Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Η μελέτη του βιολογικού του Μόχλους χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης

Εξελίξεις καταγράφονται για ένα σημαντικό έργο υποδομής για την περιοχή του Μόχλους του Δήμου Σητείας, του οποίου η υλοποίηση, όπως εκτιμάται, θα συμβάλει στην ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης της περιοχής.
Ο λόγος για τον βιολογικό του Μόχλους, την μελέτη του οποίου χρηματοδοτεί η Περιφέρεια με ποσό 60.000 €.
«Πρόκειται», ανέφερε Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης, «έναν δυναμικό οικισμό, έχει μεγάλη επισκεψιμότητα από όλο το Νομό Λασιθίου, πέραν των τουριστών που επισκέπτονται από όλο τον κόσμο, την περιοχή. Είναι παραλιακός οικισμός, με μία ιδιαίτερη μορφολογία στο περιβάλλον, κάτι που τον κάνει ελκυστικό για πολλούς ανθρώπους που επιζητούν μία ήρεμη περίοδο ξεκούρασης για τις διακοπές τους.
Όλα αυτά μας επιφορτίζουν με μεγαλύτερες ευθύνες για την περιοχή. Γι’ αυτό και προσπάθεια μας εξαρχής ήταν η αντιμετώπιση ενός χρόνιου προβλήματος που υπήρχε στην περιοχή και αφορά την έλλειψη βιολογικού και υποδομών αποχέτευσης. Όταν αναλάβαμε συναντήσαμε μία σε εξέλιξη μελέτη, η οποία ποτέ δεν υλοποιήθηκε για λόγους που δεν ευθυνόμαστε εμείς γιατί είχαμε αφ’ ενός θέματα στους μελετητές αφ’ ετέρου μία δυσκολία στην πληρωμή που είχαν σαν αποτέλεσμα στην ουσία να μην μπορεί να ολοκληρωθεί το έργο αυτό.
Μετά που έκλεισαν οι δικαστικές διαδικασίες που αφορούσαν την προηγούμενη ανάθεση, εμείς ως Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την Περιφέρεια- η οποία, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και διαχείρισης υγρών αποβλήτων είναι πάντα μπροστά και μας βοηθάει- προσπαθήσαμε να βρούμε κατ’ αρχάς έναν χώρο, στον οποίο να δημιουργηθεί η εγκατάσταση του βιολογικού. Επίσης να βρούμε μία χρηματοδότηση για να καταλήξει σε μία μελέτη και αφού ολοκληρωθεί να βρούμε χρήματα για να υλοποιηθεί».
Η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτεί λοιπόν με 60.000 € περίπου την μελέτη για  την υλοποίηση της υποδομής στην περιοχή του Μόχλους και περιλαμβάνει αγωγούς λυμάτων και σύγχρονο βιολογικό, που θα καλύψει τις ανάγκες της περιοχής. «Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε στην ουσία μία αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή γιατί θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές, όπου δεν υπάρχουν βιολογικοί, εντός ολίγου υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν προβλήματα.
Πιστεύουμε ότι με αυτή την χρηματοδότηση, που δόθηκε από την Περιφέρεια στην ΔΕΥΑΣ, θα ξεκινήσει γρήγορα η υλοποίηση της μελέτης, ώστε εντός της προγραμματικής περιόδου να καταφέρουμε να βρούμε τα χρήματα, είτε από την Περιφέρεια, είτε από κάποιο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος για να υλοποιηθεί αυτό το έργο.
Οι εξελίξεις αυτές, σε πρώτη φάση είναι θετικές, δεδομένου ότι πρόκειται για μία παραθαλάσσια περιοχή, ειδικής κατηγορίας σύμφωνα με την Ε.Ε., εκτιμώ ότι σίγουρα θα βρεθεί και η χρηματοδότηση του έργου», κατέληξε ο Δήμαρχος.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας