Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες, που … δεν έφτανε η κακή καρπόδεση και
ο βραχνάς της λειψυδρίας, τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και το δάκο, που
ήδη έχει προχωρήσει στο καταστροφικό έργο του.
Οι φωτογραφίες του Μ.Σ., από τα Φέρμα Ιεράπετρας αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο, την καταστροφή που έχουν υποστεί πολλοί παραγωγοί από το μεγαλύτερο εχθρό της ελιάς.
Ο δάκος µειώνει την παραγωγή και υποβαθµίζει την ποιότητα τόσο των επιτραπέζιων ελιών, όσο και του ελαιόλαδου που θα παραχθεί από καρπούς προσβεβληµένους από το έντομο αυτό.
Η ζηµιά που προκαλεί είναι πολύ σοβαρή καθώς προκαλεί πρόωρη καρπόπτωση της τάξης του 30-40%. Επίσης, προκαλεί υποβάθµιση της ποιότητας της επιτραπέζιας ελιάς, ακριβώς διότι οι προσβεβληµένοι καρποί είναι ακατάλληλοι για τη διάθεσή τους στην αγορά για παρασκευή πράσινης τσακιστής ή µαύρης ελιάς. Επιπλέον, το ελαιόλαδο που θα προέλθει από προσβεβληµένους καρπούς είναι υποβαθµισµένης ποιότητας λόγω της αύξησης της οξύτητας και της υποβάθµισης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του λαδιού.
Εικόνες καταστροφής στους ελαιώνες
Πηγή : Style 100fm
Οι φωτογραφίες του Μ.Σ., από τα Φέρμα Ιεράπετρας αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο, την καταστροφή που έχουν υποστεί πολλοί παραγωγοί από το μεγαλύτερο εχθρό της ελιάς.
Ο δάκος µειώνει την παραγωγή και υποβαθµίζει την ποιότητα τόσο των επιτραπέζιων ελιών, όσο και του ελαιόλαδου που θα παραχθεί από καρπούς προσβεβληµένους από το έντομο αυτό.
Η ζηµιά που προκαλεί είναι πολύ σοβαρή καθώς προκαλεί πρόωρη καρπόπτωση της τάξης του 30-40%. Επίσης, προκαλεί υποβάθµιση της ποιότητας της επιτραπέζιας ελιάς, ακριβώς διότι οι προσβεβληµένοι καρποί είναι ακατάλληλοι για τη διάθεσή τους στην αγορά για παρασκευή πράσινης τσακιστής ή µαύρης ελιάς. Επιπλέον, το ελαιόλαδο που θα προέλθει από προσβεβληµένους καρπούς είναι υποβαθµισµένης ποιότητας λόγω της αύξησης της οξύτητας και της υποβάθµισης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του λαδιού.
Εικόνες καταστροφής στους ελαιώνες
Πηγή : Style 100fm