Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Οι έμποροι της Σητείας εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις επόμενες εβδομάδες

Από τις ημέρες που διανύουμε και μέχρι τα τέλη του Αυγούστου αναμένεται να αυξηθεί η κίνηση στην τοπική αγορά της Σητείας, σύμφωνα τουλάχιστον με την εικόνα που παρουσιάζει κάθε χρόνο αυτή την εποχή. Ως τώρα κι ενώ διανύουμε την δεύτερη εβδομάδα των καλοκαιρινών  εκπτώσεων η κίνηση είναι υποτονική κι εμφανίζεται κατά τι μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Όπως μας είπε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας κ. Μάρω Νικητάκη, η εικόνα στην τοπική αγορά δεν διαφοροποιείται από αυτήν που υπάρχει και στην υπόλοιπη Κρήτη και δεν φαίνεται να είναι η αναμενόμενη. Ο τουρισμός ως τώρα δεν επηρεάζει ιδιαίτερα την κίνηση ενώ και οι ντόπιοι καταναλωτές ή οι ετεροδημότες εμφανίζονται εγκρατείς  στις αγορές τους.
«Βλέπουμε ότι  οι αγορές του κόσμου είναι περιορισμένες. Από την μία η οικονομική στενότητα που υπάρχει, από την άλλη η αρνητική ψυχολογία επιφέρουν συνθήκες εγκράτειας στις αγορές. Εμείς από την πλευρά μας ως καταστήματα  κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να  βοηθήσουμε το καταναλωτικό κοινό, προχωρώντας  σε καλά ποσοστά έκπτωσης που κυμαίνονται από 20% έως 50%. Οι τιμές είναι πολύ καλές και είναι πραγματικές  όχι πλασματικές, κάτι που είναι πολύ βασικό. Υπάρχει διαφάνεια στον θεσμό των εκπτώσεων στην αγορά της Σητείας, η οποία είναι  συγκροτημένη, μαζεμένη αγορά με πληθώρα προϊόντων που μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες, τις υποχρεώσεις και τις επιθυμίες του καταναλωτικού κοινού. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ο καταναλωτής κάνοντας την έρευνα του.»

Δεν πουλήθηκε το λάδι
Αναφερόμενη στους λόγους για τους οποίους η εμπορική κίνηση δεν είναι σίγουρα η επιθυμητή και η αναμενόμενη – τουλάχιστον ακόμα – αυτή την καλοκαιρινή περίοδο, εστίασε καταρχήν στην πορεία της φετινής παραγωγής αλλά κυρίως πώλησης του ελαιολάδου, εξέλιξη που έχει εμφανείς επιρροές στην  οικονομία. Στην εμπορική αλλά και συνολικά στην τοπική οικονομία αφού η ελιά αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια για την ευρύτερη περιοχή της Σητείας. Το γεγονός λοιπόν ότι ακόμη υπάρχουν αδιάθετες ποσότητες ελαιολάδου και είμαστε στο καλοκαίρι έχει επιφέρει «στασιμότητα» στη ροή της τοπικής οικονομίας με επιπτώσεις σε όλους τους τομείς και φυσικά στην εμπορική κίνηση. Η περιοχή εξάλλου, όπως πρόσθεσε, στηρίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα κι  όχι τόσο – τουλάχιστον μέχρι τώρα – στον τομέα  τουρισμού. Η φετινή κατάσταση σε ότι αφορά το ελαιόλαδο έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην τοπική οικονομία επομένως.
Η κ. Νικητάκη ευχήθηκε να αλλάξουν τα δεδομένα γενικότερα για την τοπική οικονομία καθώς και σε ότι αφορά την κίνηση στην αγορά στην διάρκεια των καλοκαιρινών εκπτώσεων. Μέχρι τώρα κάθε χρόνο καταγράφεται αύξηση από τα  μέσα Ιουλίου και ως τις 20 Αυγούστου οπότε ο εμπορικός κόσμος ελπίζει το ίδιο να γίνει και φέτος. «Ελπίζουμε σε ένα θετικό πρόσημο. Αυτό όμως θα το δούμε στην πορεία», συμπλήρωσε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολη

Συνολικες προβολες σελιδας