Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Ο εκπαιδευτικός που μας "σύστησε" με 600 επίγειους παραδείσους στην Κρήτη !

https://cdn.cretalive.gr/_largeImage/ba-lasithi-017-vai-287-thumb-large.jpg?mtime=20180713100116Πάνω από 600 καταγεγραμμένες παραλίες, με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που τις αφορούν –ιστορικά στοιχεία, πρόσβαση, tips και αξιοθέατα– διατίθενται στον ιστότοπο του Αλέξανδρου Ρονιώτη !

Ο εκπαιδευτικός Αλέξανδρος Ρονιώτης γύρισε την Κρήτη απ’ άκρη σ’ άκρη και δημιούργησε τον ιστότοπο Cretanbeaches.com.
Πάνω από 600 καταγεγραμμένες παραλίες, με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που τις αφορούν –ιστορικά στοιχεία, πρόσβαση, tips και αξιοθέατα– διατίθενται στον ιστότοπο Cretanbeaches.com. Είναι νοικοκυρεμένες σε κατηγορίες (για παιδιά, με γαλάζια σημαία, εξωτικές, για θαλάσσια σπορ κ.ά.), ενώ μπορείς να βρεις «την παραλία σου» χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα φίλτρα αναζήτησης, όπως τον τύπο (βότσαλο, άμμος κ.λπ.), το βάθος, τις υποδομές, κ.ά.
Ο δημοφιλέστερος ίσως ηλεκτρονικός οδηγός για την Κρήτη σού δίνει την εντύπωση ότι φτιάχτηκε από μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, όμως είναι απλώς το χόμπι του εκπαιδευτικού Αλέξανδρου Ρονιώτη. Ο ίδιος μεγάλωσε στην Κρήτη και, αφού επέστρεψε μετά τις σπουδές του στο νησί του το 2008, ξεκίνησε την έρευνα για τις παραλίες. Η αφορμή ήταν ότι δεν μπορούσε να βρει περισσότερες πληροφορίες για τα μέρη που ανακάλυπτε στο διαδίκτυο, καθώς, όπως λέει, οι τουριστικοί οδηγοί –που τότε ήταν κυρίως έντυποι– αναμασούσαν το ίδιο υλικό, μένοντας στην επιφάνεια των πραγμάτων. Έτσι, ξεκίνησε να δημοσιεύει φωτογραφίες και κείμενα από τις παραλίες που επισκεπτόταν, δημιουργώντας αυτόν τον νέο οδηγό.
Πώς έκανε την καταγραφή; «Με δεκάδες εξορμήσεις κυρίως με μοτοσικλέτα, αλλά και με βάρκα ή πεζοπορώντας σε απάτητα μέρη. Η κύρια πρόκληση όταν ανακαλύπτω ένα νέο μέρος είναι να βρω στοιχεία για το τοπωνύμιο και την ιστορία του. Συνήθως σε αυτό με βοηθούν οι ντόπιοι, κυρίως ηλικιωμένοι. Χωρίς αυτούς τα τοπωνύμια θα χαθούν για πάντα», λέει ο κ. Ρονιώτης.
Σιγά σιγά η σελίδα γινόταν όλο και πιο γνωστή, κι έτσι το 2012 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Blue Crete», στο οποίο παρουσιάζονται περισσότερες από 500 παραλίες (διαθέσιμο για αγορά μέσω του σάιτ). Δύο χρόνια αργότερα, δημιούργησε με τον φίλο του Κυριάκο Παπαδάκη τη δημοφιλή εφαρμογή για smartphone MyCreteGuide. Προοδευτικά το υλικό του σάιτ, που διατίθεται στα ελληνικά, στα αγγλικά, στα ρωσικά και προσεχώς στα γερμανικά, εμπλουτίστηκε, κι έτσι όποιος θέλει να γνωρίσει καλύτερα το νησί μπορεί να βρει εδώ και πληροφορίες για μονοπάτια, φαράγγια, σημεία ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κ.ά.
Στην ερώτηση αν υπάρχουν ακόμη στην Κρήτη μέρη που δεν έχουν εξερευνηθεί πλήρως, ο κ. Ρονιώτης απαντά: «Όσο ψάχνω, συνειδητοποιώ πόσο λίγα ξέρω. Σε κάθε εξόρμηση προκύπτουν άλλα δέκα σημεία με τα οποία δεν έχει ασχοληθεί ποτέ κανείς. Όλο το νησί έχει συνεχώς κάτι νέο να επιδείξει. Απίστευτες αντιθέσεις, τόσο γεωγραφικά όσο και ιστορικά». Επισημαίνει μάλιστα ότι υπάρχουν και χρήστες της σελίδας που εκφράζουν τα παράπονά τους, ισχυριζόμενοι ότι πολλά μέρη έγιναν γνωστά λόγω του σάιτ, με αποτέλεσμα να μαζεύουν πλέον πολύ κόσμο και να υποβαθμίζονται. Ο ίδιος θεωρεί ότι τοποθεσίες απίστευτης ομορφιάς δεν θα μπορούσαν να μείνουν για πολύ καιρό κρυφές, ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι στο διάστημα λειτουργίας του σάιτ πολλοί δρόμοι ανοίχτηκαν, καθιστώντας εύκολη την πρόσβαση.
Σεβόμαστε τις παραλίες μας; «Σίγουρα όχι. Πλέον σε καθεμιά γεμίζω και από μια σακούλα με σκουπίδια που μαζεύω με τον γιο μου. Δυστυχώς δεν προέρχονται όλα από την άμεση ρίψη, αλλά είναι και απόβλητα σκαφών ή υπερχειλισμένων κάδων που μπορεί να παρασυρθούν από τη θάλασσα. Με στενοχωρεί επίσης που βλέπω να κόβουν ξύλα από κέδρους οι οποίοι μπορεί να έχουν ηλικία αιώνων ή να κατασκηνώνουν σε προστατευόμενα μέρη. Ένα άλλο πρόβλημα πάλι σε παραλίες όπως το Ελαφονήσι και ο Μπάλος, που μαζεύουν χιλιάδες κόσμο κάθε μέρα, είναι ότι πολλοί γεμίζουν μπουκαλάκια με άμμο ως ενθύμιο. Όσο αθώο κι αν φαίνεται, όταν γίνεται μαζικά, σίγουρα επιδεινώνει την κατάσταση μιας παραλίας», καταλήγει ο κ. Ρονιώτης.
Ο εκπαιδευτικός που μας "σύστησε" με 600 επίγειους παραδείσους στην Κρήτη !

https://cdn.cretalive.gr/_750xAUTO_fit_center-center_86/20180629_190823-2.jpg?mtime=20180713100213

Πηγή

kathimerini.gr

Συνολικες προβολες σελιδας