημοσίου και παράλληλα για τον τρόπο που θα προχωρήσει η καταγραφή και για τον ιδιωτικό τομέα που ξεκινά τον Οκτώβριο.
«Ήρθαν εκπρόσωποι από το φορέα, όχι οι ανάδοχοι του έργου, για να διαπιστώσουν ποιες δυνατότητες υπάρχουν για να εγκατασταθούν στην περιοχή και να προχωρήσουν στην καταγραφή που ξεκινά τον Οκτώβριο», δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη.
Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο αυτών των επαφών επισημάνθηκε πως και οι φορείς δημόσιου χαρακτήρα πρέπει να προχωρήσουν στις δηλώσεις των ακινήτων που έχουν την ευθύνη (κτίρια, δρόμοι, υποδομές κ.α.).
«Τόσο εμείς ως Περιφέρεια που θα έχουμε κτίρια, δρόμους, ακίνητα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης όσο και οι Δήμοι με σχολεία, κτίρια και γενικά τις υποδομές που υπάρχουν, πρέπει να προχωρήσουμε στις σχετικές δηλώσεις. Παράλληλα η κτηματική υπηρεσία θα δηλώσει τα ακίνητα του δημοσίου και στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουμε και οι δυο πλευρές μια καλή συνεργασία, όπως είπαμε και στη συνάντηση που είχαμε την Παρασκευή», τόνισε η Κα Πετράκη.
Να σημειωθεί πως ο δημόσιος φορέας φέρεται να έχει την υποχρέωση να παραχωρήσει κτίρια και χώρους για την εγκατάσταση ομάδων μηχανικών που θα κάνουν την καταγραφή και θα δέχονται τους πολίτες που θα δηλώνουν την περιουσία τους.
Βέβαια, το στοιχείο που αναμφίβολα θα  προβληματίσει στην πορεία είναι τα περιβόητα «σύνορα», που στην Κρήτη αποτελεί παραδοσιακά ένα ζήτημα οικογενειακής διαμάχης, αλλά και οι καταπατήσεις σε δασικά και στον αιγιαλό με δεδομένη την αξία της γης κι όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Αλλά αυτά θα αρχίσουν να φαίνονται από τον Οκτώβριο, οπότε και θα ανοίξει και πάλι η υπόθεση του κτηματολογίου, το οποίο και θα πρέπει να κλείσει την επόμενη τετραετία.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας