Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Αίτημα να μην προχωρήσει η επένδυση του υβριδικού σταθμού

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2018-07-05/stathmos.jpgΜπορεί η ΤΕΡΝΑ να επιμένει για την υλοποίηση του υβριδικού σταθμού στο Αμάρι που περιλαμβάνει αιολικά πάρκα στη Σητεία και να δηλώνει απτόητη (όπως είχαμε γράψει αναλυτικά) από τις αντιδράσεις, σθεναρά επιμένουν, όμως, και οι αντιδρώντες φορείς στη Σητεία, που έχουν “βγει στα κάγκελα” κατά της συγκεκριμένης επένδυσης...

Σε απάντηση (ή με φόντο, εν πάση περιπτώσει) τα πρόσφατα μηνύματα της εταιρείας πως η προωθούμενη μεγάλη επένδυση ΒΑΠΕ στην Κρήτη προχωρά κανονικά, παρά τις αντιδράσεις στη Σητεία και παρά την αρνητική απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, Σητειακοί φορείς συναντήθηκαν τις προάλλες με τον υπουργό Ενέργειας-Περιβάλλοντος. Η συνάντηση μεταξύ των Σητειακών, με επικεφαλής τον δήμαρχο Θοδωρή Πατεράκη, και του Γιώργου Σταθάκη έγινε με πρωτοβουλία του βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη.
Η σητειακή αντιπροσωπία υπενθύμισε στον υπουργό ότι υπάρχουν αρνητικές αποφάσεις κατά του συγκεκριμένου επενδυτικού πρότζεκτ από τον Δήμο και τα Τοπικά Συμβούλια της Σητείας, όπως και από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης. Τόνισαν ότι η προωθούμενη επένδυση θα επιφέρει νέα επιβάρυνση και όχληση στην περιοχή, που ήδη, όπως σημείωσαν, έχει ξεπεράσει τα φυσιολογικά όρια φιλοξενίας ΒΑΠΕ.
Δήμαρχος και φορείς ζήτησαν την παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να μην προχωρήσει η επένδυση της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή”. Ο Χανιώτης υπουργός τους άκουσε προσεκτικά, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο δεν προχώρησε σε κάποια δέσμευση, πλην του ότι ο ίδιος και το υπουργείο, όπως υποσχέθηκε, θα έχουν ανοιχτό δίαυλο με τους Σητειακούς φορείς για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Ανακοίνωση
«Με πρωτοβουλία του βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη, τη Δευτέρα 2 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στη Βουλή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη με τον δήμαρχο Σητείας κ. Θεόδωρο Πατεράκη, και επιτροπή εκπροσώπων της περιοχής της Σητείας (οι κ. Μανόλης Τσαντάκης, Κώστας Γιαννακόπουλος και Παναγιώτης Λιλιμπάκης). Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης.
Κοινή διαπίστωση και ένσταση της επιτροπής είναι ότι η περιοχή της Σητείας έχει υπερκαλύψει τον εθνικό μέσο όρο σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Επισήμαναν τον κίνδυνο περιβαλλοντικών καταστροφών από τα έργα υποδομών σε περίπτωση υλοποίησης της επένδυσης που σχεδιάζεται, ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις κρίνονται ως μη αναστρέψιμες, και τόνισαν ότι είναι αντίθετοι στην επιπλέον επιβάρυνση της περιοχής. Τονίστηκε δε η ανάγκη τήρησης του χωροταξικού Κρήτης για τις ΑΠΕ και τη νομοθετική προστασία των γεωπάρκων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που βγήκε για τη συνάντηση με τον Γιώργο Σταθάκη από το γραφείο του κ. Θραψανιώτη και επισημαίνεται ακόμα: «Ο δήμαρχος Σητείας τόνισε τις ομόφωνες απορριπτικές αποφάσεις λαϊκών συνελεύσεων των όμορων Τοπικών Κοινοτήτων, του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.
Ο βουλευτής Μανόλης Θραψανιώτης επανέλαβε τη θέση που εξέφρασε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, ότι η επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να είναι τα ζητούμενα, με τις προϋποθέσεις οι οποίες είναι διατυπωμένες διαχρονικά:
  1. Να υπάρχει ισοκατανομή των ΑΠΕ ώστε το βάρος να επιμερίζεται αναλογικά
  2. Να υπάρχει συναίνεση των τοπικών κοινωνιών
  3. Να αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων, ώστε να καλυφθούν τοπικές ανάγκες από ΑΠΕ, όπως οι ενεργειακές κοινότητες, ήπιες μορφές όπως τα φωτοβολταϊκά σε στεγασμένους χώρους κ.λπ.
Ο κ. Σταθάκης συζήτησε το θέμα των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και το ζήτημα που τέθηκε περί κορεσμού των επενδύσεων ΑΠΕ, και δεσμεύτηκε ότι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, θα διατηρήσει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας».
Το μήνυμα της ΤΕΡΝΑ
Θυμίζουμε ότι, κατά την προ ολίγου καιρού ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της ΤΕΡΝΑ, υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας ξεκαθάρισαν πως η προωθούμενη μεγάλη επένδυση ΒΑΠΕ στην Κρήτη, που περιλαμβάνει υβριδικό σταθμό παραγωγής ενέργειας στο Ρέθυμνο και αιολικά πάρκα στη Σητεία, προχωρά κανονικά, παρά την αρνητική απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Ο διευθύνων σύμβουλος της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή”, Μανόλης Μαραγκουδάκης, είχε υπογραμμίσει χαρακτηριστικά στη συνέλευση ότι «στην ουσία η απόφαση βασίστηκε στις αντιδράσεις μιας μικρής μερίδας κόσμου και η ψηφοφορία έγινε επί τη βάσει αυτών των αντιδράσεων. Πιστεύουμε πως τελικά θα πάρουμε την άδεια περιβαλλοντικών όρων. Υπάρχει ενδιαφέρον και ξένων οίκων. Θα είναι το μεγαλύτερο υβριδικό στην Ευρώπη και πιθανώς του κόσμου».

Πηγή : Νέα Κρήτη
 

Συνολικες προβολες σελιδας